• Wed. Oct 20th, 2021

33 tech momenten die de afgelopen 25 jaar bepaalden

Jan 27, 2021

Soms is het vanaf het begin duidelijk dat een moment historisch is. Andere keren is het alleen duidelijk in de volheid van de tijd. Nog een ander type historisch moment vliegt grotendeels onder de radar en vormt ons leven meer dan de meeste mensen ooit beseffen.

Hier hebben we een lijst samengesteld met 33 momenten die de tech-industrie hebben bepaald. Voor beter of slechter – en soms beide tegelijk – hebben deze gebeurtenissen een blijvende impact gehad.

1. SECTIE 230 PLANT ZADEN VOOR SOCIALE MEDIA

Ingevolge de Amerikaanse telecommunicatiewet van 1996, zegt artikel 230 van de communicatiewet dat onlinediensten niet kunnen worden vervolgd voor de inhoud van hun gebruikers. Hoewel het bijna een decennium ouder was dan YouTube en Facebook, konden die sites uiteindelijk floreren door ze te beschermen tegen civiele klachten zoals laster. Maar misschien genieten ze niet voor altijd van die immuniteit. Benadeeld door het idee van anti-conservatieve vooringenomenheid, probeerde de regering-Trump nu de bescherming van sectie 230 te ontmantelen  door middel van een uitvoerend bevel. Of deze stap succesvol is, kan niet alleen gevolgen hebben voor Facebook, Google en Twitter, maar ook voor alle bedrijven die daarna komen.

2. ONLINE VERSLAVING WORDT BETAALBAAR

In de begintijd van onlinediensten en internetproviders betaalde u enkele dollars per uur voor toegang, waardoor u te veel tijd in cyberspace doorbracht tot een dure gewoonte. Dat veranderde niet in grote mate tot 1996. Zoals uitgelegd in een uitstekend artikel van Tedium ‘s Ernie Smith , gaf AT&T zijn nieuwe WorldNet-internetservice een vast tarief van $ 20 per maand ($ 25 als je verder geen AT & T-klant was). De verhuizing was bedoeld als een schot voor de boeg van andere grote dienstverleners – en in oktober moest zelfs de grootste kahuna van allemaal, America Online, het evenaren. Plots waren mensen vrij om zich gek te maken over internetinhoud.

3. CHINA BOUWT ZIJN FIREWALL

In de jaren negentig ontdekte de wereld de kracht van internet, het meest open computernetwerk dat ooit is bedacht. De ongeremde aard ervan verontrustte al snel de Chinese regering, die geloofde in het onderdrukken van afwijkende meningen in plaats van het aanmoedigen van vrije meningsuiting. In 1997 werd een wet aangenomen die mensen verbood het net te gebruiken om “de belangen van de staat of de samenleving te schaden”. Toen begon het al snel met een decennialange poging om ” de Grote Firewall van China ” op te richten , die de toegang tot informatie filtert die de regering schadelijk acht voor haar belangen. Tegenwoordig is de firewall effectiever dan ooit en is alles, van Facebook tot Wikipedia, verboden, waardoor ‘s werelds meest bevolkte land geen toegang heeft tot de belofte van internet. De regering heeft haar controle over online activiteiten verder versterkt door maatregelen zoals een landelijke “sociaal kredietsysteem ”dat gebruikers controleert en echte boetes oplegt voor onaanvaardbaar gedrag.

4. GOTO.COM ZET PAY-PER-CLICK-ADVERTENTIES OP

De zoekmachine van Google was een technische doorbraak, maar het was geen levensvatbaar bedrijf totdat het bedrijf pay-per-click-advertenties omarmde. En voor die innovatie heeft het GoTo.com te danken. Zoals Will Oremus in 2013 schreef , kwam de oprichter van GoTo.com, Bill Gross, op het idee om adverteerders te laten bieden op topposities in de zoekresultaten en deze vervolgens in rekening te brengen wanneer gebruikers doorklikten. Google paste de aanpak vervolgens toe in zijn eigen zoekmachine met AdWords, die kwaliteitsscores toevoegde om irrelevante advertenties verder te ontmoedigen. Het bedrijf bracht het biedconcept uiteindelijk met AdSense naar sites van derden. Hoewel GoTo (later bekend als Overture) het niet heeft overleefd, is het concept nog steeds een geldkoe voor Google.

