Hoe lang kunnen mensen overleven zonder voedsel of water?

Jul 15, 2020

Ondanks wat sommige goeroes van het nieuwe tijdperk zouden kunnen beweren, zijn mensen geen lichtwezens die alleen van lucht en zonneschijn kunnen bestaan. Zoals alle wezens hebben we voedsel en water nodig om te overleven.

Gewoonlijk kunnen mensen ongeveer drie weken zonder voedsel gaan voordat de effecten van verhongering op het lichaam een ​​persoon doden. Maar aangezien het volwassen lichaam voor 60% uit water bestaat, overleeft een persoon normaal gesproken slechts drie tot vier dagen zonder een druppel water.

Dit zijn echter gemiddelde waarden. Er zijn uitbijters die het langer hebben volgehouden zonder eten of drinken. Hoe lang een persoon het volhoudt zonder toegang tot calorieën en vloeistoffen, hangt af van vele factoren, zoals omgevingsfactoren en de onderliggende gezondheid van een persoon.

Als er bijvoorbeeld geen toegang is tot water in de woestijn onder de broeierige zon, wordt iemand veel sneller gedood dan in het midden van het bos, waar het veel koeler is.

Om het gemakkelijker te maken, gebruik je deze ‘regel van drie’ om een ​​idee te krijgen hoe lang het menselijk lichaam zonder basics kan blijven: 3 minuten zonder zuurstof, drie dagen zonder water en drie weken zonder voedsel.

Hoe lang kan iemand zonder water leven?

Vochtinname heeft het meest directe effect op overleving. Hoewel het lichaam vet en spieren heeft dat het kan verbranden voor energie als er nergens voedsel te vinden is, zijn er veel minder watervoorraden.

Ons lichaam bestaat meestal uit water, maar we verliezen er elke dag veel van als we zweten, plassen of zelfs uitademen. Daarom moet er constant water worden bijgevuld.

Hoeveel water een persoon dagelijks nodig heeft, hangt af van fysieke activiteit, leeftijd, lichaamstemperatuur (koorts hebben vereist meer water), de omgeving en luchtvochtigheid.

Waterverlies door ademhaling en zweten kan onder normale omstandigheden tussen de 0,3 en 1 liter per 24 uur bedragen. Onder extreme omstandigheden, zoals trektochten door de woestijn, kan een volwassene echter wel 1,5 liter zweet per uur verliezen.

Een volwassene verliest ook ongeveer 1,5 liter water via de urine. Als je alles bij elkaar optelt, gaat er ongeveer 2,5 liter water per dag verloren. Wat naar binnen stroomt, moet naar buiten stromen, dus  elke volwassene moet proberen om ten minste zoveel water  uit zijn eten en drinken te halen om de vochtbalans te behouden.

Maar maak je geen zorgen. Je hoeft niet de hele dag op de kan te letten en constant te meten om er zeker van te zijn dat u niet uitgedroogd raakt. De watervereisten van elke persoon variëren, maar het lichaam doet al fantastisch werk om zijn behoeften te signaleren. Als je geen dorst hebt, is dat goed genoeg.

Maar wat gebeurt er als deze delicate balans plotseling wordt weggegooid? Binnen een paar dagen zonder vochtinname verliezen de nieren veel van hun functie en kunnen ze instorten. Afhankelijk van hoeveel water ze verliezen door fysieke activiteit, temperatuur en vochtigheid, kan een persoon overal tussen de 3 en 7 dagen zonder water overleven, ondanks extreme gevallen.

Een 18-jarige Oostenrijker met de naam  Andreas Mihavecz zou  de langste zonder water hebben overleefd nadat de politie hem in 1979 per ongeluk 18 dagen in een cel had achtergelaten. 

Houd er echter rekening mee dat uitdroging die een verlies van meer dan 10% van uw lichaamsgewicht veroorzaakt, wordt aangemerkt als een medisch noodgeval.

Een van de gevaarlijkste dingen van waterverlies is dat het het bloedvolume kan doen dalen. Omdat er minder bloed door het lichaam circuleert, kan  de bloeddruk  dalen tot niveaus die dodelijk kunnen zijn.

Hoe lang kunnen mensen zonder eten?

Het aantal dagen dat een persoon kan overleven zonder een hap voedsel heeft een nog groter bereik dan mensen die lijden aan watergebrek. Mahatma Gandhi, die wereldberoemd is vanwege zijn extreem lange vasten, ging eens 21 dagen zonder eten.

De langste die iemand ooit zonder voedsel heeft overleefd, is echter 74 dagen. Het record werd gevestigd door Terence MacSwine, een Ierse politieke gevangene, die in protest in hongerstaking ging, wat uiteindelijk leidde tot zijn vroegtijdige dood in 1920.  

Protestanten tegen hongerstakingen zijn eigenlijk het meest betrouwbare bewijs dat we hebben voor hoe lang mensen zonder voedsel kunnen blijven. Uithongeringsexperimenten in gecontroleerde omgevingen zijn onmogelijk uit te voeren, omdat het hoogst onethisch zou zijn om iemand te vragen of te dwingen gedurende langere perioden te stoppen met eten om de uitkomst te onderzoeken. Helaas betekent dit ook dat het buitengewoon moeilijk is om in te schatten hoe lang de gemiddelde persoon kan overleven terwijl hij geen voedsel eet.

Wat we zeker weten is dat mensen langer zonder voedsel kunnen overleven dan zonder water. Het lichaam vertrouwt op calorieën en voedingsstoffen in voedsel om cellen de energie te geven die ze nodig hebben om vitale biologische processen van brandstof te voorzien.

Wanneer het lichaam geen voedsel krijgt, verandert het in voorraden. Ten eerste verandert het lichaam in de lever en spieren in glycogeen en zet het om  in suiker  en aminozuren.

Wanneer het glycogeen opraakt, begint het lichaam vetreserves te verbranden voor energie. Dit is een van de redenen waarom vasten uitstekend geschikt is om af te vallen. Het is echter niet zo leuk als het lichaam zich voor energie tot eiwitten moet wenden. Het veroorzaakt aanzienlijk spierverlies, inclusief spierweefsel uit het hart.

Tijdens verhongering dalen de pols en bloeddruk omdat het hart niet genoeg energie heeft om bloed door het lichaam te pompen zoals het normaal zou zijn. Als voedsel op dit moment niet snel wordt ingenomen, kan hartfalen onvermijdelijk worden.

Verhongering interfereert duidelijk met het maagdarmstelsel, wat leidt tot een opgeblazen gevoel, maagpijn, braken, misselijkheid en zelfs bacteriële infecties.

Zonder energie is ook het centrale zenuwstelsel aangetast. De hersenen verbruiken een vijfde van iemands energie, maar met weinig energie om de processen van brandstof te voorzien, zullen uitgehongerde mensen problemen hebben met concentreren of slapen.

Kort gezegd: het is niet duidelijk hoe lang de gemiddelde persoon zonder eten of water kan gaan, maar mensen kunnen wekenlang overleven terwijl ze verhongeren dankzij hun energievoorraden in hun glycogeen, vet en spieren.