Handen uit de mouwen steken in plaats van alleen theoretiseren

Nov 4, 2020

Foto: Julie Sundar, Codettes

 “De problemen waarmee we in Suriname worden geconfronteerd, zijn dat we niet genoeg praktische hands-on programma’s hebben waarin studenten elektronica codering leren en digitale fabricatie bestaat hier niet. Studenten komen van de universiteit en hebben nog steeds geen ervaring met elektronica. Er is een gebrek aan drive en gretigheid om iets nieuws of iets nodigs te doen voor studenten om regionaal een concurrentievoordeel te behalen”, vertelt Julie Sundar, voorzitter van stichting Codettes in gesprek met Connect.

Sundar, begon 4 jaar geleden met Codettes, een non-profit organisatie met als doel om te inspireren, bewustwording te creëren en vrouwen te informeren over innovatie en ICT.

 “Toen ik 4 jaar geleden startte in de ICT-sector, was ik de enige vrouw die met mannen concurreerde en het was best intimiderend. Ik kreeg te horen dat ICT iets voor mannen is. Ik heb mezelf opnieuw moeten bewijzen en een paar hackathons en hackomations gewonnen. Ik besloot Codettes te starten om andere vrouwen in het veld op te leiden en een mini-ecosysteem voor vrouwen te creëren, zodat ze de kans krijgen om comfortabel in de ICT-sector te groeien”, vertelt Sundar.

Ontvang meer wetenschappelijk nieuws op deze manier …

Word lid van de Connect-nieuwsbrief voor geweldig wetenschappelijk nieuws, features en exclusieve primeurs. Onze duizenden abonnees kunnen het niet mis hebben.

IT-Core en Codettes hebben door de jaren heen geprobeerd om technologie, ICT en codering op een leuke manier naar alle leeftijden van studenten te brengen om hen geïnspireerd en enthousiast te krijgen om bij ICT betrokken te raken en zodoende onze gemeenschap te ontwikkelen.

“Vanwege het werk van IT-Core, zoals de jaarlijkse Hackathons en Hackomation, hebben we een grotere groep individuen met programmeren en elektronica en IOT-vaardigheden in de gemeenschap”, vertelt Sundar.

Het kerndoel van IT-Core en Codettes is om de ICT-sector in Suriname te ontwikkelen en de enige manier om dit te doen is door echt de handen uit de mouwen te steken in plaats van alleen theoretiseren.

Nadat Sundar samen met Theo Boomsma afstudeerde op Fabacademy 2019 waren beiden gecertificeerd om anderen te trainen in digitale fabricage en makerspace, dus besloten zij om bootcamps te starten.

Zij werken momenteel aan twee projecten. Het eerste project is de Codettes Boothcamp, gesponsord door de Amerikaanse Ambassade, een programma van 5 maanden waar zij 15 dames van 16+ tot 45 trainen in elektronica en digitale fabricage. Zij werken onder andere aan:

 • Project management;
 • Video productie;
 • Ingebouwde programmering;
 • Inleiding tot Business Model Canvas;
 • Computer Aided Design
 • Computer Control Cutting
 • Elektronica productie;
 • 3D printen;
 • Elektronica-ontwerp;
 • Computergestuurde bewerking;
 • Ingebouwde programmering;
 • Input/output-apparaten;
 • Ingebouwde netwerken en communicatie;
 • Interface en applicatieprogrammering;
Codettes Boothcamp ladies 16+ to 45 sponsored by US Embassy

Ook wordt er gewerkt aan hoe de participanten hun producten aan een investeerder kunnen pitchen. Participanten moeten ook hun business model canvas laten voltooien en herhalen.

“We leiden deze dames op tot labmanagers”, zegt Sundar.

Het tweede programma is de onlangs afgesloten Kosmos Energy / Codettes Inno Starter 2020. Dit is een programma van 3 maanden waar dames vanaf 12 jaar Fundamentals of Electronics Programming en Introduction into Digital Fabrication leerden.

Kosmos Energy Codettes Inno Starter 2020 dames 12+

“Participanten moeten vanuit niets een embedded systeem bouwen. We leerden hun bijvoorbeeld theorie in elektronica, zoals stroomsterkte, hoe spanningsstroom en weerstand te berekenen, en een binair systeem, en hoe ze moesten werken met een microcontroller zoals de arduino uno en hoe ze moesten werken met sensoren en actuatoren uit de arduino-starterkit.

We gingen toen verder en leerden de studenten fysieke circuits te bouwen met behulp van tinkercad-circuits. Tijdens de les moesten ze meer elektronische schakelingen platgooien en het laten werken om te bewijzen dat ze echt weten wat ze doen. Vervolgens leerden we de studenten hoe ze een behuizing voor hun schakelingen in 3D konden ontwerpen en hun projecten / producten konden verpakken. De studenten leerden uiteindelijk hoe ze hun producten aan het publiek moesten presenteren, dus moesten ze een pitchdeck en hun presentatieposter maken”, legt Sundar uit.

Sundar merkt in ieder geval op dat bij oproepen voor aanmeldingen de studenten enthousiast zijn om mee te doen. Deelnemers krijgen is haas niet moeilijk.