Dit land wil een vierdaagse werkweek proberen te midden van een burn-out van Covid-19

Mar 16, 2021

Na een pandemiejaar zijn we allemaal een beetje moe en uitgeput. Op zoek naar manieren om dat aan te pakken, heeft Spanje ingestemd met het starten van een pilot voor bedrijven die geïnteresseerd zijn in een vierdaagse werkweek, en wordt het een van de eerste landen ter wereld die het idee uitprobeert. De linkse Spaanse partij Más Pais presenteerde het voorstel eerder dit jaar aan de nationale regering, die het formeel heeft aanvaard en nu de eerste stappen voorwaarts zet.

Naast de vele dingen die de pandemie van het coronavirus heeft getroffen, is er ook onze balans tussen werk en privé. De meeste mensen werken tegelijkertijd vanuit huis terwijl ze hun dagelijkse bezigheden uitvoeren, en velen melden dat ze eigenlijk meer werken dan voordat de pandemie toesloeg.

Dit heeft geleid tot discussies van een vierdaagse werkweek (een idee dat al meer dan een eeuw bestaat) als een manier om de productiviteit te verhogen en tegelijkertijd de mentale gezondheid van werknemers te verbeteren. 

“Met de vierdaagse werkweek (32 uur) beginnen we met het echte debat van onze tijd”, zei Iñigo Errejón van Más País op Twitter . ‘Het is een idee waarvoor de tijd is gekomen. Spanje is een van de landen waar werknemers meer uren besteden dan het Europese gemiddelde. Maar we behoren niet tot de meest productieve landen. Meer uren werken betekent niet beter werken. “

De partij van Errejón heeft de komende drie jaar een project van $ 60 miljoen voorgesteld, waardoor bedrijven de verminderde uren met minimaal risico kunnen uitproberen. De overheid zou het eerste jaar 100% van de kosten dekken, het tweede jaar 50% en het derde jaar 33%. Ze schatten dat ongeveer 200 bedrijven zullen deelnemen, met in totaal tussen de 3.000 en 6.000 werknemers. 

De pilot zou al in de herfst beginnen. Het is het eerste nationale initiatief om werkuren te verminderen sinds Frankrijk in 1998 begon over te stappen naar een 35-urige werkweek- wat opmerkelijk genoeg leidt tot een hogere productiviteit en gelukkiger werknemers. 

Een panel van experts zal gezamenlijk de pilot leiden, met onder meer vertegenwoordigers van de overheid, bedrijfsorganisaties en vakbonden. Het is een veelbelovend idee en het wordt ondersteund door de wetenschap : studies lijken te suggereren dat een vierdaagse week de werkkwaliteit kan verbeteren en geld kan besparen. Maar niet iedereen is een fan.

Ricardo Mur, de leider van de belangrijkste bedrijvenvereniging van het land, CEOE, heeft het voorstel al omschreven als “waanzin” vanwege de recessie in het land. “Om uit deze crisis te komen, is meer werk nodig, niet minder”, vertelde Mur in december op een forum .

Ontvang meer wetenschappelijk nieuws op deze manier …

Word lid van de Connect-nieuwsbrief voor geweldig wetenschappelijk nieuws, features en exclusieve primeurs. Onze duizenden abonnees kunnen het niet mis hebben.