Shaniel bouwt een website voor controle op vaccinatie status

Oct 15, 2021

Om uit de Covid-19 pandemie te geraken moeten mensen zich laten vaccineren. Vooralsnog blijkt dit de enige manier van exit uit de pandemie te zijn. Shaniel Samadhan vroeg zich af, hoe de vaccinatiegraad in Suriname kan worden opgekrikt.

“Ik zocht naar wegen die Suriname zou kunnen gebruiken om uit deze pandemie te komen. Een van die wegen was vaccinaties. Toen  ben ik gaan kijken naar de statistieken. Het bleek dat maar 39% (statistieken van 6 oktober 2021) van de totale populatie gevaccineerd was. Om ervoor te zorgen dat meer mensen zich zouden vaccineren kwam ik op het idee om Vaxxport te bouwen”, vertelt Shaniel aan Connect.

Vaxxport is een website waarop de vaccinatiestatus van mensen te zien is. Deze Web App  genereert een QR code waarbij bedrijven, door het scannen van de persoons QR code, kunnen achterhalen indien men is gevaccineerd maar ook het aantal keren dat men is gevaccineerd.

“Het is letterlijk een vaccinatiepaspoort in een digitale vorm. Deze website kan overal gebruikt worden ( vb. restaurants, markten, hotels etc.)”, zegt Shaniel.

Met Vaxxport bouwt dit concept een extra controle mechanisme in met betrekking tot vaccinaties (i.p.v. afhankelijk zijn van de papieren kaartjes). Het is bijvoorbeeld niet meer nodig om een bezoeker van een restaurant of klant te vragen naar zijn/haar vaccinatiestatus. Middels het scannen van de QR code wordt de status vanzelf vastgesteld en kan meteen worden overgegaan tot de orde van de dag.

De informatie in het systeem kan door de gevaccineerden zelf worden aangeleverd, terwijl de goedkeuring daarvan geschiedt door de overheid.

Shaniel bouwde deze website als onderdeel van de National Web Development Challenge 2021 georganiseerd door Datasur i.s.m. Ineffable NV en Zwinq Tech BV. Jaarlijks identificeert Datasur middels de Nationale Web Development Challenge jong talent en biedt hen een platform aan waar zij verder op kunnen ontwikkelen.

De grootste challenge bij het ontwerpen van deze website was volgens Shaniel tijd. “Het was een Web Development Challenge, en dat betekent dat er heel weinig tijd is om je idee uit te bouwen. Verder had ik geen technische challenges omdat ik al programmeur ben”, deelt hij mee.

De grootste uitdaging bij  de uitvoering van dit project zal naar zijn inschatting adoptie van dit concept zijn. “Deze website zal het meest effectief zijn als het door de overheid wordt begeleid naar het publiek. De overheid gaat dan maatregelen in place moeten zetten waardoor mensen de website beginnen te gebruiken en zich ook laten vaccineren”, denkt Shaniel.

Hij zou deze website graag willen pitchen aan de minister van Volksgezondheid en uitwerken wat de mogelijkheden zouden kunnen zijn om dit uit te rollen naar het publiek toe.

Connect ondersteunt en bevordert de creatie en verspreiding wetenschappelijke kennis en onderzoek door samenwerking met bibliotheken, uitgevers, onderzoekers, onderwijsinstellingen en wetenschappers.
Wens jij ons werk te ondersteunen?
Inzendingen voor publicatie: info@connect.sr
Adverteren
: Click hier