Team Fusion Girls werkt aan goedkope IoT-oplossing voor de visserijsector

May 7, 2021

Er wordt geschat dat de oceaan tussen 2030 en 2050 zal sterven (het gaat dan om die biodiversiteit van de oceaan). De oceaan produceert tussen 50-80% van alle zuurstof op de aarde. Ghost gear (netten en krabben kooien die achtergelaten worden in de oceaan) verstoren het ecosysteem van de oceaan en maken jaarlijks duizenden zeedieren dood. Dit moet Suriname als een grandioos probleem zien want de visserijsector vormt een grote agrarische sector. Nadat Team Fusion Girls erachter kwam hoe ernstig het gevaar niet alleen voor Suriname, maar voor de hele wereld is, wisten zij een oplossing voor te creëren.

Team Fusion Girls (een team van Codettes uit Suriname) koos eerder dit jaar voor het thema Save our Oceans, in het kader van de Caribbean Girls Hackathon. Het team bestaat uit Devika Mahabir, Faith Pherai, Anjessa Linger, Darlene Gefferie en Yael Cairo. Zij kwalificeerden vorig maand voor de top 30 van de Caribbean Girls Hackathon met het product: GearTracks

GearTracks is een goedkope Internet of Things-oplossing voor de visserijsector. GearTracks bestaat uit apparaten genaamd flutters en een dashboard. De flutters komen in 2 typen flutters voor (netten en voor krabbenkooien). De dashboard biedt de mogelijkheid om het gebruik, de status en de positie van de vistuig te kunnen monitoren. Het is zodanig gebouwd dat het wordt geplaatst en “vergeten” kan worden. Het is dus onopvallend voor het normale visserij proces.

Flutters bestaat uit een esp32-microcontroller die zowel wifi als bluetooth kan gebruiken. Hierdoor kan de data van de flutter communiceren met een app. Aan de esp32-microcontroller is een druksensor bevestigd die wordt gebruikt om de toestand van het flutter apparaat te detecteren. De toestanden zijn sleep, float en underwater. Deze zijn te bezichtigen op de app, bijvoorbeeld wanneer de sensor detecteert dat het apparaat onder water is, is dat ook te zien op de app. De flutters kunnen ingesteld worden. hiermee wordt bedoeld dat jij bepaald na hoe lang je flutter weer drijft naar de oppervlakte (door middel van imploderen). Alle flutters hebben een QR code. Deze code kan in de app worden gescand. Dit brengt je naar de pagina van de eigenaar van de flutter. De persoon die de flutter heeft gevonden kan dan contact maken met de eigenaar en het apparaat en de net/krab kooi terug geven.

Ontvang meer wetenschappelijk nieuws op deze manier …

Word lid van de Connect-nieuwsbrief voor geweldig wetenschappelijk nieuws, features en exclusieve primeurs. Onze duizenden abonnees kunnen het niet mis hebben.