De geweldige tech verhalen van deze week van overal op internet 

May 23, 2023

Deze week hebben we weer een aantal fascinerende technologische ontwikkelingen gezien. Laten we eens een kijkje nemen naar enkele van de meest opvallende verhalen van deze week.

We beginnen met kunstmatige intelligentie. Het lijkt erop dat ChatGPT al verouderd is. Taalmodellen zoals het originele ChatGPT maken nu plaats voor machines die niet alleen tekst kunnen verwerken, maar ook beelden, audio en zelfs zintuiglijke data van robots. Deze nieuwe benadering van AI zou een reflectie kunnen zijn van een meer menselijk begrip van intelligentie, waarbij machines leren door de wereld te ervaren en te observeren. Bovendien kan deze verbetering bedrijven helpen om AI te ontwikkelen die meer kan en daardoor in meer producten kan worden verpakt.

Op het gebied van computing hebben we een verbazingwekkende prestatie gezien. Onderzoekers van de Universiteit van Harvard hebben een tool genaamd Allegro ontwikkeld, die met behulp van kunstmatige intelligentie systemen met miljoenen atomen nauwkeurig kan simuleren. Ze maakten gebruik van Perlmutter, ‘s werelds op acht na krachtigste supercomputer, om de complexe structuur van de eiwitmantel van het HIV-virus te simuleren. Deze doorbraak opent nieuwe mogelijkheden voor het begrijpen en bestuderen van complexe systemen op moleculair niveau.

In de wereld van augmented reality is er opwindend nieuws. Stel je voor dat je overal een ultrabreed monitor-setup kunt hebben. Dankzij het nieuwe bedrijf Sightful, opgericht door voormalige leidinggevenden van Magic Leap, is dit nu mogelijk. Hun AR-laptop genaamd Spacetop maakt gebruik van een paar AR-brillen en een toetsenbord om je de ervaring te geven van een virtueel 100-inch scherm. Je kunt nu overal werken en zoveel vensters en apps openen als je nodig hebt.

In de biotechnologie is er een opwindende ontwikkeling op het gebied van voedselallergieën. Wetenschappers hebben ontdekt hoe ze met behulp van genbewerking allergenen in kippeneieren kunnen uitschakelen. Door specifieke coderende DNA-sequenties te bewerken, kunnen ze veiligere eieren produceren die minder waarschijnlijk een allergische reactie veroorzaken. Dit opent nieuwe mogelijkheden voor mensen met allergieën om van eieren te genieten zonder zich zorgen te hoeven maken over bijwerkingen.

Op het gebied van gezondheid is er goed nieuws voor de bestrijding van de griep. Een universeel griepvaccin op basis van mRNA betreedt de klinische proeven. Als dit vaccin succesvol blijkt te zijn, zou het een grote prestatie zijn op het gebied van volksgezondheid. Het zou de jaarlijkse ontwikkeling van seizoensgebonden griepvaccins overbodig maken en mensen beschermen tegen toekomstige grieppandemieën. Het potentieel van dit vaccin is enorm en kan een belangrijke stap zijn in de verdediging tegen infectieziekten.

In de wereld van automatisering is er opmerkelijk nieuws van fastfoodketen Wendy’s. Na de aankondiging dat ze AI zullen gebruiken in hun drive-thru, zijn ze nu van plan om autonome robots ondergronds te gebruiken om bestellingen te bezorgen. Deze subterrane robots zullen onder de parkeerplaats van Wendy’s opereren en klanten hun maaltijden bezorgen. Dit is een innovatieve stap om de eetervaring te verbeteren en te voldoen aan de steeds groeiende vraag naar efficiëntie en snelheid.

Tot slot, in de wereld van biotechnologie, zijn er discussies over het terughalen van uitgestorven dieren. Hoewel wetenschappers vooruitgang boeken bij het simuleren van het uiterlijk van uitgestorven dieren, blijkt dat het hebben van hun DNA niet voldoende is om ze daadwerkelijk tot leven te brengen. Er zijn nog steeds veel uitdagingen en ethische vraagstukken die moeten worden aangepakt voordat het mogelijk is om uitgestorven soorten terug te brengen. Het is een complexe kwestie waarbij wetenschap, ethiek en technologie samenkomen.

Deze week hebben we een glimp opgevangen van enkele opwindende ontwikkelingen in verschillende technologische domeinen. Van AI en computing tot augmented reality, biotechnologie en automatisering, de vooruitgang gaat snel. Hoewel sommige ideeën nog in de onderzoeksfase zitten en uitdagingen met zich meebrengen, zijn ze allemaal een teken van de grenzeloze menselijke nieuwsgierigheid en de drang om de wereld om ons heen te verbeteren. We kijken uit naar wat de toekomst nog meer in petto heeft.


Connect ondersteunt en bevordert de creatie en verspreiding wetenschappelijke kennis en onderzoek door samenwerking met bibliotheken, uitgevers, onderzoekers, onderwijsinstellingen en wetenschappers.
Wens jij ons werk te ondersteunen?
Inzendingen voor publicatie: info@connect.sr
Adverteren
: Click hier