Keshav (11 jaar) werkt aan rover met een robotarm

Nov 3, 2021

“Er zijn niet veel mensen in mijn leeftijdsgroep met wie ik dit samen kan doen. Het doet wel goed om hierover te kunnen praten. Ik denk dat het ook goed is om op zo een leeftijd hiermee te beginnen. Als je ouder wordt heb je andere plannen en meestal geen tijd hiervoor”, vertelt de 11 jarige Keshav Haripersad die deelnemer is aan de Dettes Innostarter 2021 welke gesponsored wordt door Tullow Oil. 

Ter afronding van dit programma dient Keshav een prototype te bouwen in de IoTLab. Het thema hierbij is rover met een extra feature. Keshav heeft gekozen voor een rover met een robotarm. In een gesprek met Connect vertelt Keshav dat het idee om hieraan te beginnen kwam van de robots in de maakindustrie. Zo een robot heeft als functie om eentonige en repetitieve taken uit te voeren in een goed gecontroleerde omgeving. In dit geval is het objecten pikken en verplaatsen.

De rover bestaat uit ultrasonic sensors die objecten kunnen detecteert, motor driver, 2 wielen aan de achterkant en autonomous obstacle detector. Verder wordt het gecontroleerd met bluetooth. De robotarm bestaat uit twee joints die open en dicht gaan.

Begeleider Julie Sundar geeft aan dat Keshav de jongste deelnemer ooit bij Codettes Innostarter is geweest. Ook geeft ze mee dat door zijn passie en gedrevenheid hij nu al een van de topstudenten is.

“Keshav heeft gezien hoe er in bedrijven repetitieve taken worden uitgevoerd en heeft daarover nagedacht. Uiteindelijk besloot hij om een robotarm te maken die het menselijk arbeid zou kunnen vervangen. Dit is natuurlijk een prototype op kleine schaal. Hij doet dit om meer te leren over de technologie”, vertelt Julie.

“Wat ik nu heb werkt al. Het kan objecten oppakken en verplaatsen”, vertelt Keshav. Hij is van plan om verder te leren en verder te werken aan zijn rover en robotarm. De leergierige zal nu de Codettes Bootcamp joinen waar hij een jaar zal werken aan verdere ontwikkeling van zijn vaardigheden. “Daar zal Keshav zich verdiepen in de vaardigheden waar hij tijdens de Innostarter een introductie van heeft gekregen. Nu zal hij moeten werken aan een prototype gebaseerd op een businessmodel. Het gaat dus niet meer om de technologie alleen, maar ook om de business aspecten die hij ook moet kunnen presenteren”, vertelt Julie.

Julie is het ook eens met Keshav over het jong starten met leren over technologie. Zij gelooft dat hoe jonger de studenten starten hoe minder men beïnvloed is door andere systemen of andere manieren van denken. Het verschil bij studenten als Keshav is de mentaliteit, snelheid en de gedrevenheid voor het vak. 

“Ik houd heel veel van programmeren en bezig zijn met elektronische apparaten”, vertelt Keshav. Werken met Keshav was voor Julie als begeleider daarom ook leerrijk, gezien hij veelal op zijn eigen leergierige manier de stof tot zich neemt. “Als wij op zoek gaan naar studenten kijken wij echt naar hoeveel passi men heeft, hoe leergierig men is en hoe gedreven men is. Daar krijg je de excellente studenten”, aldus Julie. 

Connect ondersteunt en bevordert de creatie en verspreiding wetenschappelijke kennis en onderzoek door samenwerking met bibliotheken, uitgevers, onderzoekers, onderwijsinstellingen en wetenschappers.
Wens jij ons werk te ondersteunen?
Inzendingen voor publicatie: info@connect.sr
Adverteren
: Click hier