Surinaamse Codettes winnen eerste en tweede plek Caribbean Girls 3D Virtual Hackathon

May 10, 2021

Boeren zijn een van de belangrijkste mensen op aarde en voorzien ons van verse groenten en fruit. Maar er wordt geschat dat als gevolg van klimaatverandering de wereldwijde landbouw met 70% zou kunnen afnemen. Daarom creëerde team The Girl Code, een team van Codettes uit Suriname, bestaande uit Manischa Adjako, Shyfka Landveld, Disha Boeddha, Drishti Boeddha en Shayenne Overeem een Internet of Things oplossing genaamd Farm Buddies

The Girl Code won hiermee op 8 mei de nummer één plek in de Caribbean Girls 3D Virtual Hackathon. De nummer twee plek ging naar Fusion Girls, ook een team van Surinaamse Codettes. (Lees hier over het project van Fusion Girls). Het thema van de groep The Girl Code was klimaatverandering en duurzaamheid. Zij willen hiermee bijdragen aan een inspanning om de wereld te helpen veranderen. 

De Competitie

De Codettes zijn volgens teamleider Julie Sundar een week voor hun eerste ronde uitgenodigd om hun ideeën over de specifieke onderwerpen voor te bereiden. Zij moesten dus binnen een week een oplossing bedenken voor de twee onderwerpen die de teams hebben uitgekozen. 

“Wij begrepen dat wij een fysieke prototype moesten bouwen. Dat begrepen wij op basis van onze ervaringen. Wat wij over het hoofd hebben gezien was dat wij niet een fysieke prototype moesten bouwen maar een animatievideo daarvan in elkaar moesten zetten. Wij hebben enkele weken gewerkt aan het bouwen van de fysieke prototype om later te begrijpen wat de opdracht precies was. Onze kracht is niet animatievideos. Wij waren dus de underdogs op een gegeven moment. Wij hebben nooit een animatievideo gemaakt. We moesten dus bestaande platformen gebruiken om de video’s in elkaar te zetten voor de professionele look. Dit was een leerrijke ervaring” zegt Julie.

De teamleden hebben allemaal deelgenomen aan de Codettes bootcamps. Coderen, documenteren, presenteren en samenwerken is volgens Julie hun sterke kant. Slechts het animeren van de video’s was volgens Julie een extreme uitdaging. 

Hiervan uitgaande hadden de teams niet meer verwacht te winnen. De verwachtingen waren dus ook niet hoog. De deelnemende dames hebben volgens de teamleider meer geleerd, meer ervaringen opgedaan en zonder hoge verwachtingen toch het beste van gemaakt in het verder ontwikkelen van de eigen vaardigheden. 

“Waar ik blij om ben is hoe goed de Coddetes hebben samengewerkt. Allemaal hebben verschillende vaardigheden. De ene kan goed programmeren, terwijl anderen bijvoorbeeld goed zijn in ontwerpen, scripts schrijven etc.. Samen vormden zij goede teams”, vertelt Julie.

Fusion Girls hebben gewerkt aan een goedkope IoT-oplossing voor de visserijsector: Lees hier

De animatie video van Farm Buddies

Farm Buddies komen altijd in een paar. De ene is verantwoordelijk voor het detecteren van plant- en groeiomstandigheden zoals temperatuur, vochtigheid, lichtintensiteit, bodemzout. De andere buddy is de actuator-buddy, die automatisch bemesting schakelaars in pompen aanstuurt, lampen schakelt, ventilatoren aanzet etc.

Als de sensor buddy een toestand detecteert die niet gunstig is voor je planten, kan hij hierop reageren. Bijvoorbeeld als de grond te droog is, geeft hij automatisch een melding aan de control buddy om de irrigatiepomp aan te zetten. Als in geval van een hydroponics systeem, wanneer een ​​buddy detecteert dat het systeem meer kunstmest nodig heeft, zal hij buddy 2 op de hoogte stellen om het systeem met kunstmest te doseren door de kunstmest pomp in te schakelen.

Deze applicatie verhoogt volgens het team de opbrengst terwijl de agrariërs de input vermindert. Het bespaart tijd bij het beheren in vergelijking met traditionele landbouw, komt met betaalbare IoT-oplossingen en is te bedienen via een mobiele telefoon. Over milieueffecten gesproken helpt deze oplossing ook bij aan het verlagen van de uitstoot van broeikasgassen en waterverontreiniging en voorkomen van uitputting van bodem- en waterreserves.

Wat betekent dit voor de Coddets?

Aan deze Codettes biedt de overwinning, maar ook het platform, een goede exposure tot de Caribische regio. “De Codettes zijn in de hele regio erkend. Men weet nu meer dan ooit dat we meisjes hebben in Suriname die beschikken over deze skills en potentie hebben. Dit biedt hen kansen om verder te groeien” aldus Julie. De IoT Lab en Codettes zal nu met de teams zitten en de mogelijkheden bekijken om de animatie prototypen om te zetten in fysieke producten. De studenten kunnen de producten zelf omzetten tot een business product. De Codettes Foundation gaat ook door met de Codettes Bootcamps voor nieuwe studenten.