Meer dan 50% van de mensen in de wereld gebruikt sociale media – Alles wat je moet weten

Oct 21, 2020

Nieuw Global Digital Report-rapport onthult dat de groeipercentages van sociale media versnellen

Meer dan 4 miljard mensen over de hele wereld gebruiken nu elke maand sociale media, en elke dag komen er gemiddeld bijna 2 miljoen nieuwe gebruikers bij.

De wereld brengt ook meer tijd door op sociale media, waarbij de gemiddelde gebruiker nu ongeveer 15% van zijn wakkere leven doorbrengt op sociale platforms.

Sociale media zijn echter niet het enige aspect van digitaal dat indrukwekkende cijfers oplevert.

Het nieuwe Digital 2020 October Global Statshot Report – opgesteld in samenwerking met Hootsuite en We Are Social – laat zien dat verbonden technologie een steeds belangrijkere rol blijft spelen in verschillende aspecten van het dagelijks leven van mensen.

De belangrijkste verhalen in het rapport van dit kwartaal zijn onder meer:

 • De acceptatie van sociale media is de afgelopen 12 maanden met meer dan 12% gestegen
 • De tijd die we besteden aan het gebruik van verbonden apparaten blijft stijgen
 • Instagram blijft sterk groeien, maar het is niet de enige
 • Een duidelijk ‘leeftijdsverschil’ definieert digitaal gebruik op de werkplek
 • Marketeers lopen mogelijk enkele van de grootste digitale kansen van vandaag mis 

Lees ook:

Essentiële koppen

Voordat we dieper ingaan op de trends van dit kwartaal, zijn hier de essentiële krantenkoppen die u nodig hebt om inzicht te krijgen in de wereldwijde ‘state of digital’ in oktober 2020:

 • Totale wereldbevolking: 7,81 miljard mensen
 • Aantal mensen dat over de hele wereld mobiele telefoons gebruikt: 5,20 miljard
 • Wereldwijde internetgebruikers: 4,66 miljard
 • Wereldwijde gebruikers van sociale media: 4,14 miljard

Om deze cijfers in perspectief te plaatsen: meer dan tweederde van de wereld gebruikt nu een mobiele telefoon (67%), terwijl bijna 60% van alle mensen op aarde nu internet gebruikt.

Ondertussen was het nog maar drie maanden geleden dat de penetratie van sociale media de 50% was gepasseerd, maar de laatste gegevens laten zien dat dit cijfer al is gestegen tot bijna 53%.

Meer dan 9 op de 10 internetgebruikers over de hele wereld maakt verbinding via mobiele apparaten, maar tweederde maakt nog steeds verbinding via computers.

Als het echter om sociale media gaat, geven gebruikers duidelijk de voorkeur aan mobiele apparaten. Uit Kepios- analyse blijkt dat 99% van de gebruikers van sociale media ter wereld toegang heeft via mobiele apparaten, maar slechts 1 op de 5 gebruikt een laptop of desktopcomputer.

Laten we nu dieper op die topverhalen ingaan.

Ontvang meer wetenschappelijk nieuws!

Word lid van Connect voor geweldig wetenschappelijk nieuws en exclusieve primeurs. Onze duizenden abonnees kunnen het niet mis hebben.

De acceptatie van sociale media versnelt

Het aantal mensen dat sociale media over de hele wereld gebruikt, is in oktober 2020 gegroeid tot 4,14 miljard, waarbij dat cijfer voor het eerst dit kwartaal de gedenkwaardige mijlpaal van 4 miljard gebruikers overschrijdt.

Uit analyse door Kepios blijkt dat de afgelopen 12 maanden meer dan 450 miljoen mensen sociale media zijn gaan gebruiken, wat neerkomt op een jaarlijkse groei van meer dan 12%.

Dat betekent dat een gemiddelde van meer dan 14 mensen begonnen met het gebruik van sociale media per seconde sinds deze tijd vorig jaar.

De laatste gegevens laten inderdaad zien dat de groei van sociale media feitelijk versnelt.

Meer dan 180 miljoen meer mensen gebruikten sociale media tussen juli en september in vergelijking met de voorgaande drie maanden, wat neerkomt op een gemiddelde toename van bijna 2 miljoen gebruikers per dag.

