Recycling is belangrijk. Het is ook overschat. Dit is wat echt een deuk in de milieuvervuiling maakt

Oct 27, 2020

Ontvang meer wetenschappelijk nieuws op deze manier …

Word lid van de Connect-nieuwsbrief voor geweldig wetenschappelijk nieuws, features en exclusieve primeurs. Onze duizenden abonnees kunnen het niet mis hebben.

Onthoud altijd de VHR: verminderen, hergebruiken en recyclen. Maar in deze volgorde!

Consumenten zijn de afgelopen jaren veel milieubewuster geworden en bewuster van de producten die ze kopen. Consumenten zouden er bijvoorbeeld voor kunnen kiezen om plastic flessen voor eenmalig gebruik te vermijden of om consequent te recyclen. Dat is beslist een goede zaak. Het kan echter ook gemakkelijk zijn om door de bomen het bos te missen bij het maken van levensstijlkeuzes met de bedoeling de ecologische voetafdruk te verkleinen.

Hoewel het bijvoorbeeld absoluut belangrijk is om plastic producten te recyclen en plastic verpakkingen te vermijden, zijn er in het algemeen andere dingen die een grotere impact op het milieu hebben, zoals het verminderen en hergebruiken van producten.

Schrijvend in het tijdschrift Environmental Science & Technology somt milieu-ingenieur Shelie Miller van de University of Michigan de vijf meest voorkomende mythes op over de milieu-impact van plastic voor eenmalig gebruik. Haar onderzoek is gebaseerd op de levenscyclusanalyse van producten, waarbij rekening wordt gehouden met alle energie- en materiaalbehoeften van een product, van winning en productie tot het moment dat het in het schap van de supermarkt belandt. Niet alle producten zijn gelijk in termen van hun koolstof- en plastic voetafdruk, dus het zal je misschien verbazen dat wat een voor de hand liggende milieuvriendelijke keuze lijkt, toch niet zo geweldig is.

“Ik ken veel mensen die proberen hun impact op het milieu te verminderen en die mij vragen mee te denken over wat ze kunnen doen om meer te doen. In deze gesprekken werd duidelijk hoeveel nadruk mensen leggen op het verminderen van het vaste afval dat ze produceren, terwijl veel zorgen zich richten op plastic voor eenmalig gebruik. Mijn werk probeert te benadrukken hoe belangrijk het is om de volledige milieueffecten van producten te begrijpen, vooral de effecten die minder zichtbaar zijn voor consumenten – energieverbruik, hulpbronnenwinning en milieuschade die optreden in de volledige toeleveringsketen. Dit artikel is bedoeld om mensen te helpen die hun impact op het milieu proberen te verminderen om beter geïnformeerd te worden en keuzes te maken die de meeste impact hebben, ”vertelde Miller in ene interview.

Inhoud

  • 1 Mythe # 1: plastic verpakkingen dragen het meest bij aan de milieu-impact van een product
  • 2 Mythe 2: plastic is het slechtste verpakkingsmateriaal voor het milieu
  • 3 Mythe # 3: herbruikbare producten zijn altijd beter dan producten voor eenmalig gebruik
  • 4 Mythe # 4: Recycling en compostering zijn de belangrijkste milieuvriendelijke dingen die u kunt doen
  • 5 Mythe # 5: “Zero waste” minimaliseert de milieu-impact van een product of evenement

Mythe # 1: plastic verpakkingen dragen het meest bij aan de milieu-impact van een product

https://youtube.com/watch?v=Pe_D1CzOs6k%3Ffeature%3Doembed

Wanneer we rijen op rijen plastic flessen in de supermarkt zien of vernietigende beelden van stortplaatsen die ermee gestapeld zijn, kan het logisch zijn om te concluderen dat hierin het probleem schuilt. Dus als we meer plastic flessen en andere soorten plastic verpakkingen zouden recyclen, zou onze bijdrage aan de milieuvervuiling sterk afnemen.

Vals. Wat we als consument zien, is slechts het topje van de ijsberg. In werkelijkheid is het het product in de verpakking dat 99% van de tijd de grootste impact op het milieu heeft. Het is gewoon dat verpakkingen het eerste zijn dat consumenten zien, dus ze geloven natuurlijk dat dit het deel van het product is met de meeste kans op milieuvervuiling.

Mythe 2: plastic is het slechtste verpakkingsmateriaal voor het milieu

Dat hangt er eigenlijk van af. Plastic voor eenmalig gebruik heeft in de overgrote meerderheid van productcategorieën een veel lagere algehele milieu-impact dan glas of metaal voor eenmalig gebruik.

Mythe # 3: herbruikbare producten zijn altijd beter dan producten voor eenmalig gebruik

Plastic bestek en voedselcontainers van schuim zijn zeker een probleem als je ze dagelijks gebruikt, net als alle plastic containers voor eenmalig gebruik. Maar om een ​​herbruikbaar product te laten compenseren voor de materialen en energie die nodig zijn om ze te vervaardigen, moeten deze doorgaans vele malen worden hergebruikt. Anders kunnen deze herbruikbare producten zelfs erger zijn dan plastic.