5. NAPSTER HOUDT DE WERELD VAST AAN DIGITALE MUZIEK

In juni 1999 – meer dan twee jaar voor de komst van de iPod – begon digitale muziek net aan te slaan, en het meeste bestond uit mp3’s die mensen van hun eigen cd’s hadden geript. Toen creëerde een tiener genaamd Shawn Fanning Napster, een peer-to-peer-netwerk waarmee gebruikers al hun muziek via internet met elke andere gebruiker kunnen delen. Het was een openbaring – en volkomen illegaal. Door rechtszaken werd Napster iets meer dan twee jaar na de lancering stilgelegd. Ondanks de vrees dat consumenten nooit meer bereid zouden zijn voor muziek te betalen, slaagden later betaalde diensten als iTunes en Spotify erin. Achteraf bezien heeft de nalatenschap van Napster niet zozeer te maken met de moedwillige piraterij die het aanmoedigde, maar met de manier waarop het bewees dat onbeperkte nummers die als een service werden geleverd, de toekomst van muziek waren.

6. STEVE JOBS GAAT NAAR HUIS

Wat was de beste acquisitie in de technische geschiedenis? Sorry, het was niet Google die YouTube kocht of Facebook die Instagram ophaalde. Die transacties waren blips in vergelijking met de overeenkomst van Apple in december 1996 om NeXT over te nemen, het bedrijf dat Steve Jobs had opgericht nadat het in 1985 bij Apple was verdreven . Op het moment van de deal stond Apple op het punt te mislukken, of in ieder geval irrelevant. Jobs (die in 1997 interim CEO werd en in 2000 de “interim” liet vallen) maakte het bedrijf weer cool en financieel solvabel. Hij voorzag het ook van de besturingssysteemsoftware van NeXT, die de basis werd van OS X van de Mac – en vervolgens, in 2007, de software voor de geschiedenismakende iPhone. Zonder Jobs genialiteit en het intellectuele eigendom van NeXT zou Apple niets meer kunnen zijn dan een weemoedige herinnering.

7. DE MOBIELE TELEFOON VOLDOET AAN DE DIGITALE CAMERA

Toen Borland en Starfish Software-oprichter Philippe Kahn in juni 1997 foto’s van zijn pasgeboren dochter wilden delen, bestond er niet zoiets als een cameratelefoon. Dus hij MacGyvered een eigen draadloze fotografie-installatie met zijn Casio digitale camera, Motorola-telefoon en laptop. Dankzij de opzet kon hij momentopnames vanuit het ziekenhuis naar vrienden en familie over de hele wereld sturen. Vervolgens richtten hij en zijn vrouw, Sonia Lee, LightSurf op, een bedrijf dat bedrijven als Sharp hielp bij het bouwen van de eerste mobiele telefoons met ingebouwde camera’s en draadloze infrastructuur voor het verzenden van beelden. Twee decennia later is het direct delen van foto’s à la Kahn’s experiment uit 1997 zo’n fundamentele vorm van menselijke communicatie geworden dat het moeilijk voor te stellen is dat het moest worden uitgevonden.

8. DE Y2K-BUG STEEKT ZIJN DYSTOPISCHE KOP OP

Vroege programmeurs hadden niet veel opslagruimte om mee te werken, dus bespaarden ze een paar bytes door de “19” off-dates – “78”, bijvoorbeeld, in plaats van “1978” te laten. Dat betekende dat software vanaf 2000 geen enkel jaar meer aankon. Toen de nieuwe eeuw naderde, werd dit een probleem, vooral voor mainframecomputers die werden ingezet voor het bankwezen, nutsbedrijven en elke andere taak die cruciaal is voor het dagelijks leven. Angst voor een ramp met de Y2K-bug heeft geleid tot een huisindustrie van boeken gewijd aan het voorspellen van het ergste , van stroomuitval van weken tot massale hongersnood. Maar tegen de tijd dat de kalender overging naar 1 januari 2000, had de industrie zo’n bekwaam werk verricht met het updaten van software dat eventuele ongelukken klein waren. Mensen werden weer grotendeels optimistisch over technologie. . . goed, ten minste tot laatste jaren .