Dat is ongeveer het dubbele van het groeipercentage dat we in januari zagen, en vertegenwoordigt de grootste kwartaal-op-kwartaalstijging die we hebben gezien sinds 2011.

Een groot deel van de groei in het gebruik van sociale media dit kwartaal is het directe gevolg van de nieuwe gewoonten die mensen hebben aangenomen tijdens COVID-19 lockdowns.

Ondanks de buitengewone omstandigheden is het echter niet de verwachting dat de algemene gebruikerscijfers weer zullen teruglopen als mensen terugkeren naar meer ‘normale’ routines, hoewel we de komende maanden enige volatiliteit in het gebruikersaantal van individuele platforms kunnen verwachten.

In het bijzonder kunnen sommige platforms die tijdens de lockdowns een toename in gebruik hebben gehad, hun maandelijkse actieve gebruikerscijfers weer zien dalen zodra mensen in staat zijn om deel te nemen aan een grotere verscheidenheid aan dagelijkse activiteiten.

Zoals we later in deze analyse zullen zien, is een mogelijke vermindering van het individuele platformpubliek mogelijk nog ver weg.

Schermtijd neemt toe

Uit de laatste gegevens van GlobalWebIndexpan blijkt dat de gemiddelde internetgebruiker tussen april en juni 2020 bijna 7 uur per dag besteedde aan het gebruik van verbonden apparaten, een stijging van bijna een kwartier per dag in vergelijking met de cijfers uit het laatste kwartaal.

Sociale media zijn goed voor meer dan een derde van onze verbonden tijd, waarbij mensen nu gemiddeld bijna 2½ uur per dag op sociale platforms doorbrengen.

Bij elkaar opgeteld betekent dit dat de wereld nu meer dan 10 miljard uur per dag besteedt aan het gebruik van sociale media, wat neerkomt op meer dan 1 miljoen jaar menselijk bestaan.

We hebben ook meer tijd besteed aan het kijken naar televisie, en de internetgebruikers over de hele wereld kijken nu gemiddeld 3½ uur aan tv-inhoud per dag via omroepstations, kabelkanalen en streamingplatforms op internet.

Ons tv-gedrag verandert echter, met streamingdiensten die een steeds belangrijker deel van de totale tv-tijd uitmaken. 

De meest recente gegevens van GlobalWebIndex laten zien dat internetgebruikers over de hele wereld nu gemiddeld 1½ uur per dag besteden aan het kijken naar platforms zoals Netflix en Disney +, vergeleken met de 2 uur per dag die ze besteden aan het kijken naar uitzendingen en kabelkanalen.

Sociale platforms zien een sterke groei

Bijna alle van ‘s werelds beste sociale platforms kenden de afgelopen drie maanden een sterke groei van het publiek.

Instagram voegde tussen juli en september 2020 het grootste aantal nieuwe gebruikers toe, met nog sterkere groeicijfers dan Facebook.

De eigen tools van het bedrijf laten zien dat het advertentiepubliek van Instagram de afgelopen drie maanden met meer dan 76 miljoen is gegroeid en begin oktober 2020 in totaal 1,16 miljard mensen heeft bereikt.

Dat komt neer op een kwartaal-op-kwartaalgroei van meer dan 7%, en verlengt de indrukwekkende sprong van 11%.

Ter vergelijking: het wereldwijde advertentiepubliek van Facebook groeide in dezelfde periode met slechts 45 miljoen, hoewel het totale advertentiepubliek van 2,14 miljard nog steeds bijna twee keer zo groot is als dat van Instagram.

Als Instagram de komende weken echter een vergelijkbaar momentum kan behouden, is de kans groot dat het platform WeChat zal inhalen om ergens in 2021 ‘s werelds op vier na grootste publiek op sociale media te hosten.

Tencent rapporteerde een kwartaalgroei van slechts 0,3% voor het gecombineerde publiek van WeChat en Weixin in zijn laatste winstaankondiging, wat betekent dat Instagram momenteel ongeveer 20 keer sneller groeit dan het topplatform van China.

Maar Instagram is niet het enige platform dat snel groeit.

Snapchat boekte dit kwartaal de grootste relatieve winsten, waarbij adverteerders nu meer dan 9% meer mensen via het platform kunnen bereiken dan slechts drie maanden geleden.

