Bio-hydroponic farming voor vrouwen uit Inheemse dorpen

Jul 6, 2021

Sharmaine Artist is in het jaar 2018 gestart met motivatie sessies in verschillende inheemse dorpen in het binnenland van Suriname. De sessies waren niet alleen voor vrouwen, maar in het bijzonder voor inheemse jongeren. Gedurende deze sessies heeft Sharmaine behoefte gezien voor meer kennis en ontwikkeling onder deze doelgroep. Dit heeft haar uiteindelijk gemotiveerd om te komen met ontwikkelings-ideeën voor deze dorpen. 

Amazonia Verde project
Als onderdeel van het project Our Future Forests – Amazonia Verde zijn 2 Inheemse vrouwen uit Suriname geselecteerd om deel uit te maken van het Indigenous Women Fellowship Programma dat door Conservation International is gelanceerd voor het bevorderen van leiderschap onder inheemse vrouwen. In totaal zijn er 24 inheemse vrouwen van de 150 kandidaten geselecteerd voor Amazonia’s grootste inheemse vrouwenprogramma uit Bolivia, Brazilie, Columbia, Ecuador, Guyana, Peru en Suriname. 

Een jaar lang zullen deze vrouwen begeleidt worden en technische assistentie krijgen, zodat zij hun milieu initiatieven succesvol kunnen uitvoeren. Sharmaine  zal zich in het kader van dit project richten op bio-hydroponic farming” voor vrouwen in het dorp Powakka en mogelijke omliggende dorpen.

“Ik zie dat ze wel willen, maar soms motivatie nodig hebben. Omdat ik de kennis heb, en ik het met ze kan delen, wil ik het graag doen”, vertelt Sharmaine aan Connect. 

Aandacht voor vrouwen met Nieuw-Tech
Het Amazonia Verde project is niet Sharmaine haar eerste project. Dit is wel het eerste project waar zij met internationale erkenning mee bezig is. Sharmaine is zelf afkomstig uit het dorp Powakka en neemt in dit programma deel namens de Lokono Gemeenschap. Dit doet zij samen met de stichting Whe Khalwabetjie (Wij Sterke Vrouwen).

“Voor vrouwen wordt er in deze dorpen eigenlijk heel weinig gedaan. Ik denk dat de vrouwen toch een push nodig hebben om zichzelf te ontwikkelen, maar ook omdat er nieuwe ontwikkelingen zijn. De vrouwen planten nu nog op traditionele manier. We willen gewoon nieuwe technologie introduceren”, zegt Sharmaine.

Bio-hydroponic farming
Er zal met behulp van vloeibaar biologisch mest geplant worden. “Wij zullen geen gebruik maken van chemicaliën. We gaan ons milieu niet beschadigen. We gaan ons eigen afval (groenten en fruit) verwerken tot vloeibare biologische mest”, vertelt Sharmaine . Deze mest zal vervolgens worden ingezet in hydroponic plantsystemen. Hydrocultuur is een manier om de grond over te slaan, in een ander materiaal te duiken om de wortels van de plant te ondersteunen en gewassen direct in voedselrijk water te laten groeien. 

Deze manier van telen is niet nieuw in de wereld maar voor telers wel revolutionair. Het stelt telers in staat om overal ter wereld en op elk moment van het jaar voedsel te produceren en hogere opbrengsten te behalen met minder middelen. 

Behalve het dorp waar Sharmaine van afkomstig is, zal dit project zich ook richten op Kleine-Powakka, Pierre Kondre, Redi Doti, Kasipora en Cabendadorp.

“We zullen vrouwelijke leiders uit die dorpen meenemen in dit project. Wanneer andere financiering vrijkomt, kunnen we soortgelijke projecten uitvoeren in deze dorpen. Tegen die tijd hebben deze vrouwen al kennis opgedaan en zijn ze klaar om dit in hun eigen dorp zelf uit te voeren”, aldus Sharmaine.

Connect ondersteunt en bevordert de creatie en verspreiding wetenschappelijke kennis en onderzoek door samenwerking met bibliotheken, uitgevers, onderzoekers, onderwijsinstellingen en wetenschappers.
Wens jij ons werk te ondersteunen?
Inzendingen voor publicatie: info@connect.sr
Adverteren
: Click hier