Grace de robotverpleegster, Hanson Robotics

Jun 13, 2021

De makers van Sophia de robot hebben nog een mensachtige robot onthuld: Grace, een gezondheidszorgdroid die is ontworpen om ouderen en geïsoleerde mensen te helpen. Het prototype-apparaat gebruikt Artificial Intelligence om patiënten te diagnosticeren en een thermische camera om hun temperatuur op te nemen. Het kan ook sociale stimulatie en gesprekstherapie bieden.

De robot kan enige ondersteuning bieden aan overwerkt medisch personeel en mensen die zich eenzaam voelen tijdens de pandemie. Maar in het beste geval zal het menselijke verzorgers vergroten in plaats van vervangen.

Sociale robots worden al veel gebruikt in Japan – en sommige gebruikers zijn er duidelijk dol op. Uiteindelijk kunnen ze essentieel worden in een vergrijzende wereld met personeelstekorten, maar critici vrezen dat  ze een wrede manier zullen zijn om de kwetsbaren te ondersteunen.

Ze waarschuwen dat robots emotioneel minder bevredigend zijn dan interactie met mensen en dat hun langetermijneffecten onbekend blijven. Sommigen beweren dat het concept van geautomatiseerde zorg een contradictio in terminis is.

Er zijn ook zorgen dat sociale robots het contact van de gebruiker met menselijke familie, vrienden en verzorgers zullen verminderen.

“Een van de problemen van veroudering is dat het vaak leidt tot verlies van sociaal leven en menselijk contact”, zeggen robotica-experts Amanda Sharkey en Noel Sharkey in hun paper Granny and the Robots.

“De zorg is dat het gebruik van robots in de ouderenzorg voor taken zoals tillen, dragen of zelfs schoonmaken, kan leiden tot een vermindering van de hoeveelheid menselijk sociaal contact die een bejaarde ervaart.”

Hanson Robotics, de maker van Grace, heeft de droid het uiterlijk gegeven van een vrouw met Aziatische trekken en een verpleegstersuniform. Onderzoek suggereert dat antropomorfiserende robots het vertrouwen van gebruikers kunnen bevorderen en een meer natuurlijke betrokkenheid kunnen creëren. Maar het kan ook leiden tot te veel vertrouwen en onrealistische percepties van de mogelijkheden van robots.Grace moet ook bewijzen dat het de hype kan waarmaken. Hanson Robotics is er vaak van beschuldigd de capaciteiten van Sophia te overdrijven, die de Chief AI Scientist van Facebook ooit beschreef als een ‘animatronic marionet’. Als Grace ooit wordt aangeboden aan jouw eigen kwetsbare familieleden, wil je precies weten hoe er aan de touwtjes wordt getrokken.

Connect ondersteunt en bevordert de creatie en verspreiding wetenschappelijke kennis en onderzoek door samenwerking met bibliotheken, uitgevers, onderzoekers, onderwijsinstellingen en wetenschappers.
Wens jij ons werk te ondersteunen?
Inzendingen voor publicatie: info@connect.sr
Adverteren
: Click hier