De toevoeging van 36 miljoen nieuwe gebruikers tussen juli en september brengt het wereldwijde advertentiepubliek van Snapchat op 433 miljoen, wat 20% groter is dan het publiek dat de tools van het bedrijf vorig jaar deze keer meldden.

Met 16 miljoen nieuwe gebruikers was India goed voor bijna de helft van de wereldwijde groei van Snapchat dit kwartaal, misschien als gevolg van het recente TikTok-verbod van de Indiase regering.

Snapchat heeft de afgelopen maanden ook een interessante verschuiving gezien in de demografie van zijn wereldwijde gebruikersbestand.

Jonge vrouwen tussen de 13 en 17 jaar vormen nu het grootste deel van het advertentiepubliek van het platform, terwijl vrouwen van 25 tot 34 jaar drie maanden geleden de grootste demografie waren.

De tools van Twitter meldden ook een indrukwekkende publieksgroei in de drie maanden tot oktober, maar de toevoeging van 27 miljoen gebruikers herstelt niet eens de helft van de 61 miljoen gebruikers die het platform in het voorgaande kwartaal verloor.

Het verhaal voor TikTok is iets gecompliceerder. 

Zoals blijkt uit het Statshot Report van juli, verbood de Indiase regering het platform eind juni, met als resultaat dat meer dan 200 miljoen gebruikers van het publiek van het platform zijn gewist.

Ondanks deze aanzienlijke hobbel – en de aanhoudende onzekerheid over de vooruitzichten in de Verenigde Staten – slaagde TikTok er tussen juli en september 2020 toch in om meer dan 80 miljoen nieuwe gebruikers buiten India toe te voegen.

De laatste ‘officiële’ cijfers stellen het wereldwijde publiek van TikTok op 689 miljoen, maar recente groeitrends suggereren dat dit cijfer de grens van 700 miljoen al gepasseerd is.

Speciale aandacht: digitaal op de werkvloer

GlobalWebIndex heeft zojuist een update uitgebracht van zijn enorm waardevolle werkonderzoek. Een van de belangrijkste bevindingen in deze dataset is dat leeftijd een cruciale rol speelt bij het bepalen hoe mensen graag communiceren op de werkvloer, of dat nu is met hun collega’s, met partners en leveranciers, of met klanten en de buitenwereld.

E-mail blijft een van de meest gebruikte communicatiekanalen op het werk, maar zelfs hier speelt leeftijd een primaire rol bij zowel adoptie als gebruik. 

Meer dan 90% van de respondenten onder de 45 gebruikt wekelijks e-mail, maar bijna 1 op de 5 respondenten tussen 55 en 64 jaar zegt minder dan één keer per week e-mail te gebruiken.

Maar dit ‘leeftijdsverschil’ wordt nog duidelijker als we kijken naar recentere toevoegingen aan de communicatiemix.

Ongeveer 9 op de 10 Gen Z-respondenten zeggen wekelijks berichtenplatforms zoals WhatsApp en Slack te gebruiken om met hun collega’s te communiceren, maar amper de helft van de respondenten van 55 tot 64 jaar heeft deze platforms geïntegreerd in hun reguliere repertoire.

Interessant is dat enkele van de grootste verschillen betrekking hebben op het gebruik van sociale media.

Meer dan 4 op de 5 werknemers van 16 tot 24 jaar zegt wekelijks in contact te komen met collega’s via sociale mediaplatforms, maar dat cijfer daalt tot minder dan 1 op 3 onder babyboomers.

Ondertussen zijn mensen van 25 tot 34 jaar, ondanks de grootste groep gebruikers van sociale media als het gaat om hun persoonlijke leven, minder geneigd om sociale media te gebruiken om met hun collega’s te communiceren dan mensen van 16 tot 24 jaar.

Deze bevindingen hebben cruciale implicaties voor organisaties overal, omdat ze belangrijke verschillen benadrukken in de manier waarop mensen van verschillende leeftijden – en op verschillende niveaus van de organisatie – communiceren.

Zonder zorgvuldig beheer zouden deze verschillende voorkeuren kunnen leiden tot ‘silo-communicatie’, wat leidt tot kennislacunes en culturele verschillen tussen verschillende delen van de organisatie.

