Connecting Science and Society

Neutrino’s leveren het eerste experimentele bewijs van gekatalyseerde fusie die dominant is in veel sterren

Nov 27, 2020

Ontvang meer wetenschappelijk nieuws op deze manier …

Word lid van de Connect-nieuwsbrief voor geweldig wetenschappelijk nieuws, features en exclusieve primeurs. Onze duizenden abonnees kunnen het niet mis hebben.

Voor het eerst waren wetenschappers in staat om direct kernfusie te meten dat plaatsvindt in de kern van de zon.

De studie, woensdag gepubliceerd in het tijdschrift Nature, onthult dat onze ster de zogenaamde koolstof-stikstof-zuurstof (CNO) fusiecyclus uitvoert, een proces waarbij zwaardere elementen betrokken zijn dan wat wetenschappers verwachtten van een ster van de grootte van de zon. Het belangrijkste is dat het empirisch bevestigt dat de CNO-cyclus bestaat, iets wat wetenschappers niet meer hebben kunnen doen sinds het veronderstellen in de jaren dertig.

Breed Net

Volgens een persbericht van de Universiteit van Massachusetts in Amherst leidden eerdere pogingen om de fusie van de zon te bestuderen tot niet-overeenkomende gegevens uit indirecte bronnen. Deze nieuwe studie ging echter rechtstreeks naar de bron door neutrino’s te vangen: extreem ongrijpbare subatomaire deeltjes, neutrino’s genaamd, die constant worden afgeschoten door de kern van de zon, maar meestal dwars door de aarde gaan.

Met behulp van de Borexino-detector, een ondergrondse faciliteit in Italië, slaagde een team van meer dan 100 wetenschappers erin om deze CNO-neutrino’s van de zon te spotten – iets waarvan wetenschappers dachten dat dit alleen zou gebeuren met veel grotere sterren die zwaardere elementen bevatten.

Nieuw Leven

Wetenschappers hadden al ontdekt dat neutrino’s vrijkomen wanneer de zon waterstof in helium smelt, een kenmerkend proces van lichtere sterren dat 99 procent van de energie van de zon afgeeft. De nieuwe ontdekking verlengde niet alleen de levensduur van de Borexino-detector – die volgens de planning volgende maand zou worden ontmanteld – maar bracht ook het begrip van wetenschappers van de kosmos nieuw leven in.