Een 4G-netwerk op de maan is slecht nieuws voor radioastronomie

Nov 5, 2020

Ontvang meer wetenschappelijk nieuws op deze manier …

Word lid van de Connect-nieuwsbrief voor geweldig wetenschappelijk nieuws, features en exclusieve primeurs. Onze duizenden abonnees kunnen het niet mis hebben.

Vorige maand gaf NASA Nokia 14,1 miljoen dollar om tegen 2030 een 4G-telecomnetwerk op de maan te bouwen .

Het doel was om een ​​communicatie- en navigatienetwerk te krijgen voor toekomstige maanbuitenposten. Maar het blijkt dat de signalen van het netwerk ernstig kunnen knoeien voor astronomen die radiosignalen elders in het universum bestuderen, schreef promovendus astrofysica aan de Universiteit van Manchester Emma Alexander in The Conversation .

Vliegtuigmodus

Radiotelescopen hebben al moeite met het omgaan met interferentie van mobiele telefoons, schreef Alexander. Een nieuwe belangrijke bron van Radiofrequentie-interferentie (RFI) op de maan zou het nog moeilijker maken om de interferentie weg te filteren en te focussen op de uiterst zwakke signalen waarnaar wetenschappers op zoek zijn.

“RFI kan aan de bron worden verminderd met de juiste afscherming en precisie bij het uitzenden van signalen”, schreef Alexander. “Astronomen ontwikkelen voortdurend strategieën om RFI uit hun data te halen. Maar dit is steeds meer afhankelijk van de goede wil van particuliere bedrijven om ervoor te zorgen dat ten minste sommige radiofrequenties worden beschermd voor astronomie. “

Externe Oplossing

Net zoals Elon Musk, CEO van SpaceX, voorstelde om orbitale observatoria te bouwen met betrekking tot klachten dat zijn Starlink-satellieten astronomisch onderzoek blokkeerden, zegt Alexander dat radioastronomen dit hele probleem zouden kunnen vermijden als ze een telescoop aan de andere kant van de maan konden plaatsen, waar al het aardse gebabbel tot zwijgen wordt gebracht.

“Waarnemen op lage radiofrequenties kan helpen bij het beantwoorden van fundamentele vragen over het universum”, schreef Alexander, “zoals hoe het was in de eerste paar ogenblikken na de Big Bang.”