Wat is creatiever, kunst of wetenschap?

Nov 11, 2020

Ontvang meer wetenschappelijk nieuws op deze manier …

Word lid van de Connect-nieuwsbrief voor geweldig wetenschappelijk nieuws, features en exclusieve primeurs. Onze duizenden abonnees kunnen het niet mis hebben.

De internationale expert in creativiteit en innovatie, professor David Cropley van UniSA, roept Australische scholen en universiteiten op om meer nadruk te leggen op het aanleren van creativiteit, aangezien nieuw onderzoek aantoont dat het een kerncompetentie is in alle disciplines en cruciaal voor het verzekeren van toekomstig werksucces.

Het onderzoek, uitgevoerd in samenwerking met gastpromovendus Kim van Broekhoven van de Universiteit Maastricht in Nederland, verkent de aard van creativiteit bij het bepalen of er specifieke verschillen bestaan ​​tussen creativiteit in de wetenschappen en creativiteit in de kunsten.

De onderzoekers ontdekten dat creativiteit in wetenschap, technologie, techniek en wiskunde (STEM) sterk lijkt op creativiteit in de kunsten, wat aangeeft dat een holistische benadering van het lesgeven in creativiteit op scholen en universiteiten iedereen ten goede zou komen.

Professor Cropley zegt dat de studie een waardevol inzicht biedt in hoe onderwijssystemen de creatieve capaciteiten van studenten zouden kunnen beoordelen en bevorderen.

“De grote verandering voor onderwijssystemen zou zijn om weg te gaan van een nogal gefragmenteerde en lukrake benadering van het lesgeven in creativiteit naar een veel meer holistische en geïntegreerde benadering”, zegt prof. Cropley.

“Om de volgende generatie voor te bereiden op de toekomst, moeten we de hiaten in de markt begrijpen – de menselijke vaardigheden die computers, kunstmatige intelligentie en automatisering niet kunnen bereiken – en dit is waar creativiteit past.

“Tot dit onderzoek wisten we niet of creativiteit in STEM hetzelfde was als creativiteit in wat dan ook, of dat er iets unieks was aan creativiteit in STEM. AAls creativiteit in STEM anders was – dat wil zeggen, het ging om speciale attitudes of vaardigheden – dan zouden we STEM-studenten anders moeten leren om hun creativiteit te ontwikkelen.

“Het blijkt dat creativiteit van algemene aard is – het is in wezen een competentie met vele facetten die vergelijkbare attitudes, aanleg, vaardigheden en kennis omvat, allemaal overdraagbaar van de ene situatie naar de andere.

“Dus of je nu in de kunst, wiskunde of techniek zit, je staat open voor nieuwe ideeën, afwijkende denkwijzen en een gevoel van flexibiliteit.

“Dit is geweldig nieuws voor docenten, die nu zelfverzekerd verhoogde creativiteitsniveaus in hun curriculum kunnen omarmen en integreren ten behoeve van alle studenten – of het nu gaat om STEM of kunst.”

De studie werd verricht onder 2277 Duitse studenten van 17 tot 37 jaar (2147 ingeschreven in wetenschappen, technologie, techniek en wiskunde (STEM) -cursussen; en 130 ingeschreven in kunstcursussen), om te onderzoeken hoe creativiteit verschilde in termen van zelfexpressie, gedachten en percepties.

In 2020 identificeerde het World Economic Forum creativiteit als even belangrijk als kunstmatige intelligentie in de banen van de toekomst.

Professor Cropley werkt momenteel samen met Geelong Grammar School (VIC), Trinity College (SA) en Glenunga International High School (SA) om creativiteit verder in hun scholen te verankeren.

Coördinator van creativiteit en innovatie, centrum voor creatief onderwijs aan de Geelong Grammar School, dr. Tim Patston, zegt dat we het belang van creativiteit in een digitale wereld niet kunnen onderschatten.

“Studenten in de 21e eeuw moeten openstaan ​​voor de verbazingwekkende diversiteit aan mogelijkheden die voor hen beschikbaar zijn in vervolgonderwijs en carrières wanneer ze de school verlaten. En hoewel elke student zijn eigen unieke pad zal creëren, is een solide en gemeenschappelijke basis die creativiteit omarmt essentieel. “, Zegt Dr. Patston.

“In samenwerking met de University of South Australia hebben we creativiteit echt als een kerncompetentie kunnen omarmen om ervoor te zorgen dat onze studenten niet alleen slagen, maar ook floreren.”

Materiaal van de University of South AustraliaOpmerking: inhoud kan zijn bewerkt voor stijl en lengte.