9. DE STAR WARS-KINDERVIDEO GAAT VIRAAL

Toen Ghyslain Raza in 2002 vastlegde dat hij een golfbalretriever als een lichtzwaard hanteerde , had hij niet verwacht dat de video openbaar zou worden. Klasgenoten op zijn middelbare school in Québec hadden andere plannen, het uploaden naar internet en het omzetten in een van de eerste virale video’s op het web naast ” Numa Numa ” en “All of your base is our.” Maar “Star Wars Kid” was verre van een positieve ervaring voor Raza, die later vertelde MacLean’ s dat hij een stroom van intimidatie doorstaan zowel online als offline, verloren vrienden, en moest verandering scholen. Het incident was een voorafschaduwing van een donkere kant van virale bekendheid die YouTube een paar jaar later veel vaker zou maken.

10. 9/11 ZET BLOGGERS IN DE SCHIJNWERPERS

In het begin heetten ze weblogs, al snel afgekort tot ‘blogs’. Gepubliceerd in een omgekeerd chronologische feed en vaak zowel nieuw als zeer persoonlijk, begonnen de tijdschriftachtige sites hun stempel op het web te drukken in 1997. Maar hun profiel werd dramatisch verhoogd door de terroristische aanslagen van 11 september 2001 . Bloggers zoals Josh Marshall ( Talking Points Memo ), Glenn Reynolds ( Instapundit ), Andrew Sullivan ( Daily Dish ) en Dave Winer ( Scripting News) geaggregeerde links, toegevoegde mening en (soms) rapportage, en gepost in een tempo dat old-school nieuwsuitzendingen niet konden evenaren. Achteraf gezien was de gouden eeuw van de blog van korte duur, maar het was een vroeg teken dat individuen, en niet de grote media, de dominante makers van content van de 21e eeuw zouden zijn.

11. GMAIL OVERTREFT DESKTOP-E-MAIL

Toen Google op 1 april 2004 Gmail onthulde , dachten veel mensen dat het een 1 april grap was, wat een volkomen redelijke benadering was. Het beweerde 1 GB opslagruimte te bieden – wat, met 500 keer de capaciteit van Microsoft’s Hotmail, niet aannemelijk klonk. Maar Google was serieus. Met zijn gigantische capaciteit, direct zoeken en toegankelijke interface concurreerde Gmail niet alleen met freemailservices zoals Hotmail, maar ook met Outlook en andere volwaardige desktop-e-mailapps. Het was een groot moment voor het web. En het markeerde het begin van het tijdperk waarin Google veel verder ging dan zoeken en steeds meer tijd besteedde aan allerlei soorten nuttige diensten.

12. FIREFOX DOORBREEKT HET BROWSERMONOPOLIE VAN MICROSOFT

Na Netscape in de oorspronkelijke browseroorlogen op een degelijke manier te hebben verslagen, beheerste Internet Explorer van Microsoft meer dan 90% van de browsermarkt – wat betekende dat bijna iedereen IE gebruikte, of ze het nu leuk vonden of niet. Toen verscheen Mozilla’s Firefox – een browser die is gebouwd op de open source botten van het oude Netscape – in 2004. Het was eenvoudig, veilig en innovatief, in een tijd waarin IE 6 een opgeblazen, verkalkende puinhoop was. Firefox veroverde uiteindelijk ongeveer een derde van de markt, waardoor browseroorlog 2.0 werd geïnitieerd en de weg werd geëffend voor Google’s Chrome, waarmee de klus van IE irrelevant werd. Als Firefox-meesterbreinen Dave Hyatt, Joe Hewitt en Blake Ross niet zo moedig en visionair waren geweest, zouden we vandaag allemaal slechter af zijn.

13. Y COMBINATOR VERANDERT DE MANIER WAAROP STARTUPS OPSTARTEN

Paul Graham, die zijn startup voor e-commerce software aan Yahoo verkocht, begon in 2001 te bloggen over startups. Maar pas in 2005 bracht hij zijn ideeën in de praktijk door Y Combinator (een obscure lambda-calculus-referentie) te starten. Die zomer lanceerden hij en zijn vriendin Jessica Livingston (nu zijn vrouw), samen met twee anderen, een experiment. Ze nodigden oprichters uit om bedrijfsvoorstellen in te dienen, kozen de meest veelbelovende en gaven ze $ 6.000 om langs te schrapen terwijl ze zichzelf opstartten. De 2000 startups die YC heeft gesteund, zijn onder meer Reddit, Airbnb, Dropbox, Stripe en andere baanbrekende successen. Het huidige ecosysteem van angel-investeerders, seed-stage-fondsen en pre-seed-fondsen zou waarschijnlijk niet bestaan ​​als YC anderen niet zou inspireren om hiaten in de wereld van durfkapitaal te ontdekken en deze op te vullen.

