Connecting Science and Society

Waarom consumenten denken dat mooi eten gezonder is

Nov 10, 2020

Ontvang meer wetenschappelijk nieuws op deze manier …

Word lid van de Connect-nieuwsbrief voor geweldig wetenschappelijk nieuws, features en exclusieve primeurs. Onze duizenden abonnees kunnen het niet mis hebben.

Een onderzoeker aan de University of Southern California publiceerde een nieuw artikel in de Journal of Marketing waarin wordt onderzocht of aantrekkelijk voedsel voor de consument misschien gezonder lijkt. De studie die in de Journal of Marketing verschijnt, is getiteld “Pretty Healthy Food: How and When Aesthetics Enhance Perceived Healthiness” en is geschreven door Linda Hagen.

Consumenten zien bijna 7.000 voedsel- en restaurantadvertenties per jaar, waarbij de overgrote meerderheid fastfood aanprijst. In marketingmateriaal wordt eten uitgebreid vormgegeven om er bijzonder mooi uit te zien. Stel je de prachtige pizza voor die je op een reclamebord zou kunnen zien – een perfecte cirkel van korst met perfect toegewezen pepperoni en gesmolten kaas. Adverteerders streven er duidelijk naar om het eten smakelijker te maken. Maar heeft mooie esthetiek andere, mogelijk problematische, effecten op uw indrukken van voedsel?

Aan de ene kant zijn mooie esthetiek nauw verbonden met plezier en verwennerij. Kijken naar mooie kunst en mensen activeert het beloningscentrum van de hersenen en het observeren van schoonheid is inherent verheugend. Deze link met plezier kan ervoor zorgen dat mooi eten ongezond lijkt, omdat mensen geneigd zijn plezier en bruikbaarheid als elkaar uit te sluiten. Veel mensen hebben bijvoorbeeld de algemene intuïtie dat eten lekker of gezond is, maar niet beide.

Aan de andere kant wordt een specifiek type esthetiek, “klassieke” esthetiek genoemd, gekenmerkt door de ideale patronen die in de natuur voorkomen. Een belangrijk klassiek esthetisch kenmerk is bijvoorbeeld symmetrie, die ook buitengewoon gebruikelijk is in de natuur. Een ander opvallend klassiek esthetisch kenmerk betreft orde en systematische patronen, die wederom alomtegenwoordig van aard zijn. Het lijkt mogelijk dat door meer van deze natuurlijke visuele kenmerken te sporten, voedselafbeeldingen natuurlijker aanvoelen. Als het op zijn beurt natuurlijker lijkt, kan het voedsel er gezonder uitzien, omdat mensen de neiging hebben om natuurlijke dingen (bijv. Biologisch voedsel of natuurlijke remedies) als gezonder te beschouwen dan onnatuurlijke dingen (bijv. Sterk bewerkt voedsel of synthetische chemicaliën). Dus, omdat het de natuur weerspiegelt, kan hetzelfde voedsel gezonder lijken als het mooi is (vergeleken met wanneer het lelijk is).

In een reeks experimenten testte de onderzoeker of hetzelfde voedsel als gezonder wordt ervaren als het er mooi uitziet door klassieke esthetische principes te volgen (dwz symmetrie, orde en systematische patronen) in vergelijking met wanneer dat niet het geval is. In één experiment evalueerden de deelnemers bijvoorbeeld avocadotoost. Iedereen las identieke ingrediënt- en prijsinformatie, maar mensen werden willekeurig toegewezen om ofwel een mooie avocadotoost of een lelijke avocadotoost te zien (de foto’s waren eerder gemiddeld als differentieel mooi beoordeeld). Ondanks identieke informatie over het eten, beoordeelden respondenten de avocadotoost als over het algemeen gezonder (bijv. Gezonder, voedzamer, minder calorieën) en natuurlijker (bijv. Zuiverder, minder verwerkt) als ze de mooie versie zagen in vergelijking met de lelijke versie. Zoals vermoed, het verschil in oordelen over natuurlijkheid leidde tot het verschil in oordelen over gezondheid. Beoordelingen van andere aspecten, zoals versheid of grootte, bleven onaangetast. Experimenten met verschillende soorten voedsel en manipulaties van schoonheid leverden hetzelfde resultaatspatroon op, wat suggereert dat het effect onwaarschijnlijk eigenaardig is voor bepaalde afbeeldingen.

Belangrijk is dat deze gezondheidsoordelen van invloed zijn op het gedrag van consumenten. In een veldexperiment waren mensen bereid beduidend meer geld te betalen voor een mooie paprika dan voor een lelijke, en een substantieel deel van deze stijging van de reserveringsprijzen was toe te schrijven aan een analoge boost in gezondheidsoordelen. In een andere studie, zelfs als mensen financiële prikkels hadden om correct vast te stellen welk van de twee voedingsmiddelen minder calorieën bevatte, was de kans groter dat een doelvoedsel de caloriearme optie was als het mooi was dan wanneer het lelijk was.

Er zijn enkele belangrijke kwalificaties. Ten eerste is het mooie = gezonde effect beperkt tot klassieke esthetiek. Bij ‘expressieve’ esthetiek gaat het niet om natuurlijke patronen, maar door middel van fantasierijke uitvoering van creatieve ideeën, zoals eten dat in leuke vormen is gesneden of gerangschikt om een ​​scène uit te beelden. Ten tweede kan de mooie = gezonde vooringenomenheid worden gedempt door een disclaimer naast het voedsel weer te geven om mensen eraan te herinneren dat het voedsel kunstmatig is gewijzigd.