Connecting Science and Society

Simultaan chatten en tv kijken zou je geheugen erger kunnen maken

Nov 3, 2020

Ontvang meer wetenschappelijk nieuws op deze manier …

Word lid van de Connect-nieuwsbrief voor geweldig wetenschappelijk nieuws, features en exclusieve primeurs. Onze duizenden abonnees kunnen het niet mis hebben.

Het wordt “media-multitasking” genoemd en het kan leiden tot slechte aandacht en geheugenverlies bij jonge volwassenen.

Ben je trots op je vermogen om te teksten, door je Instagram-feed te scrollen en tegelijkertijd Netflix of gewoon tv te kijken? Dat geldt ook voor veel jongvolwassenen, maar een nieuwe studie die in het tijdschrift Nature werd gepubliceerd, ontdekte dat deze veel voorkomende gewoonte op de lange termijn misschien niet goed is voor je geheugen.

Je denkt dat je goed bent in multitasken, maar dat ben je niet

Als mensen zijn we genetisch geneigd om aandacht te schenken aan één bron van informatie tegelijk, of dat nu nauwkeurig naar het gebladerte is om te zien of er een gevaarlijk dier in de buurt is, of dat we zorgvuldig elke beweging van een prooi in de gaten houden. Het is een oud cognitief mechanisme dat ons duizenden generaties lang goed heeft gediend, maar dat nu begint te worden uitgedaagd door de moderne schermoverbelasting.

Denk aan een situatie waarin we multitasken tussen meerdere telefoons, tv’s en laptops. Wetenschappers zeggen dat dit gevolgen kan hebben voor de gezondheid van onze hersenen, met name voor het geheugen.

De nieuwe studie, uitgevoerd door onderzoekers van Stanford University , gebruikte 80 proefpersonen tussen 18 en 26 jaar om aandachtsverlies in relatie tot hun geheugen te volgen. Terwijl de proefpersonen geheugengerelateerde taken uitvoerden, zoals het herinneren van een situatie waarover ze eerder hadden gehoord of het opmerken van veranderingen in items die ze hadden bestudeerd, maten onderzoekers hun hersenactiviteit door middel van elektro-encefalografie (EEG).

Aanvankelijk kregen de deelnemers objecten op een computerscherm te zien en werd hen gevraagd hun grootte en prettigheid te beoordelen. Daarna namen ze een pauze van 10 minuten en kregen ze weer een reeks objecten te zien, en ze vroegen of ze nieuw waren of al geclassificeerd. 

Door de hersen- en oogreacties van de proefpersonen te analyseren terwijl ze zich aan het herinneren waren, konden wetenschappers tekortkomingen in hun aandacht identificeren. De bevindingen werden later vergeleken met de resultaten van een eerdere vragenlijst, waarin deelnemers vragen stelden over aandacht, gedachten afdwalen en media-multitasking.

Wat onderzoekers ontdekten, was dat deelnemers die hoge niveaus van media-multitasking rapporteerden, meer aandachtsverlies hadden en een kleinere pupildiameter hadden, wat wijst op verminderde aandacht. Ook waren deelnemers die aandachtslacunes hadden net voordat ze zich herinnerden, eerder geneigd de beelden te vergeten die ze eerder hadden gezien.  

Volgens hoofdonderzoeker Kevin Madore:

“We hebben bewijs gevonden dat iemands vermogen om aandacht vast te houden, helpt om de relatie tussen zwaardere media-multitasking en een slechter geheugen te verklaren.”

Zoals Madore echter ook opmerkte, toont de studie alleen een verband (geen oorzakelijk verband) aan tussen multitasking met zware media en geheugenstoringen. Sommige mediavormen, zoals videogames, blijken immers de aandachtsspanne te  vergroten, dus het is nog niet helemaal duidelijk hoe media en schermen onze hersenen beïnvloeden. 

In plaats daarvan laat de studie zien dat het menselijk brein zich moet voorbereiden om te onthouden, omdat het afhankelijk is van doelgerichte cognitie. Volgens Anthony Wagner van Stanford’s School of Humanities and Sciences,  “zullen de dingen die gebeuren voordat je het je begint te herinneren, van invloed zijn op het feit of je een herinnering die relevant is voor je huidige doel al dan niet opnieuw kunt activeren.”

In een realistisch scenario, als je een vriend chat terwijl je tv-programma je een plotwending geeft, zul je je minder snel herinneren waar je vriend het over had of per ongeluk een vergadering bevestigen zonder het te weten. We hebben natuurlijk manieren om dat op te lossen. Je kunt altijd teruggaan naar oude gesprekken en ze lezen. Je kunt screenshots opgraven of ontspannen wat je aan het streamen was, maar wat wetenschappers uiteindelijk proberen aan te geven, is dat we worden afgeleid door te veel schermen en dat we moeten leren om ze bewuster te gebruiken.

Het verbeteren van geheugen en aandacht is binnen onze controle, zeggen onderzoekers

Dus, moet je doorgaan en al jouw schermen verwijderen? Dat is niet nodig omdat, volgens Stanford-onderzoekers, de strategieën die nodig zijn om het geheugen en de aandacht te verbeteren al binnen onze controle liggen – we moeten gewoon meer gedisciplineerd zijn en onze hersenen voorbereiden op het onthouden. Je kan bijvoorbeeld jouw bereidheid om te onthouden vergroten door afleiding te beperken of jouw omgeving te veranderen, zodat je zich op één scherm tegelijk kan concentreren. Wetenschappers onderzoeken ook “closed-loop interventies”: gerichte interventies die je kunnen helpen meer betrokken te blijven bij een enkele taak.

Bij het multitasken aan de media kan het gemakkelijk zijn om te vergeten dat er mogelijk een andere persoon aan het einde van het scherm staat. Dit kan na verloop van tijd de persoonlijke banden verzwakken. Hoewel chatten misschien populair is dankzij het gemak, kan het het moeilijk maken om de ware betekenis achter een gesprek te achterhalen. Voeg de extra afleiding van een tv of laptop toe, en het is niet moeilijk voor te stellen waarom je je niet al te verbonden voelt met de persoon die je gisteravond twee uur een sms hebt gestuurd. Dus wat kan je doen? Kijk natuurlijk weg van de andere schermen, of je kunt gewoon bellen. Telefoongesprekken zijn tegenwoordig misschien niet zo populair, en ze zijn bijna achterhaald onder jonge volwassenen, maar volgens  een studie gepubliceerd in de Journal of Experimental Psychology, kunnen ze sterkere sociale banden creëren en jouw helpen opnieuw contact te maken met oude vrienden beter dan chatten. Zelfs als deelnemers aan het onderzoek verwachtten dat de telefoontjes onhandig zouden zijn, voelden ze zich veel beter nadat ze de stem van iemand anders hadden gehoord.