Oude gebruikte auto’s worden geëxporteerd naar arme landen, waardoor de luchtvervuiling en verkeersongevallen toenemen

Oct 27, 2020

Ontvang meer wetenschappelijk nieuws op deze manier …

Word lid van de Connect-nieuwsbrief voor geweldig wetenschappelijk nieuws, features en exclusieve primeurs. Onze duizenden abonnees kunnen het niet mis hebben.

De meeste worden verzonden naar landen met een zwakke regelgeving.

Volgens een rapport van de Verenigde Naties dumpen rijke landen miljoenen zeer vervuilende, gebruikte auto’s in ontwikkelingslanden. Dit draagt ​​aanzienlijk bij aan luchtverontreiniging en belemmert inspanningen om de effecten van klimaatverandering te verzachten, vooral in Afrika, concluderen de auteurs.

Uit het rapport van het UN Environment Programme (UNEP) bleek dat tussen 2015 en 2018 14 miljoen gebruikte voertuigen wereldwijd werden geëxporteerd vanuit Europa, Japan en de Verenigde Staten. Ongeveer 80% ging naar lage- en middeninkomenslanden, en meer dan de helft gaat naar Afrika.

Suriname staat tussen 100 landen in de categorie van “No emissions standards”.

Het snelgroeiende wereldwijde wagenpark levert een bijdrage aan luchtvervuiling en klimaatverandering; wereldwijd is de transportsector verantwoordelijk voor bijna een kwart van de energiegerelateerde wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. Voertuigemissies zijn een belangrijke bron van fijn stof (PM2,5) en stikstofoxiden.

“Het opruimen van het wereldwijde wagenpark is een prioriteit om te voldoen aan de wereldwijde en lokale luchtkwaliteits- en klimaatdoelstellingen”, aldus Inger Andersen, uitvoerend directeur van UNEP. “In de loop der jaren hebben ontwikkelde landen hun gebruikte voertuigen steeds meer naar ontwikkelingslanden geëxporteerd; omdat dit grotendeels ongereguleerd gebeurt, is dit de export van vervuilende voertuigen geworden. “

Uit het rapport, dat is gebaseerd op een diepgaande analyse van 146 landen, blijkt dat ongeveer tweederde van hen een zwak of zeer zwak beleid voert om de invoer van gebruikte voertuigen te reguleren. Het toonde echter ook aan dat landen die regels opstelden om de toestroom te beheersen, toegang kregen tot hoogwaardige gebruikte voertuigen, waaronder hybride en elektrische auto’s.

Ranglijsten van regelgeving voor gebruikte voertuigen

Marokko staat bijvoorbeeld alleen de invoer toe van voertuigen die niet ouder zijn dan vijf jaar en die voldoen aan de Europese emissienorm EURO4. Daardoor ontvangt het alleen relatief geavanceerde en schone gebruikte voertuigen uit Europa. Onlangs kondigde een groep van 15 Afrikaanse landen strikte nieuwe regels aan voor voertuigemissies en brandstofefficiëntie.

Afrikaanse landen importeerden het grootste aantal gebruikte voertuigen (40%) in de onderzochte periode, gevolgd door landen in Oost-Europa (24%), Azië-Pacific (15%), het Midden-Oosten (12%) en Latijns-Amerika (9%). ), bleek uit het rapport. Nederland is via zijn havens een van de belangrijkste exporteurs.

De meeste voertuigen waren tussen de 16 en 20 jaar oud en de meeste vielen onder de EURO4-emissienormen voor voertuigen van de Europese Unie. De gemiddelde leeftijd van gebruikte voertuigen die naar Gambia werden geëxporteerd, was bijvoorbeeld bijna 19 jaar oud, terwijl een kwart van de gebruikte voertuigen die naar Nigeria werden geëxporteerd bijna 20 jaar oud was.

“Deze resultaten tonen aan dat er dringend actie moet worden ondernomen om de kwaliteit van gebruikte voertuigen die vanuit Europa worden geëxporteerd, te verbeteren. Nederland kan dit probleem niet alleen aanpakken. Daarom zal ik pleiten voor een gecoördineerde Europese aanpak en een nauwe samenwerking tussen Europese en Afrikaanse regeringen ”, aldus Stientje Van Veldhoven, de Nederlandse minister van Milieu.

Gebruikte voertuigen van slechte kwaliteit leiden ook tot meer verkeersongevallen. Volgens het rapport hebben veel van de landen “zeer zwakke” of “zwakke” voorschriften voor gebruikte voertuigen, waaronder Malawi, Nigeria, Zimbabwe en Burundi, ook zeer hoge sterftecijfers in het wegverkeer. Landen die voorschriften voor gebruikte voertuigen hebben ingevoerd, zien veiligere wagenparken en minder ongevallen.

De VN maakt deel uit van een nieuw initiatief ter ondersteuning van de invoering van minimumnormen voor gebruikte voertuigen. De eerste focus van het initiatief zullen landen op het Afrikaanse continent zijn. Een aantal landen heeft al minimumkwaliteitsnormen ingevoerd en nog veel meer hebben belangstelling getoond om zich bij het initiatief aan te sluiten.