Geïnspireerd door de Mars Rover Curiosity bouwt Shanika haar eigen Rover

Sep 21, 2021

In ons vorig artikel maakten wij kennis met de 15 jarige Drishti Boeddha die bezig is met een Robocleaner. In dit artikel maken wij kennis met Shanika Doekhie, een 17 jarige innovator.

Shanika creëerde een metaaldetector (magnetische resonator) als eindproject tijdens haar deelname aan de Codettes InnoStarter.
Deze metaaldetector creëert een elektromagnetische puls van een bepaalde frequentie, en afhankelijk van het metaal onder de grond zal er een resonantie ontstaan die dan weer wordt opgevangen door de sensor.

Inspiratie
“Sinds Shanika aan het programma begon, vertelde ze ons dat ze niet zeker weet wat ze hierna wil gaan doen. Dus wat we proberen te doen is haar blootstellen aan ideeën en haar te laten zien wat de mogelijkheden voor haar kunnen zijn. Ze vertelde me dat ze gefascineerd is door ruimtevaart. Daarom is ze begonnen met het bouwen van deze rover, omdat ze zich liet inspireren door de Mars Rover Curiousity”, vertelt haar mentor Julie Sundar.

Shanika legt verder uit hoe het proces voor haar verliep. “In deze cursus moesten wij een mobiele rover maken en mochten wij erbij zetten wat we wilden. Om eerlijk te zijn, wist ik helemaal niet wat ik wilde maken. Dus zou ik eigenlijk gewoon een Maze solving rover maken. Tijdens mijn researchen kwam ik een metaaldetector tegen. Toen besloot ik een metalen detectie-rover te maken.

Ik had al schetsen gemaakt om ook een arm erbij te plaatsen zodat ik de stukken metaal die de rover detecteerde kon oprapen, maar naarmate ik alles in elkaar zette zag ik dat ik met die arm later een paar problemen zou krijgen. Vervolgens kwam ik op het idee om een crane te plaatsen met een stuk magneet. Na het schetsen van de crane op de rover zag ik dat het veel beter zou zijn dan een arm. Met deze rover kan je stukjes metaal detecteren, oprapen, sorteren, etc..”, vertelt Shanika

Begeleiding
Afgezien van de reguliere ondersteuning binnen het programma, krijgen de studenten ook voor hun product functie ondersteuning bij het oplossen van problemen. De mentor helpt hen ook de concepten van wat ze doen te begrijpen en vooral waarom het niet werkt en hoe zelf problemen te onderzoeken en op te lossen.

“Wij hebben flink wat edelmetalen in Suriname. Deze technologie is dezelfde die men toepast om goud- of andere metaal-voorkomens te detecteren diep onder de grond zonder te graven of te boren. Opgeschaald zou dit systeem dus gebruikt kunnen worden om grote goudafzettingen te detecteren, uiteraard met de juiste resonantie frequenties en een behoorlijke signaalsterkte”, vertelt Theo Boomsma een van de mentoren van de Codettes InnoStarter.

Verder studeren
Shanika is nu van plan om deel te nemen aan de Codettes Bootcamp om haar vaardigheden om IoT-oplossingen te bouwen verder te ontwikkelen. Zij weet nog niet wat zij na de middelbare school zal studeren. Zij houdt een lijst bij en blijft beroepen afschrapen. “Een van de redenen waarom ik de Codettes joinde was om erachter te komen wat ik later wil studeren. Ik wil iets doen in de technische industrie, maar de technische industrie zelf heeft veel richtingen waaruit je kunt kiezen. Mijn obsessie met de ruimtevaart is de reden dat ik zo geïnteresseerd raakte”, zegt Shanika.

Wat Shanika ook inspireerde was het feit dat er weinig vrouwen in deze industrie, ook hier in Suriname, actief zijn. “Ook in mijn klas heb ik opgemerkt dat ik het enige meisje ben die hierin geïnteresseerd is. Ik heb heel veel kunnen leren bij Codettes. Alhoewel ik nog niet zeker ben wat ik later wil studeren, weet ik dat ik nu dat ik coderen en alles dat ik hier bij Codettes heb geleerd leuk heb gevonden”, aldus Shanika.

Connect ondersteunt en bevordert de creatie en verspreiding wetenschappelijke kennis en onderzoek door samenwerking met bibliotheken, uitgevers, onderzoekers, onderwijsinstellingen en wetenschappers.
Wens jij ons werk te ondersteunen?
Inzendingen voor publicatie: info@connect.sr
Adverteren
: Click hier