Sherally overkomt haar grootste uitdaging: Programmeren

Oct 12, 2021

De 18 – jarige Sherally Dompig is een deelnemer bij de Codettes Innostarter 2021. Ter afronding van dit programma moet Sherally een prototype bouwen. Sherally herinnerde zich enkele jaren terug op bezoek bij haar overgrootmoeder een robot vacuum cleaner staan in een hoek. Na lang erover te hebben nagedacht kwam ze op het idee om een schoonmaakrobot te bouwen.

De schoonmaakrobot is een aanvulling binnenshuis en geeft mensen meer tijd om de dingen te doen die zij het leukst vinden. Ook mensen die het schoonmaakwerk niet zelf kunnen doen hebben hieraan voordelen.

“Deze schoonmaakrobot is compact en neemt niet veel ruimte binnenshuis in beslag en kan een aanvulling zijn op de schoonmaak arsenaal. Helaas is deze op de handgemaakte schoonmaakrobot nog niet helemaal geavanceerd genoeg om de functie van de stofzuiger te vervangen, maar dat kan in de loop der jaren zeker veranderen”, vertelt Sherally. 

Nadat zij vernomen had dat het product waaraan zij zou werken één van de uitdagendste producten zou worden, kwam er een moment waarop haar begeleiders, waaronder Julie Sundar, haar wat moed moeten inspreken. Zij zag deze uitdaging vervolgens als een gelegenheid om iets nieuws uit te proberen en heeft die ook meteen geaccepteerd.

De Componenten

“The cleaning robot mopper” zoals Sherally het genoemd heeft, is een schoonmaakrobot die binnenshuis gebruikt wordt. Deze robotdweil wordt middels bluetooth bestuurd. De bluetooth signalen, die vanuit de telefoon afkomstig zijn, worden met behulp van een app naar de robotdweil doorgestuurd. Deze op haar beurt haalt vervolgens het stof uit de gegeven ruimte. De robotdweil is als het ware iets meer dan de welbekende robotstofzuiger ( “The robot vacuum cleaner”). Deze is een met de handgemaakte rover met daarop de additional feature.

De rover, gemaakt van een plastic container (de Fernandes ice cream bak), is een autootje dat rijdt op 2 wielen. De wielen worden ondersteund door de motor driver. Verder zitten er in zo’n container elektronische componenten zoals de arduino uno, wires, L298N, een small breadboard en een switch. Deze componenten stimuleren allemaal het proces zodat de rover kan functioneren met behulp van de bluetooth applicatie.

De additional feature van dit product is de pomp (gemaakt van een waterfles) met daarin een mengsel van zeep en water. Hierdoor loopt er een buis heen die het mengsel zal uitspuiten. Ook is er een dweil (die zelf gemaakt is van een prikmatje) met daaroverheen een afwasdoek die het vocht zal opnemen, een additional feature.

Alhoewel dit product op veel kleinere schaal is gemaakt kan het net zo goed functioneren als die geproduceerd worden door de fabriek.

Uitdagingen

Volgens Sherally is de grootste uitdaging tot nu toe, het programmeren. Naar haar mening is dit tot nu toe het aller interessante deel van het programma geweest. De reden waarom zij dit gedeelte heel uitdagend vindt, is omdat leren programmeren voor een ieder, in het bijzonder de jeugd, waardevol kan zijn.

Het programmeren stimuleert namelijk het zelflerend vermogen en nog veel meer. Het lijkt ook verstandig genoeg om de digitale vaardigheden aan te leren, omdat vandaag de dag de wereld steeds aan het digitaliseren is.

Programmeren is niet altijd even makkelijk. Dit stimuleert het creatief denkvermogen om complexe problemen op te kunnen lossen. Ook geeft het een ruimtelijk inzicht in de technologie.

“Leren programmeren betekent als het ware ‘leren falen’. Als de code namelijk niet correct is, ontvang je direct feedback dat een gedeelte in de code niet klopt. Dat gedeelte moet dan veranderd worden om zo de code te laten kloppen”, vertelt Sherally.

Tijdens dit programma heeft zij geleerd dat fouten maken ervoor zorgt dat je steeds een stapje verder komt. Verder geeft zij ook aan dat het leerproces het allerbelangrijkste onderdeel was van de afgelopen maanden tijdens dit programma. Volgens Sherally zou men kinderen zo jong mogelijk op een speelse manier het programmeren moeten aanleren, zodat zij de principes daarvan begrijpen.

Wat het vervolg betreft is ‘t nog niet bekend welke studie Sherally na de middelbare school wil doen, maar door de deelname aan dit programma heeft zij veel meer interesse gekregen in de ICT sector dan voorheen. Naar haar mening wordt het nemen van een besluit heel moeilijk.

Connect ondersteunt en bevordert de creatie en verspreiding wetenschappelijke kennis en onderzoek door samenwerking met bibliotheken, uitgevers, onderzoekers, onderwijsinstellingen en wetenschappers.
Wens jij ons werk te ondersteunen?
Inzendingen voor publicatie: info@connect.sr