Het universum wordt heet, heet, heet!

Nov 11, 2020

Ontvang meer wetenschappelijk nieuws op deze manier …

Word lid van de Connect-nieuwsbrief voor geweldig wetenschappelijk nieuws, features en exclusieve primeurs. Onze duizenden abonnees kunnen het niet mis hebben.

In de afgelopen 10 miljard jaar is het universum langzaam heter en heter geworden. In feite ontdekte een team van wetenschappers van de Universiteit van Tokio en de Ohio State University dat de gemiddelde temperatuur van gassen in het universum in die periode vertienvoudigd is. Het blijkt dat het voortdurende proces van het creëren van nieuwe sterrenstelsels ook alles eromheen opwarmt.

“Terwijl het universum evolueert, trekt de zwaartekracht donkere materie en gas in de ruimte samen in sterrenstelsels en clusters van sterrenstelsels”, zei hoofdauteur van de studie en astrofysicus van de staat Ohio, Yi-Kuan Chiang in een persbericht . “De weerstand is gewelddadig – zo gewelddadig dat steeds meer gas wordt geschokt en opgewarmd.”

Om de temperatuurverschuiving aan het licht te brengen, hebben wetenschappers de warmte van gassen gemeten op basis van hoe ver ze van de aarde verwijderd waren. Omdat het licht van verre sterren en sterrenstelsels tijd nodig heeft om ons te bereiken, is kijken naar verre objecten ook als terugkijken in de tijd .

Hoe verder ze wegkeken, hoe meer temperaturen leken te dalen, wat aangeeft dat alles na verloop van tijd warmer werd.

Het onderzoek werd gepubliceerd in The Astrophysical Journal.