Bereik in context: ‘gebruikers’ versus ‘bezoekers’

Gegevens van SEMrush bieden waardevolle nieuwe inzichten in het publiek van enkele van ‘s werelds beste websites en sociale platforms.

Een van de meest interessante dingen om uit deze gegevens te halen, is dat platforms zoals YouTube en Twitter aanzienlijke aantallen bezoekers blijven trekken die niet inloggen om elke dienst te gebruiken.

YouTube rapporteert bijvoorbeeld elke maand een aangemeld publiek van 2 miljard gebruikers, maar de kolom ‘unieke bezoeken’ in de onderstaande tabel geeft aan dat het totale maandelijkse gebruikersbestand van het platform waarschijnlijk aanzienlijk hoger zal zijn dan dat.

Het is vermeldenswaard dat er zelfs in deze ‘unieke bezoeken’-cijfers enige duplicatie kan zijn, omdat er geen praktische manier is om rekening te houden met mensen die toegang hebben tot elk platform via verschillende apparaten of browsers, tenzij ze inloggen.

Volgens de laatste gegevens van het advertentiepubliek van het bedrijf gebruiken ongeveer 350 miljoen mensen Twitter terwijl ze elke maand zijn ingelogd.

De laatste gegevens van SEMrush geven echter aan dat bijna drie keer zoveel mensen elke maand de website van Twitter bezoeken.

Omdat de meeste tweets toegankelijk zijn voor mensen, zelfs zonder dat ze inloggen, is er misschien minder reden voor meer ‘passieve’ bezoekers om een ​​Twitter-account aan te maken, of om in te loggen, zelfs als ze er een hebben.

Dit roept echter belangrijke vragen op over de rol en positionering van Twitter, zowel als bedrijf als binnen de marketingmix.

De cijfers van SEMrush bevestigen: Yahoo! is nog steeds een van de beste eigenschappen van internet.

Uit de laatste gegevens blijkt inderdaad dat Yahoo! per maand nog steeds ongeveer 1 miljard unieke bezoeken trekt in zijn .com- en .co.jp- domeinen, waarbij deze bezoekers elk jaar ongeveer 100 miljard ‘sessies’ volgen.

Bereik is natuurlijk niet de enige factor waar marketeers rekening mee moeten houden bij het maken van hun plannen, maar met deze cijfers suggereert het dat Yahoo! nog steeds een groter publiek dan TikTok trekt.

Maar nogmaals, Yahoo! en Twitter zijn misschien niet de enige dingen die we onderschatten.

Videogames: de grootste gemiste kans van marketing?

Videogames zijn een van ‘s werelds favoriete bezigheden, maar om de een of andere onverklaarbare reden blijven ze een van de meest ondergewaardeerde marketingmogelijkheden.

Voor de context meldt GlobalWebIndex dat 6 op de 7 internetgebruikers over de hele wereld games spelen. 

Deze bevindingen suggereren dat ongeveer 3,5 miljard mensen over de hele wereld tegenwoordig videogames spelen, waarvan driekwart van deze mensen games op hun smartphone speelt.

Bovendien is de populariteit van gamen altijd hoog in alle landen en in alle leeftijdsgroepen.

Meer dan twee derde van de aangesloten babyboomers speelt videogames, waarbij vrouwen van 55 tot 64 jaar nog vaker gamers zijn dan hun mannelijke leeftijdsgenoten.

En hoewel mannen in andere leeftijdsgroepen iets meer vrouwen dan vrouwen zijn, hebben de nieuwste gegevens duidelijk het stereotype beeld van gamen als een door mannen gedomineerde activiteit doorbroken.

Inderdaad, de acceptatie van videogames onder vrouwen loopt slechts een paar procentpunten achter op mannen, en deze genderverhoudingen zijn in grote lijnen dezelfde als die we zien bij het gebruik van sociale media.

Het is echter interessant om op te merken dat Europa en de VS een lagere acceptatie van videogames zien in vergelijking met de rest van de wereld.

Bovendien – en misschien verrassend – ziet Japan in de enquête van GlobalWebIndex het laagste niveau van videogames van alle landen, maar zelfs hier geeft meer dan tweederde van de internetgebruikers aan dat ze games spelen.

