Marva en Moringa gebruik binnen de Horeca

Oct 27, 2021

Al eeuwenlang is bekend dat planten medicinale eigenschappen hebben. Uit ervaring is alom bekend dat vele mensen in Suriname ook veel gebruik maken van de traditionele geneeswijze naast de moderne geneeswijze.

Suriname kent vele geneeskrachtige planten die voor verschillende doeleinden gebruikt kunnen worden. Enkele kruiden waarvan men vaak gebruik maakt, in zowel drank als voeding zijn: muntblad, sempre wisi of Aloë vera, steranijs, citroengras of sereh, Moringa en Marva.  Er zijn veel kruiden die wij kennen maar niet erbij stilstaan dat wij de kruiden ook kunnen gebruiken binnen de horecasector. 

Zeona Darson heeft in het kader van de Lerarenopleiding Beroepsonderwijs (LOBO) aandacht geschonken aan Moringa en Marva. Zij is namelijk nagegaan welke toegevoegde waarde Moringa en Marva in de horeca keuken en Food & Beverage (F&B) sector hebben.

Het doel van dit onderzoek is om na te gaan als de medicinale planten Moringa en Marva gebruikt kunnen worden in de horeca keuken en F&B. De F&B sector heeft te maken met alle bedrijven die betrokken zijn bij de verwerking van voedsel, zowel vers – als vooraf verpakt voedsel. Dit onderzoek is specifiek gericht op personen werkzaam in de horecasector of personen die een affiniteit hebben met bakken.

Moringa

Moringa oleifera is een boom uit de familie Moringaceae. Deze boom komt vooral voor in tropische en subtropische gebieden. Deze staat ook wel bekend als de ‘’wonderboom’’ vanwege de hoge voedingswaarde en medicinale eigenschappen van de bladeren en de vruchten van de boom. In moringa zit een zeldzame combinatie aan fytonutriënten, dit zijn stoffen die in plantaardig voedsel zitten die heel erg belangrijk zijn voor de menselijke gezondheid. Deze stoffen (zeatine, quercetine en flavonoïden) helpen allerlei processen in het lichaam te activeren.


Het algemeen gebruik van Moringa

Moringa is van nature 100% eetbaar en verteerbaar. De belangrijkste producten die de Moringaboom levert zijn het blad en de zaden. De bladeren, wortels, schors, bloemen, het zaad en fruit kunnen allemaal worden ingezet. In de medische wereld kan men gebruik maken van Moringa bij:  bacterie-infecties, beten van giftige dieren en bloedarmoede. Verder is het koorts drijvend, remt ontstekingen, verlaagt de bloeddruk. Ook wordt Moringa nog in shampoo, crémes, anti -aging middelen en bodybutters gebruikt.   

Marva

Marva is een struik van een meter hoog dat sterk naar citroen ruikt. Dit plantje is familie van de verbenaceae, heeft hoekige stengels met paarse of soms wel witte bloemetjes.  Deze plant kun je veel vinden in de bossen van Suriname, maar is ook te vinden in de tuinen van bepaalde huishoudens. De bloemen en bladeren worden niet alleen medicinaal gebruikt maar, men gebruikt het ook voor een lekkere thee die zeer populair is in ons land of om badwater lekker te laten geuren. Marva groeit in Suriname langs wegen, rivieroevers, bouwgronden en savannes. Deze plant is uitgebreid onderzocht waarbij vast is komen te staan dat het over antivirale, antibacteriële, antischimmel en anti parasitaire eigenschappen beschikt.

Het algemeen gebruik van Marva

Deze plant kan gebruikt worden in de keuken, ritueel baden, het zuiveren van bloed, bij de bevalling, bij gewichtsverlies hoge bloeddruk, griep en verkoudheid. Marva kan in de keuken gebruikt worden als een lekkere verfrissende thee, de bladeren worden  in een salade verwerkt  en in warme gerechten en kan ook gebruikt worden in een pastarecept omdat het dezelfde smaak heeft als oregano. 