14. AMAZON WEB SERVICES ONDERSTEUNT HET WEB

Wat de belangrijkste technische momenten betreft, vloog Amazon’s lancering van Elastic Compute Cloud in 2006 onder de radar. Maar die vroege applicatie markeerde een keerpunt voor Amazon Web Services, dat oorspronkelijk in 2002 was gelanceerd met een handvol webgebaseerde tools. AWS is aantoonbaar net zo belangrijk geworden voor moderne computers als de iPhone. Diensten zoals Dropbox, Netflix-streaming, Lyft en Apple’s iCloud hadden misschien niet bestaan ​​- of in ieder geval niet zo goed gewerkt – zonder de on-demand cloud computing-diensten die Amazon leverde. Rivalen als Microsoft Azure en Google Cloud zijn nog bezig om de achterstand in te halen. En AWS werd een enorm winstgevende onderneming die bewees dat Amazon kon slagen in bedrijven ver weg van het oorspronkelijke online warenhuis.

15. FACEBOOK INTRODUCEERT DE NIEUWSFEED

Voor Facebook was geen enkele productlancering zo belangrijk als de nieuwsfeed, die in 2006 arriveerde als een centrale hub voor vriendenactiviteit en uitgroeide tot een van de grootste verspreiders van informatie (en desinformatie ) op internet, en een invloed had op talloze andere diensten. Zelfs in zijn vroegste vorm haatten sommige gebruikers de nieuwsfeed vanwege de drastische ontwerpwijzigingen en de waargenomen griezeligheid, omdat al hun activiteiten plotseling volledig zichtbaar waren. Maar de reactie van CEO Mark Zuckerberg op het verzet had niet meer op Facebook kunnen lijken, sympathie betuigend voor de zorgen van gebruikers, terwijl het insinueerde dat het bedrijf wist wat het beste voor hen was. “Dit klinkt misschien raar, maar ik wil jullie allemaal bedanken die in groepen hebben geschreven en geprotesteerd,” schreef hij. “En ik ben ook blij dat News Feed al deze groepen heeft gemarkeerd, zodat mensen ze konden vinden en ook hun mening met elkaar konden delen.”

16. APPLE LANCEERT DE APP STORE

Hoewel de iPhone zelf een doorbraak was in personal computing toen hij in 2007 werd gelanceerd, begon de echte revolutie pas toen Apple een jaar later de App Store lanceerde. Plots was een veilige en handige bron van touchscreen-vriendelijke software – van games tot hulpprogramma’s tot scheet-apps – slechts een tik verwijderd, en ontwikkelaars stonden in de rij om apps te maken in de hoop de volgende op hol geslagen hit te worden. Een levendige app-marktplaats werd al snel de inzet voor elk mobiel platform; laatkomers zoals BlackBerry 10 en Microsoft’s Windows Phone 7 probeerden wanhopig in te halen, maar konden het niet. Die positieve cyclus komt Apple vandaag de dag nog steeds ten goede, maar nu ontwikkelaars in opstand komen tegen de ommuurde tuinaanpak , wordt het ook de grootste bron van antitrustonderzoek van het bedrijf .

17. ‘ANGRY BIRDS’ VERDIENT VEEL GELD

Tekenfilmvogels in torens vol vervelende varkens gooien leek in 2009 misschien een dwaze onderneming, maar het bewees al snel dat gamen met een smartphone een big business was. Ro II’s originele Angry Birds- game haalde 10 miljoen betaalde downloads binnen een jaar – indrukwekkend voor Apple’s nog steeds ontluikende App Store – en nog belangrijker, het vestigde zijn ontevreden protagonisten als culturele iconen  die zich verspreidden naar alles, van andere spelplatforms tot het witte doek. Angry Birds liet zien hoe games hits kunnen worden in het tijdperk van de smartphone, zelfs zonder opgeblazen budgetten en meerjarige ontwikkelingscycli.

