Codettes van Suriname kwalificeren zich in top 30 Caribbean Girls Hackathon

Apr 2, 2021

Twee teams van de Codettes uit Suriname hebben zich weten te kwalificeren in de top 30 van de Caribbean Girls Hackathon 2021. De Hackathon begon op 18 januari en zal eindigen op 24 april 2021.

De Codettes van Suriname werden een week voor de start uitgenodigd om deel te nemen aan de competitie waar 100 groepen aan deelnemen. Dit betekende volgens begeleider Julie Sundar extra hard werken om te kunnen kwalificeren voor de top 30.

De landen die hieraan meedoen zijn Anguilla, Antigua, Bahama’s, Barbados, Belize, Britse Maagdeneilanden, Kaaimaneilanden, Dominica, Grenada, Guyana, Haïti, Jamaica, St.Kitts & Nevis, St.Lucia, St.Vincent en de Grenadines, Suriname, Trinidad en Tobago, Turks- en Caicoseilanden.

Thema’s
De thema’s verbonden aan deze competitie zijn klimaatverandering en duurzaamheid, gender gerelateerd geweld, red onze oceanen – Blauwe economie. Er mogen teams van minimaal 3 en maximaal 5 deelnemen aan dit programma in de leeftijdsgroepen 13 tot 23 jaar.

De teams moeten zich focussen op de Animatie Verhalen, Videoclips, Kort docu-drama, Foto StoryBoards en Vlogs. “Wij zullen Internet of Things-oplossingen bouwen die geïntegreerd zijn met animatie video’s”, vertelt Julie aan Connect.

Teams

Er zijn twee teams samengesteld. Een team van Codettes Inno Starter Program 2020 en een team van Codettes Bootcamp 2020. De innostarter-studenten heten Team Girl Code (Manischa Adjako, Shyfka Landveld, Shayenne Overeem en Disha Boeddha) en hebben gekozen voor het thema Climate Change and Sustainability. De codettes bootcamp studenten zjin teamFusion Girls (Devika Mahabir, Faith Pherai en Anjessa Linger) en kiezen voor het thema Save our Oceans.

Kwalificatie
Op 26, 27 en 28 maart 2021 was hun eerste pitch via zoom voor een panel van juryleden. De deelnemers pitchen op basis van het Probleem, de Oplossing, Visuals en Sociaal bewustzijn en duurzaamheid. Van 100 teams gaan er 30 door naar de tweede ronde. Op 29 maart werden beide codetteteams geselecteerd voor ronde 2.

Julie maakt zich persoonlijk sterk voor deelname van de Codettes aan dit soort competities. “Het gaat niet om de prijs die men zal winnen. Deze deelname maakt dat de studenten hun vaardigheden verder kunnen ontwikkelen en hun netwerk kunnen doen groeien. Zij kunnen netwerken met andere meisjes en vrouwen in de andere Caribische landen”, stelt Julie. 

Tijdens eerdere bootcamps hebben deze Codettes al vaardigheden opgedaan rond IoT, teamwerk en project management. Dit internationaal platform biedt hen de gelegenheid deze vaardigheden verder te ontwikkelen. 

Hackathon 
Een hackathon is een design sprint-achtig evenement waarbij gebruik wordt gemaakt van intensieve samenwerking tussen creatieve denkers voor innovatieve probleemoplossing. De Caribbean Girls Hackathon 2021 is bedoeld om jonge vrouwen als digitale burgers en tech-makers in staat te stellen, digitale oplossingen te identificeren en bouwen om problemen op te lossen. Techno-creativiteit gaat niet over het gebruik van de meest gehypte technologieën. Het gaat om het creëren van waarde door middel van onzichtbare technologieën die innovatieve ideeën ondersteunen en versterken, maar ze niet overtreffen.

Ontvang meer wetenschappelijk nieuws op deze manier …

Word lid van de Connect-nieuwsbrief voor geweldig wetenschappelijk nieuws, features en exclusieve primeurs. Onze duizenden abonnees kunnen het niet mis hebben.