Hoe zullen de verkeerswetten voor rijden onder invloed zich aanpassen aan zelfrijdende auto’s?

Mar 23, 2021

Autonomie en persoonlijke verantwoordelijkheid

Personen die onder invloed rijden, zijn een van de meest voorkomende oorzaken van auto-ongelukken en -doden in de wereld. Deze tragische statistieken zijn brandstof voor de brand en zetten autofabrikanten ertoe aan om volledig autonome voertuigen te creëren.

Hoe zijn verkeerswetten wetten van toepassing als jij niet echt degene bent die de auto bestuurt? Laten we eens nader bekijken hoe verkeerswetten zich waarschijnlijk zullen aanpassen naarmate zelfrijdende auto’s meer mainstream worden.

En natuurlijk zit jij jezelf af te vragen: “Zelfrijdendende auto’s? In Suriname? Daar doen we toc niet aan mee? Zijn we echt zo ver?” Zeker niet. Dit gaat ook niet over Suriname. De bedoeling van dit artikel is simpelweg een blik werpen op een mogelijke toekomstige situatie.

Niveaus van autonomie

Laten we eerst kort de verschillende niveaus van autonomie definiëren om beter te begrijpen hoe deze de verkeerswetten in de toekomst zullen beïnvloeden.  

  • Niveau 0 vertegenwoordigt de meerderheid van de auto’s die tegenwoordig op de weg rijden met volledige controle door de bestuurder zonder assistentie.
  • Niveau 1 introduceert kleine vormen van rijhulpsystemen, zoals het bijhouden van de rijstrook en cruisecontrol.
  • Niveau 2 is waar we Tesla’s Autopilot en GM’s Super Cruise vinden, die gedeeltelijke rijautomatisering bieden, maar de bestuurder moet nog steeds klaar staan ​​om het over te nemen.
  • Met niveau 3 kan het voertuig het grootste deel van het rijden aan, maar heeft het nog steeds een menselijke back-up nodig.
  • Niveau 4 is bijna volledig autonoom, hoewel het waarschijnlijk nog steeds een stuur heeft.
  • Niveau 5 is volledig geautomatiseerd en vereist geen menselijke tussenkomst.

Rijden onder invloed

In 2015, 2016, 207 en 2018 was het aandeel van rijden onder invloed bij het aantal ten gevolge van verkeersongevallen overleden personen respectievelijk 5%, 1%, 7% en 3%. Rijden onder invloed is een algemene term, maar wordt niet universeel gebruikt. Sommige landen zullen andere benamingen gebruiken. De benaming varieert, evenals de definities, maar in het algemeen vormt het besturen van een voertuig onder invloed van een bedwelmende substantie. Het is de bestuurder van een motorrijtuig, rijwiel of ander rij- of voertuig verboden daarmede over een weg te rijden, terwijl hij verkeert onder zodanige invloed van het gebruik van alcoholhoudende drank of andere bedwelmende middelen, dat hij niet in staat moet worden geacht het rij- of voertuig naar behoren te besturen (Rijwet 1971)

Navigeren door onbekende wateren

Terwijl de wereld het rijk van zelfrijdende auto’s betreedtnavigeren we door onbekende wateren, tenminste als het gaat om rijden onder invloed. Op dit moment, met autonomie van niveau 2 en 3, zijn de standaard wetten van toepassing omdat de bestuurder op elk moment klaar moet zijn om het rijden over te nemen. Zodra we autonomie van niveau 4 hebben bereikt, wordt het een beetje troebeler.

Niveau 4 betekent dat het moeilijker zal zijn om te bewijzen dat iemand onder invloed de auto onder controle had. Het is te vroeg om te speculeren hoe wetgevers deze zaken zullen behandelen, maar het meest waarschijnlijke scenario is dat deze voertuigen worden uitgerust met sensoren die detecteren wanneer de handen van de bestuurder aan het stuur zitten.  

Als wetgevers kunnen bewijzen dat de bestuurder onder invloed de controle had, zelfs als het voertuig autonoom is, kunnen ze een rijden onder invloed lading laten plakken.

Zodra we autonomie van niveau 5 hebben bereikt, zal dit waarschijnlijk een betwistbaar punt zijn, omdat de voertuigen niet zullen worden ontworpen voor menselijke interactie behalve het invoeren van een bestemming. Op dat moment wordt het niet anders dan drinken achter in een limousine op weg naar een feestje terwijl de chauffeur je veilig naar je bestemming vervoert.

De toekomst van zelfrijdende auto’s

Of we het nu leuk vinden of niet, zelfrijdende auto’s zijn de golf van de toekomst. Het is aan wetgevers om erachter te komen hoe ze door deze onbekende wetgevende wateren zullen navigeren terwijl de wereld werkt aan het volledig autonome voertuig waar we al decennia van dromen.

Ontvang meer wetenschappelijk nieuws op deze manier …

Word lid van de Connect-nieuwsbrief voor geweldig wetenschappelijk nieuws, features en exclusieve primeurs. Onze duizenden abonnees kunnen het niet mis hebben.