Start landbouwprogramma op Curaçao vanuit Suriname

Oct 5, 2021

Op 29 september is het bewustwordingsprogramma MAN DEN TERA, vertaald “Handen in de grond” gestart op Curaçao. De initiatiefnemers op Curaçao willen met dit programma kinderen van de leeftijd 6 tot en met 17 jaar op een spelenderwijze bewust maken van hoe de wereld in elkaar zit en wat het belang van landbouw is voor een gemeenschap. Dit programma moet een bijzondere bijdrage leveren aan de verdere ontwikkeling van de landbouw en educatie op Curaçao.

De Surinaamse landbouwkundige Varsha Boejharat, die wegens de COVID-19 pandemie niet kon afreizen naar Curaçao, mocht via ZOOM vanuit Suriname de startsein geven voor dit programma. Varsha heeft bij dit 6 weken durende landbouwprogramma, een introductie training verzorgt over het belang van planten en duurzame landbouw. Gedurende 6 weken zullen er verschillende innovatieve agrarische praktijken, zowel in theorie als praktijk aan de orde komen. Ook zijn er persoonlijke ontwikkelingsaspecten als doelen stellen, samenwerken, leiderschap en entrepreneurschap voor de kinderen opgenomen in dit programma. In het vervolg zullen ook ouderen getraind worden in hoe ze op een eenvoudige en snelle wijze groenten en fruit voor eigen keuken kunnen telen op Curaçao.

Varsha benadrukt dat zolang de mensheid bestaat er behoefte zal zijn aan gezond en veilig voedsel. Daarnaast zorgen planten voor zuurstof.

“Een mens kan enkele dagen zonder voeding overleven, maar een gemiddeld mens kan net enkele minuten zonder zuurstof overleven. Deze zuurstof wordt voornamelijk door planten geproduceerd. Het is daarom aan ons als ouderen de taak om de kinderen heel vroeg al bewust te maken over hoe belangrijk de natuur voor ons is en hoe zij gezond en veilig geteelde groenten en fruit kunnen produceren”, vertelt Varsha.

Ter bevordering van de landbouw sector in Suriname worden soortgelijke programma’s ontwikkeld voor de jongeren in Suriname. “Alleen neemt de uitvoering ervan door diverse omstandigheden in Suriname meer tijd in beslag dan gewild”, deelt de landbouwdeskundige.

Financiën is momenteel een van de grote uitdagingen waar de programma ontwikkelaars mee zitten. Momenteel wordt dit programma uitgevoerd vanuit Suriname uit middelen van de stichting Conservation of Mother Earth en op Curaçao door een stichting in oprichtingen onder leiding van Yolanda Faneyt.

“Dit programma is geheel gratis voor de kinderen. Soms schieten wij handen te kort voor sociaal werk”, zegt Varsha.

De lockdowns vanwege de Covid-19 pandemie hebben ook een grote invloed uitgeoefend. “Zoals de titel van het programma aangeeft, houden wij de kinderen ook letterlijk met de handen in de grond bezig. Dit gebeurt in de tuin van Faneyt. Met de lockdowns en het samenscholingsverbod, wordt dit programma uitdagend om uit te voeren”, zegt Varsha. Interesse bij zowel jongeren als de ouders voor de landbouwsector is ook een enorme challenge.

“In Suriname willen wij de jongeren zoveel als mogelijk met de praktijk bezighouden. Wij willen dat de kinderen zelf de verandering van traditionele teelt tot geavanceerde teelt in de landbouwsector met de hedendaagse innovatie en technologie ervaren en daar een deel van uitmaken”, aldus Varsha.

Connect ondersteunt en bevordert de creatie en verspreiding wetenschappelijke kennis en onderzoek door samenwerking met bibliotheken, uitgevers, onderzoekers, onderwijsinstellingen en wetenschappers.
Wens jij ons werk te ondersteunen?
Inzendingen voor publicatie: info@connect.sr
Adverteren
: Click hier