Eenvoudige afbeelding laat zien hoe belangrijk stoffen maskers zijn bij de pandemie

Nov 18, 2020

Afbeeldingscredits: Cork Institute of Technology.

Ontvang meer wetenschappelijk nieuws op deze manier …

Word lid van de Connect-nieuwsbrief voor geweldig wetenschappelijk nieuws, features en exclusieve primeurs. Onze duizenden abonnees kunnen het niet mis hebben.

Ze zeggen dat afbeeldingen meer zeggen dan woorden. Deze doet het zeker.

We hebben het gehoord sinds het begin van de pandemie: gezichtsmaskers (en vooral stoffen maskers) zijn niet perfect. Hun filtratie is onvolmaakt, de bescherming die ze bieden is onvolmaakt. Maar soms is onvolmaakt het beste dat we hebben, en het is heel noodzakelijk.

Onderzoek na onderzoek heeft aangetoond dat gezichtsmaskers een van onze beste hulpmiddelen zijn om de verspreiding van ziekten te beperken, en zelfs doe-het-zelf- of stoffen maskers zijn belangrijk. Maar soms is een afbeelding beter in het overbrengen van de boodschap. Met dit in gedachten gebruikte een team onder leiding van dr. Niall Smith, hoofd onderzoek aan het Cork Institute of Technology, beeldvormende technieken die waren ontwikkeld voor astrofysica om te zien hoe effectief verschillende soorten textiel zijn in het stoppen van de stroom druppeltjes.

Het project is nuttig om de efficiëntie van verschillende soorten textiel te beoordelen en de beleidsvorming te informeren, maar het kan ook een ander doel dienen: het maken van foto’s zoals hierboven die een krachtige boodschap overbrengen. De afbeelding werd bekroond met de Image of the Year-prijs van de Science Foundation Ireland (SFI).

Het is eenvoudig en direct: een sterke manier om te onderstrepen waarom het dragen van een masker zo’n belangrijke strategie is om het nieuwe coronavirus, SARS-CoV-2, te onderdrukken.

“Het is van cruciaal belang dat we maskers dragen waar sociale distantiëren een uitdaging is, maar niet alle maskers presteren even goed bij het onderdrukken van druppels. Ons onderzoek stelt ons in staat om direct het aantal druppeltjes van verschillende grootte te meten dat wordt uitgeademd door maskers van verschillende materialen, metingen die nog niet eerder op deze manier zijn gedaan. “

Niall en collega’s zullen hun onderzoek voortzetten om te zien welke soorten textiel het beste werken. Het dragen van maskers is het belangrijkste, maar kijken welke het beste werkt (en wat ‘beste’ betekent in de context) is ook belangrijk.

Stoffen maskers zijn ook belangrijk omdat ze kunnen worden hergebruikt, duurzamer zijn en geen extra druk uitoefenen op de medische benodigdheden van het medische systeem.

Ondertussen, aangezien het aantal gevallen van coronavirus in een groot deel van de wereld toeneemt, is het net zo belangrijk als altijd om een ​​gezichtsmasker te dragen. Als je nog steeds niet overtuigd bent, kijk dan eens naar de afbeelding hierboven.