18. ‘HOUSE OF CARDS’ LUIDT STREAMING ORIGINELEN IN

De eerste vier jaar als streaming videoservice, vertrouwde Netflix op licenties voor een behoorlijk willekeurig assortiment films en tv-shows dat al bestond. Dat veranderde in 2011 toen Netflix HBO overbood voor de rechten op House of Cards. Netflix heeft de verhuizing destijds gebagatelliseerd. Toch waren de implicaties vanaf het begin duidelijk: in plaats van te vertrouwen op de restjes van de cable, zou Netflix zijn eigen hitshows organiseren die nergens anders beschikbaar waren. Toen House of Cards een paar jaar later debuteerde met lovende kritieken, begon het de streamingoorlogen serieus. Nu is het moeilijk om te onthouden dat er een tijd was dat meerdere streamingreuzen niet streden om big-budget shows en films met enkele van de grootste namen van Hollywood eb Bollywood in de hoofdrol.

19. GAMERGATE TOONT DE ONLINE WERELD OP ZIJN LELIJKST

In 2014 lanceerden groepen online trollen een reeks intimidatiecampagnes tegen vrouwelijke game-ontwikkelaars en journalisten. De maandenlange inspanning, Gamergate genaamd, verzette zich ogenschijnlijk tegen onethische gamejournalistiek en de begunstigden ervan, onder de logica dat de mensen die het aanviel, probeerden om al lang bestaande aspecten van de gamercultuur te ondermijnen. Maar zoals Deadspins Kyle Wagner destijds scherpzinnig schreef , fungeerde de hele beproeving ook als een strijdtoneel voor conservatieve grieven zoals politieke correctheid en sociale rechtvaardigheid, vooral toen rechtse figuren als Christina Hoff Sommers en Milo Yiannapolous blonken. Het was niet alleen de resulterende intimidatie. De voorstanders van Gamergate en degenen die zich ertegen uitspraken, konden het zelfs niet eens worden over de meest basale feiten, zoals waar de campagne over ging, wie werd geschaad en wat als onethisch gedrag werd beschouwd. Dat gebrek aan communicatie kleurt nu allerlei soorten online conversaties.

20. ALEXA VAN AMAZON

De Amazon Echo-luidspreker was gemakkelijk af te schrijven toen deze in 2014 arriveerde. Kort nadat Amazon’s Fire Phone was uitgevlamd , leek de combinatie van muziek, nieuws en basisinformatie niet veel anders dan wat Apple’s Siri aanbood op iPhones, en wat Google gesproken zoekopdrachten op Android. Maar voice-first computing heeft zo zijn voordelen, en in ongeveer vijf jaar tijd waren er meer dan 100 miljoen apparaten verkocht met de ingebouwde Alexa-stemassistent van Amazon. en Google om hun eigen slimme luidsprekers uit te brengen. Het is ook bewezen dat het idee van Star Trek’s ambient “Computer” niet zo futuristisch is als het ooit leek.

21. EEN EMBLEEM VAN HET FACEBOOK-SCHANDAAL IS GEBOREN

Met zijn duistere combinatie van privacyinbreuken en politieke intriges maakte de Cambridge Analytica-affaire – gelekt door klokkenluider Christopher Wylie en gedetailleerd door The New York Times en The Guardian in maart 2018 – #DeleteFacebook voor velen een mantra. De Britse militaire aannemer die politiek adviesbureau werd, kreeg toegang tot een enorme opslagplaats van gegevens die waren verzameld door een persoonlijkheidsquiz op Facebook die zogenaamd was ontworpen voor academische doeleinden; Facebook zei dat meer dan 87 miljoen gebruikers gevaar liepen. Cambridge Analytica, wiens klanten de Trump-campagne van 2016 en pro-Brexit-troepen waren, gebruikte de schat om microtarget-advertenties te helpen. Sommige experts zeggendat het bedrijf de kracht van zijn gegevens schromelijk heeft overdreven en dat er geen bewijs is dat het een betekenisvolle rol heeft gespeeld in de Brexit- en Trump-overwinningen. Hoe dan ook, Facebook heeft sindsdien de toegang van apps en services van derden tot gebruikersgegevens aangescherpt. Maar cynisme over de motieven van het bedrijf heeft sindsdien de publieke reactie op andere onthullingen gekleurd .