In een  levenscyclusanalyse uit 2018 ontdekte het ministerie van Milieu en Voedsel van Denemarken dat katoenen tassen duizenden keren moeten worden hergebruikt voordat ze voldoen aan de milieuprestaties van plastic tassen. Bovendien moeten tassen van biologisch katoen veel vaker worden hergebruikt dan conventionele katoenen tassen (20.000 versus 7.000 keer). Deze studie houdt echter geen rekening met de impact van plastic zwerfvuil op zeedieren en andere dieren in het wild – deze beoordeling behandelt alleen de energie- en CO2-emissies die betrokken zijn bij de levenscyclus van het product.

Mythe # 4: Recycling en compostering zijn de belangrijkste milieuvriendelijke dingen die je kunt doen

In vergelijking met de impact van het verminderen van het totale verbruik, hebben recycling en compostering eigenlijk lage voordelen voor het milieu. Bovendien heeft compostering zijn eigen gebreken en zwakheden. Veel consumenten hebben bijvoorbeeld de neiging om niet-composteerbare, vergelijkbare items in hun vuilnisbak te gooien. Deze vervuiling verhoogt het gebruik van water, energie en andere hulpbronnen en verhoogt de bedrijfskosten.

In 2018 voerde het Oregon Department of Environmental Quality (DEQ) een beoordeling uit van meer dan 1.200 vergelijkingen met composteerbare verpakkingen en meer dan 360 vergelijkingen voor voedselservicebrillen verspreid over 18 jaar levenscyclusbeoordelingen. Meestal bleek uit de beoordeling dat het gebruik van composteerbare producten en het composteerproces een grotere impact op het milieu hadden dan het gebruik van niet-composteerbare verpakkingen of producten.

Mythe # 5: “Zero waste” minimaliseert de milieu-impact van een product of evenement

Zero waste – een reeks principes die het afval dat we produceren tot een minimum beperkt en gemeenschappen, bedrijven en industrieën met elkaar verbindt zodat iemands afval de grondstof van een ander wordt – is een fantastisch idee. In termen van plastic voor eenmalig gebruik zijn de voordelen van het omleiden van plastic afval van de stortplaats echter niet zo belangrijk in vergelijking met de impact van afvalvermindering en bewuste consumptie.

“Het was best moeilijk om het aantal misvattingen over plastic voor eenmalig gebruik terug te brengen tot vijf! Maar hopelijk resoneren de vijf die ik heb gekozen om te benadrukken met mensen en zorgen ervoor dat ze een beter begrip krijgen van enkele van de nadelen die samenhangen met het verminderen van plastic voor eenmalig gebruik, ”vertelde Miller.

Dit alles wil niet zeggen dat recycling nutteloos is of dat compostering in sommige situaties niet gunstig is voor het milieu. Alleen moet de discussie over onze impact op het milieu genuanceerder worden.

In haar studie noemt Miller het oude gezegde van “verminderen, hergebruiken, recyclen”, of de VHR van milieuvriendelijk leven. De onderzoeker benadrukt echter dat dit eigenlijk een hiërarchie is. Het belangrijkste dat we kunnen doen om onze impact op het milieu te verminderen, is simpelweg ons verbruik verminderen, gevolgd door hergebruik en ten slotte recycling.

“De resultaten van levenscyclusonderzoeken zijn doorgaans afhankelijk van het specifieke product dat wordt geanalyseerd. Er zijn veel nuances in de hiërarchie van verminderen, hergebruiken, recyclen. Maar we kunnen definitief zeggen dat het verminderen van het verbruik van milieu-intensieve producten veruit de meest impactvolle is die een consument kan doen om de impact op het milieu te minimaliseren, ”aldus Miller.

“We moeten veel beter voorkomen dat kunststoffen voor eenmalig gebruik ecologische schade aanrichten. Gelukkig zijn er veel inspanningen om plastic zijn weg naar ecosystemen te verminderen en betere bedrijfsmodellen te ontwikkelen om plastic terug te winnen om een ​​meer circulaire plastic economie te vormen. “

Vaak wordt in milieuberichten te veel nadruk gelegd op het belang van het recyclen van verpakkingen. Hoewel dit zeker zijn voordelen heeft, vooral in termen van het verminderen van de hoeveelheid plasticvervuiling in de oceaan, schetst deze studie een breder beeld van het hele plastic-afvalsysteem.

“Onze groep probeert een holistisch, systematisch denken over duurzaamheid en het milieu te bevorderen. We proberen consumenten en industriële partners te helpen verder te denken dan een enkel milieuprobleem en proberen de complexiteit en afwegingen van systemen beter te begrijpen. Mijn onderzoeksgroep probeert individuele acties die mensen kunnen ondernemen om hun impact op het milieu te verminderen, in meer context te plaatsen. Ja, het is goed om te recyclen en een slimme thermostaat te gebruiken, het openbaar vervoer te nemen en voedselverspilling te verminderen – maar als je moet kiezen waar je je energie in stopt, dan is dat de meeste waar voor je geld in termen van milieuverbetering versus inspanning verbruikt? ” concludeerde Miller.