Collage uit de experimenten van Zeona Darson, 2021

Methode

Het kwantitatief gedeelte van dit onderzoek bestond uit het afnemen van online survey (bestaande uit 13 vragen) bij respondenten. Deze zijn personen werkzaam in de horecasector of hebben een affiniteit met bakken. Hier is middels vragen nagegaan hoe bekend de kruiden Marva en Moringa zijn binnen de Surinaamse samenleving. Op willekeurige basis zijn 112 respondenten via de virtuele wijze (Facebook en Whatsapp) uitgenodigd deel te nemen aan dit onderzoek. De respondenten hebben een uitnodiging ontvangen en mochten op vrijwillige basis meedoen. Ook waren de vragenlijsten anoniem. 

Experiment

Aan de hand van het resultaat van het online-onderzoek heeft Zeona besloten om te experimenteren met enkele gerechten. De gerechten zijn beoordeeld door 8 personen. Zeona heeft namelijk geëxperimenteerd met Moringa/Marva Milkshake, Moringa/Marva Thee, Gevlochten Marva Brood & Moringa Kadetjes, Moringa Healthy Salad, Moringa Pond’s Cake en Moringa & Paprika Chicken

De Resultaten

Het is gebleken dat de bekendheid van Moringa bij de respondenten 98.2 % is en van Marva 75.9%. Het onderzoek heeft ook uitgewezen dat 82,1% van de respondenten ooit Moringa hebben gebruikt, terwijl het bij Marva bij 60.7% van de respondenten het geval is. Dit geeft aan dat Marva en Moringa vrij bekend zijn binnen de samenleving. Dit geeft dus ook aan dat de groep respondenten meer bekend is met Moringa dan met Marva. De meeste respondenten hebben Moringa gebruikt om thee te maken. Anderen hebben aangegeven dat ze de thee gebruiken tegen bloeddruk. Marva is voornamelijk gebruikt als thee. Bijzonder is dat 1 respondent Marva gebruikt voor het maken van pastasaus, omdat Marva familie is van het blad Oregano.

Er is ook nagegaan als de respondenten ooit Marva en Moringa hebben gebruikt om te koken. Zoals verwacht hebben heel weinig respondenten gekookt met deze kruiden. De respondenten mochten ook aangeven in welke voedingswaren zij denken dat de kruiden gebruikt kunnen worden. 62.5% van de respondenten hebben aangegeven dat het best voor smoothies, salade, cake en ice cream gebruikt kan worden. 11% is de mening toegedaan dat het zelfs in moksi alesi gebruikt kan worden. Verder zijn maar 37,5% van de respondenten, Moringa & Marva tegengekomen binnen de horecasector. 

Opmerkelijk is wel dat de meeste respondenten weten dat de kruiden geneeskrachtig zijn. Zo wordt Moringa gebruikt tegen bloeddruk en cholesterol. 80% van de respondenten weten dat Moringa rijk is aan vitaminen. Echter kon maar 30% van de respondenten relevante informatie verschaffen over Marva. Dit betekent dat Marva minder bekendheid heeft en er dus ook niet genoeg informatie is binnen de samenleving. 

Conclusie

Na het onderzoek is gebleken dat Moringa en Marva daadwerkelijk van toegevoegde waarde kunnen zijn binnen de horecasector. Moringa kan gebruikt worden als vervanging van bijvoorbeeld soepgroenten. Het kan verwerkt worden in shakes, pasta, brood, salades en dergelijke. Daarentegen kan Marva het best gebruikt worden voor dranksoorten, omdat het een hele sterke smaak en geur heeft. De planten kunnen het best vers gebruikt worden, omdat bij drogen van de bladeren de voedingswaarde kan dalen. Hetzelfde geldt voor verhitten van de bladeren. De bladeren moeten als laatst toegevoegd worden bij warme maaltijden. Marva en Moringa groeien heel makkelijk, het is dus niet duur in onderhoud. Na het onderzoek is gebleken dat het ook verwerkt kan worden in voeding en drank.

Connect ondersteunt en bevordert de creatie en verspreiding wetenschappelijke kennis en onderzoek door samenwerking met bibliotheken, uitgevers, onderzoekers, onderwijsinstellingen en wetenschappers.
Wens jij ons werk te ondersteunen?
Inzendingen voor publicatie: info@connect.sr
Adverteren
: Click hier