22. GOOGLERS GAAN DE STRAAT OP

Historisch gezien hebben mensen die in dienst zijn van grote technologiebedrijven in Silicon Valley hun werk eerder als idealistisch dan als rauw kapitalisme gezien. Het is dus begrijpelijk dat veel Google-medewerkers stomverbaasd waren door een artikel uit oktober 2018 van Daisuke Wakabayashi en Katie Benner van The New York Times, waarin voorbeelden werden onthuld van het feit dat het bedrijf de aanklacht wegens seksueel wangedrag onder de hoogste rangen niet serieus nam en zelfs enkele beschuldigde executives beloonde. van wangedrag met miljoenen dollars aan ontslagvergoeding. Maar wat 20.000 Google-medewerkers reageerden, was onverwacht: ze organiseerden een walkout . Het zeldzame geval van publieke dissidenten heeft geleid tot extra daden van activisme van technische werkers , waaronder verdere protesten van Google over haarreactie op het organiseren van de werkplek . Meer recentelijk hebben meerdere Facebook-medewerkers  hun verdriet getweet over de manier waarop het bedrijf omgaat met opruiende berichten door Donald Trump.

23. DOOR DE PANDEMIE STIJGT DE VIDEOCHAT

Meer dan een halve eeuw nadat Bell de Picturephone introduceerde op de Wereldtentoonstelling van 1964, werd videobellen eindelijk een essentiële manier om zaken te doen. Er was alleen een wereldwijde pandemie voor nodig voordat mensen zich op hun gemak voelden met het idee. Alleen Zoom zegt dat het nu 300 miljoen dagelijkse deelnemers aan vergaderingen heeft – tegen 10 miljoen voordat het coronavirus toesloeg – en het succes ervan heeft rivalen als Google, Microsoft en Facebook gedwongen om rekening te houden met jarenlange verwaarlozing van videochats . Nu bedrijven werken op afstand beginnen te omarmen als een permanente optie voor werknemers, zullen videogesprekken waarschijnlijk blijven hangen, zelfs nadat de pandemie is afgelopen.

NOG 10 MOMENTEN DIE ERTOE DEDEN

De PalmPilot maakt PDA’s cool (1996): meer dan een decennium voor de eerste iPhone was de handheld van Palm sexy, handig en in staat om een ​​hele reeks geweldige apps van derden uit te voeren . Toen de door Palm aangedreven Treo kwam, kon je zelfs bellen.

MapQuest gaat online (1996): een website waarmee u aangepaste routebeschrijvingen tussen twee punten kunt krijgen ? Gratis? Zelfs als u ze thuis moest afdrukken, veranderde dat alles.

TiVo en ReplayTV brengen de eerste DVR’s uit (1999): lang voordat Netflix en Amazon hun eerste shows streamden, maakten deze twee digitale videopioniers – die beiden een DVR aankondigden op CES in 1999 – binge-kijken onweerstaanbaar .

AOL en Time Warner komen overeen om te fuseren (2000): De combinatie van de grootste online serviceprovider van het land en een mediagigant moest synergieën ontsluiten en een nieuw communicatietijdperk domineren. In plaats daarvan werd het de maatstaf voor elke rampzalige fusie die volgde.

Wikipedia publiceert zijn eerste artikel (2000): Met alle respect voor de redacteuren van de  Encyclopædia Britannica, werd de crowdsourced encyclopedie van het web al snel een betere, veel uitgebreider opslagplaats van kennis dan al zijn voorouders met dode bomen.

Apple wordt een chipmaker (2008): toen het bedrijf in 2008 stilletjes een processorstartup met de naam PA Semi kocht, begon het een pad dat ertoe leidde dat het zijn eigen op maat gemaakte, krachtige CPU’s ontwierp voor iPhones, iPads en – binnenkort van start – Macs.

Minecraft verandert gamers in bouwers (2009): Markus “Notch” Persson-block bouwspel bleek een platform te zijn voor de reativiteit van alle soorten -en 11 jaar later still going strong, onder Microsofts eigendom.

Facebook koopt Instagram (2012): achteraf gezien was het een koopje dat Facebook slechts $ 1 miljard betaalde om zijn meest formidabele rivaal uit te schakelen. En in plaats van weg te kwijnen onder een nieuwe eigenaar, bloeide Instagram .

Sony Pictures wordt gehackt (2014): in een nachtmerrieachtige aflevering van zakelijke intriges had de filmstudio een hoop gênante interne correspondentie gestolen door hackers die eisten dat het de Noord-Koreaanse spottende komedie The Interview zou annuleren .

Equifax wordt geschonden  (2017): het falen van de kredietbureau-gigant om een ​​server te patchen, leidde tot een lek van gegevens van meer dan 150 miljoen consumenten. Door zijn  reactie op zijn faux pas en de straffen die het betaalt, voelde niemand zich beter.