De geweldige tech verhalen van deze week van overal op internet (17 Juni 2023)

Jun 17, 2023

KUNSTMATIGE INTELLIGENTIE
Studie zegt dat generatieve AI $4,4 biljoen aan waarde kan toevoegen aan de wereldeconomie “Generatieve AI, waaronder chatbots zoals ChatGPT die tekst kunnen genereren als reactie op prompts, kan de productiviteit mogelijk verhogen door 60 tot 70 procent van de werktijd te besparen door automatisering van werk, aldus het 68 pagina’s tellende rapport, dat vroeg op woensdag werd gepubliceerd. … ‘Generatieve AI heeft het potentieel om de aard van werk te veranderen door de capaciteiten van individuele werknemers te vergroten door automatisering van sommige van hun individuele activiteiten,’ aldus het rapport.”

BIOTECHNOLOGIE
Nieuwe mensachtige synthetische embryo’s kunnen oorzaak van miskramen blootleggen, zeggen wetenschappers
“Wetenschappers in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten hebben synthetische mensachtige embryo’s gecreëerd zonder de noodzaak van eicellen of sperma. Hoewel het embryo geen hersenen of hartslag heeft, zijn wetenschappers hoopvol dat het inzicht zal bieden in de oorzaak van miskramen en genetische ziekten. Het onderzoeksteam gebruikt de synthetische embryo’s onder andere om te ontdekken waarom sommige zwangerschappen na de eerste 14 dagen na bevruchting niet doorgaan.”

COMPUTERTECHNOLOGIE
IBM zegt dat een doorbraak in de kwantumcomputertechnologie een nieuw tijdperk inluidt
“Terwijl onderzoekers van Google in 2019 beweerden dat ze ‘kwantumsuprematie’ hadden bereikt – een taak die veel sneller werd uitgevoerd op een kwantumcomputer dan op een conventionele computer – zeggen de onderzoekers van IBM dat ze iets nieuws en nuttigers hebben bereikt, zij het bescheidener van aard. ‘We gaan deze fase van de kwantumcomputertechnologie binnen die ik nut noem,’ zei Jay Gambetta, vicepresident van IBM Quantum. ‘Het tijdperk van nut.’i”

DIGITALE MEDIA
Epic’s nieuwste tool kan hyperrealistische MetaHumans animeren met een iPhone
“Terwijl de korte film van Epic indrukwekkend subtiele gezichtsanimatie laat zien, benadrukt het bedrijf het grote voordeel van de snelheid waarmee MetaHuman Animator resultaten produceert. ‘De animatie wordt lokaal geproduceerd met behulp van GPU-hardware, waarbij de uiteindelijke animatie binnen enkele minuten beschikbaar is’, aldus het persbericht van het bedrijf. … Epic zegt dat de vandaag uitgebrachte korte film Blue Dot een idee zou moeten geven van wat de animatietool kan bereiken.”

RUIMTE
Deze ruimtefabriek zal proberen medische medicijnen in de ruimte te produceren
“De in Californië gevestigde startup wil producten vervaardigen in de ruimte die baat kunnen hebben bij het creëren ervan in de microzwaartekrachtomgeving en snel teruggebracht kunnen worden naar de aarde. Varda’s visie wordt geholpen door de toegenomen toegang tot de ruimte in de afgelopen jaren, waardoor het gemakkelijker is om zijn capsules in een baan te brengen. De eerste capsule die naar de ruimte wordt gestuurd, zal proberen farmaceutische medicijnen te produceren terwijl deze zich in de microzwaartekrachtomgeving bevindt en deze producten terug te brengen in de terugkeercapsule.”

GEMENGD REALITEIT
Waarom de prijs van Apple Vision Pro zo moeilijk te beoordelen is
“… de schok van de stickerprijs van $3.499 voor de Vision Pro [liet] me denken aan de vroege dagen van pc’s, toen hun impact op werk en leven behoorlijk radicaal was, en dus was het veel gebruikelijker om er enkele duizenden dollars voor te betalen dan vandaag de dag. Apple presenteert de introductie van zijn headset als het inluiden van het tijdperk van ruimtelijke computing. Is dit een vergelijkbaar moment waarop een stevige prijskaartje volkomen logisch is, gezien de betekenis van het product in kwestie?”

KUNST
The Beatles gebruiken AI om hun ‘laatste nummer’ met de stem van John Lennon te creëren
“Bijna twee maanden nadat AI een virale hit heeft gecreëerd met (nep) Drake en The Weeknd, dat de muziekindustrie op zijn kop zette, maken The Beatles zich klaar om mogelijk hetzelfde te doen door gebruik te maken van deze geavanceerde technologie om hun ‘laatste nummer’ uit te brengen met het overleden bandlid John Lennon. Beatles-lid Paul McCartney vertelde de BBC op dinsdag dat hij AI heeft gebruikt om Lennon’s stem uit een oude demo te ‘extraheren’ om het nummer te voltooien, dat naar verwachting ‘Now And Then’ zal zijn, een nummer dat Lennon in 1978 heeft geschreven.”

TECHNOLOGIE
Dit is het ergste deel van de AI-hypecyclus
“Dit overweldigende moment voelt misschien nog zwaarder omdat het volgt op zoveel andere hypes. De opkomst van generatieve AI komt kort nadat Facebook is getransformeerd in Meta, crypto-bedrijven zoals FTX ineenstortten en Elon Musk Twitter overnam. Hype neemt toe en sommige van de daaropvolgende teleurstellingen waren, nou ja, teleurstellend. Er is iets om rekening mee te houden buiten de hypecyclus: hype burnout.”

TOEKOMST
We zijn buitengewoon slecht in het voorspellen van de toekomst. Negeer de AI-hype en angst.
“De geschiedenis heeft een catalogus van slechte voorspellingen bewaard, vooral als het gaat om technologie, en voorspellingen over AI zullen binnenkort worden toegevoegd aan deze categorieën: onderschatting en overschatting.”

BESTUUR
Wie, waar en hoe AI te reguleren
“De snelle vooruitgang van AI heeft nieuwe urgentie gebracht in inspanningen over de hele wereld om AI-systemen te reguleren. De Europese Unie is als eerste begonnen en heeft deze week, op 14 juni, een stap voorwaarts gezet toen een van haar instellingen, het Europees Parlement, stemde voor de voortgang van de ontwerp-wetgeving die bekend staat als de AI-act. Maar de regelgevers in China zijn het snelst in het omzetten van voorstellen in concrete regels, en landen zoals Brazilië, Canada en de Verenigde Staten volgen in hun voetsporen.”

Connect ondersteunt en bevordert de creatie en verspreiding wetenschappelijke kennis en onderzoek door samenwerking met bibliotheken, uitgevers, onderzoekers, onderwijsinstellingen en wetenschappers.
Wens jij ons werk te ondersteunen?
Inzendingen voor publicatie: info@connect.sr
Adverteren
: Click hier