3D-Printer zet een heel huis van 2 verdiepingen neer

Jul 28, 2020

Europa’s grootste 3D-printer spuugde onlangs een heel huis van twee verdiepingen hoog uit, een inspanning van het Belgische duurzame bouwbedrijf Kamp C. Volgens het bedrijf is het het grootste huis in één stuk gedrukt.

De 32-bij-32-voetprinter werkt op vrijwel dezelfde manier als zijn veel kleinere neven en nichten met additieven voor het bedrukken van plastic, behalve dat hij een speciaal gemengd beton gebruikt om laag voor laag te bouwen.

Sneller, Goedkoper, Sterker

Een dergelijk proces heeft belangrijke voordelen ten opzichte van conventionele constructies: het is aanzienlijk sneller, het is veel verstandiger met materiaalgebruik en kan daardoor zelfs de bouwkosten verlagen.

Het 980 vierkante meter grote huis met twee verdiepingen is nog steeds meer een demo dan een bewoonbare structuur, maar het is technisch groot genoeg en beschikt zelfs over duurzame voorzieningen, zoals zonnepanelen en vloerverwarming.

“Het afdrukken van dit gebouw is vooral een statement”, vertelde Emiel Ascione, projectmanager bij Kamp C, aan Digital Trends . “Het toont de bouwsector de toegankelijkheid en het potentieel van deze techniek.”