Voldoen aan de vleesbehoeften van de toekomst

Mar 24, 2021

Onderzoekers zijn erin geslaagd om in het laboratorium vlees te kweken in de vorm van plakjes contractiele runder spier op millimeterschaal. Dit innovatieve weefselkweekproces, opgesteld in stapelbare hydrogelmodules, gebruikt elektrische pulsen om myotubuli uit te lijnen en zo de textuur, het graan en de massa van echt steakvlees na te bootsen. Verdere vooruitgang kan helpen om te voldoen aan de toenemende wereldwijde vraag naar vlees uit de voeding, terwijl tegelijkertijd wordt ingegaan op de economische, ecologische en ethische problemen waarmee het slachten van dieren momenteel wordt geconfronteerd.

Mensen zijn grotendeels alleseters, en vlees in verschillende vormen is altijd een onderdeel geweest van het dieet van de meeste culturen. Door de toenemende bevolking en de druk op het milieu zullen traditionele methoden om aan deze fundamentele voedselbehoefte te voldoen waarschijnlijk echter tekortschieten. Nu rapporteren onderzoekers van de Universiteit van Tokio innovatieve biofabricage van spierweefsel van runderen in het laboratorium dat kan helpen voldoen aan de escalerende toekomstige vraag naar vlees.

Met de wereldwijde verstedelijking wordt de economie van de veehouderij onhoudbaar. Vanuit milieuoogpunt zijn de land- en waterkosten van de moderne grootschalige veehouderij onhoudbaar, evenals de uitstoot van broeikasgassen en de totale tol op de planeet. Bovendien wordt steeds meer ethische bezorgdheid geuit tegen onmenselijke exploitatie van lagere soorten voor voedsel.

Om aan toekomstige eisen te voldoen, wordt in verschillende centra wereldwijd weefselmanipulatie van kweekvlees ontwikkeld. De meeste biosynthetische vleesproducten zijn echter amorf of korrelig gehakt, zonder de korrel en textuur van echt dierlijk vlees. Mai Furuhashi, hoofdauteur, legt hun nieuwe proces uit. Met behulp van technieken die zijn ontwikkeld voor regeneratieve geneeskunde, zijn we erin geslaagd om stukjes vlees van millimetergrootte te kweken, waarbij de uitlijning van de myotubes helpt de textuur en het mondgevoel van biefstuk na te bootsen. Hiervoor werden myoblasten uit commercieel rundvlees gekweekt in hydrogelmodules die konden worden gestapeld, waardoor fusie in grotere brokken. We hebben de optimale steiger en elektrische stimulatie bepaald om de contractiliteit en anatomische uitlijning van het spierweefsel te bevorderen om zo goed mogelijk steakvlees te simuleren. “

Hoofdauteur, Yuya Morimoto, beschrijft het gesynthetiseerde product. “Onze analyses van morfologische, functionele en voedselkenmerken toonden aan dat het gekweekte spierweefsel veelbelovend is als een geloofwaardige steakvervanger. Uitbreekkrachtmetingen toonden aan dat de taaiheid die van natuurlijk rundvlees in de loop van de tijd benaderde. Het is significant dat microbiële besmetting niet detecteerbaar was; dit heeft gevolgen voor de reinheid, aanvaardbaarheid en houdbaarheid door de consument. “

“Onze methode maakt de weg vrij voor de verdere ontwikkeling van grotere porties realistisch kweekvlees dat dierlijke bronnen kan aanvullen of vervangen”, aldus Shoji Takeuchi, senior en corresponderende auteur. “Er is echter nog een lange weg te gaan voordat in het laboratorium gekweekt vlees niet van echt te onderscheiden is en hindernissen met betrekking tot acceptatie door de consument en culturele gevoeligheden worden overwonnen. “

Ontvang meer wetenschappelijk nieuws op deze manier …

Word lid van de Connect-nieuwsbrief voor geweldig wetenschappelijk nieuws, features en exclusieve primeurs. Onze duizenden abonnees kunnen het niet mis hebben.