Dit zijn ‘s werelds meest ‘beloopbare’ steden

Oct 29, 2020

Ontvang meer wetenschappelijk nieuws op deze manier …

Word lid van de Connect-nieuwsbrief voor geweldig wetenschappelijk nieuws, features en exclusieve primeurs. Onze duizenden abonnees kunnen het niet mis hebben.

Bogotá, Parijs, Hong Kong en Londen worden gerangschikt onder de beste steden ter wereld voor belangrijke beloopbaarheidsindicatoren in een nieuw rapport van het Institute for Transportation and Development Policy (ITDP) . 

Pedestrians First  bevat praktische hulpmiddelen waarmee stedenbouwkundigen en ambtenaren de inclusiviteit van de vervoerssystemen van hun steden en de beloopbaarheid van hun buurten en straten kunnen beoordelen. Het biedt ook beloopbaarheidsgegevens voor bijna 1.000 grootstedelijke gebieden wereldwijd.

ITDP zegt dat het rapport de eerste analyse is om de beloopbaarheid in steden wereldwijd te meten. Het komt omdat steden het gebruik van het openbaar vervoer hebben gezien tijdens COVID-19 en werken eraan om ervoor te zorgen dat  dit niet leidt tot een toename van het autoverkeer.

“COVID-19 heeft onze ongelijkheden op elk niveau dramatisch blootgelegd, inclusief onze reisopties. Degenen die hoger op de inkomensschaal staan, hebben doorgaans toegang tot zowel beloopbare buurten als vervoer, terwijl degenen die lager zijn geen van beide hebben ”, zegt Heather Thompson, CEO van het Institute for Transportation and Development Policy (ITDP). “Om alle stadsbewoners veilige en uitnodigende wandelomstandigheden te bieden, is het essentieel om het evenwicht in de ruimte in onze steden te verschuiven, weg van auto’s, waardoor mensen meer reismogelijkheden krijgen. We hebben zoveel te winnen – van schonere lucht tot een betere gezondheid tot sterkere lokale economieën en diepere banden binnen gemeenschappen, en dat hebben we nu allemaal meer dan ooit nodig. “

Elementen van een bewandelbare stad

Pedestrians First  bevat ranglijsten voor “de meest veelzeggende” beloopbaarheidsindicatoren, gebaseerd op wereldwijde open-source data Deze omvatten: 

  • Nabijheid van voorzieningen  meet het aandeel van de bevolking dat binnen een kilometer van zowel gezondheidszorg als onderwijs woont. Dichtere sociale voorzieningen betekenen een betere beloopbaarheid. De top vijf van grote steden (met meer dan vijf miljoen inwoners, gebaseerd op grootstedelijke gebieden zoals gedefinieerd door de Urban Center Database van de Europese Commissie) zijn Parijs, Frankrijk; Lima, Peru; Londen, Groot-Brittannië; Santiago, Chili; en Bogotá, Colombia.
  • Nabijheid van autovrije plaatsen  meet het percentage van de stadsbevolking dat naast een autovrije openbare ruimte woont. De belangrijkste grote steden zijn Hong Kong, China; Moskou, Rusland; Parijs, Frankrijk; Bogota Colombia; en Londen, Groot-Brittannië.
  • Kleine stadsblokken maken het gemakkelijker voor mensen om zonder omweg rechtstreeks naar hun bestemming te lopen. Op de blokdichtheidsindicator zijn de best gerangschikte grote steden Khartoum, Sudan; Bogota Colombia; Lima, Peru; Karachi, Pakistan; en Tokio, Japan. 

Het rapport constateert dat Amerikaanse steden de neiging hebben om laag te scoren op de beloopbaarheidsindicatoren vanwege stadsuitbreiding. Over het algemeen concluderen de onderzoekers dat New York City, Boston, San Francisco en Baltimore de vier meest beloopbare grote Amerikaanse steden zijn (stedelijke gebieden met meer dan 500.000 inwoners). De Amerikaanse steden met de laagste algemene scores zijn Orlando, Atlanta, Indianapolis en San Antonio. Het rapport merkt op dat veel Amerikaanse steden goed gepositioneerd zijn om hun beloopbaarheid te verbeteren door beleid te voeren dat stadsuitbreiding tegengaat en de vermenging van woon- en commerciële ruimtes aanmoedigt.

Pedestrians First  bevat instrumenten om beleidsmakers te helpen bij het beoordelen van de beloopbaarheid van de straten en buurten van hun stad. Dit omvat het meten van manieren waarop het doorvoersysteem van hun stad kwetsbare reizigers ondersteunt, vooral baby’s, peuters en hun verzorgers. Er worden ook aanbevelingen en hulpmiddelen gegeven om de beloopbaarheid te verbeteren.

Volgende stappen

ITDP schetst ook verschillende voorbeelden van “beste praktijken” uit wijken over de hele wereld.

Het herontwerp van de weg in Jangali Maharaj in Pune gaf bijvoorbeeld prioriteit aan voetgangers en fietsers door lukrake parkeeromstandigheden te stroomlijnen, bewegwijzering te implementeren, brede trottoirs en oversteekplaatsen te bouwen en speciale ruimtes te creëren voor verkopers om te verkopen en voor kinderen om te spelen. In Quartier Massena in het centrum van Parijs hebben alle blokken winkels op straatniveau die uitkomen op het trottoir. Dit stimuleert veilige mobiliteit van voetgangers en fietsers, merkt het rapport op.

“Bewandelbare steden gebeuren niet per ongeluk”, zegt D. Taylor Reich, Research Associate bij ITDP en de eerste auteur van de gids. “Beleidsmakers moeten eerst de problemen begrijpen die auto-georiënteerde planning heeft veroorzaakt. Vervolgens kunnen ze specifieke stappen zetten: van het plannen van dichte, menselijke schaal, gemengde ontwikkelingen tot het uitrusten van straten met banken, brede trottoirs en schaduw. Pedestrians First geeft stadsplanners en ambtenaren alles wat ze nodig hebben om aan de slag te gaan. ”  

De geanalyseerde gegevens zijn verzameld vóór de pandemie en omvatten daarom niet de herbestemming van straten die in veel steden tijdens de pandemie zijn ondernomen. ITDP is van plan om meer recente gegevens op te nemen wanneer de omstandigheden zich stabiliseren, zei Reich.

Foto credit: ITDP