Dus hoe kunnen merken profiteren van deze kansen?

Online gaming-opties zijn misschien meer gefragmenteerd dan ‘superplatforms’ zoals YouTube of Facebook, maar verschillende advertentieplatforms stellen marketeers al in staat om een ​​enorm publiek te bereiken en te betrekken bij verschillende gametitels tegelijk.

Bovendien is het met de verfijning van video games te blijven bevorderen en mensen besteden steeds meer tijd kijken naar anderen spelen, marketing mogelijkheden zijn niet beperkt tot stuitende advertenties.

Digitale advertenties: nog steeds een koopje?

Het meest recente Kenshoo Quarterly Trends Report laat zien dat de uitgaven aan digitale advertenties in het tweede kwartaal opnieuw een klap kregen, waarbij zowel de uitgaven voor zoekopdrachten als sociale media jaar op jaar daalden.

De wereldwijde uitgaven aan online zoekadvertenties daalden met 9% in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar, terwijl de uitgaven aan advertenties op sociale media met 13% daalden.

Kenshoo meldt echter dat er tegen het einde van het tweede kwartaal al tekenen waren van een herstel van de advertentie-uitgaven.

Bovendien klikten mensen tussen april en juli 2020 op een aanzienlijk groter aantal advertenties dan in dezelfde periode een jaar eerder.

Het totale aantal klikken op advertenties op sociale media in het tweede kwartaal van dit jaar was 33% hoger dan in het tweede kwartaal van 2019, terwijl het aantal klikken op zoekadvertenties met 28% toenam.

Bovendien zijn de kosten van afzonderlijke advertentieblokken in dezelfde periode zelfs aanzienlijk gedaald .

De gemiddelde kosten om 1.000 mensen (CPM) te bereiken via social media-advertenties daalden met 305 tussen Q2 2019 en Q2 2020, terwijl de gemiddelde kosten per klik (CPC) op zoekmachines met 29% daalden.

Maar deze ‘spotprijzen’ duren misschien niet.

Nu veel bedrijven aanzienlijk afhankelijker zijn van e-commerce dan vorig jaar deze keer, zouden merken hogere prijzen en meer concurrentie moeten verwachten nu we de Single’s Day en ‘ BFCM’ -verkopen naderen , evenals de allerbelangrijkste feestdagen.

Maar hoe zit het met volgend jaar?

Vooruitblik: 5 trends voor 2021

Wat kunnen marketeers verwachten in 2021? Hier zijn enkele van de trends:

 • Veranderend zoekgedrag: meer dan tweederde van de internetgebruikers ter wereld gaat al verder dan zoekmachines wanneer ze producten en diensten onderzoeken om te kopen, maar de verwachting is dat voice zoekopdrachten, zoeken naar afbeeldingen en sociaal zoeken een nog belangrijkere rol zullen spelen bij de komende maanden.
 • Een nieuwe balans in de demografie van digitale doelgroepen: met COVID-19 als katalysator om veel meer ouderen online te brengen, kunnen organisaties nu digitaal gebruiken om een ​​grotere verscheidenheid aan doelgroepen te bereiken dan ooit tevoren. Dit vertegenwoordigt een duidelijke en onmiddellijke kans voor marketeers, vooral als het gaat om e-commerce. Deze verbreding van het online publiek kan echter ook leiden tot een nieuwe golf van digitale innovatie, resulterend in nieuwe platforms, nieuwe diensten en zelfs nieuwe apparaten.
 • Toegenomen globalisering in e-commerce: De laatste gegevens suggereren dat de Chinese e-commerce giganten steeds populairder worden onder internationale shoppers. Bovendien, met betaalbare grensoverschrijdende logistiek steeds meer binnen handbereik, zelfs voor kleinere handelaren, kunnen we verwachten dat shoppers op zoek gaan naar deals en unieke producten, waar het internet ze ook brengt. Schaalgrootte blijft een voordeel, maar uniek aanbod en gedifferentieerde winkelervaringen vormen de sleutel tot blijvend succes.
 • Handige augmented reality: AR borrelt al een aantal jaren weg op de achtergrond, maar het voelt nog steeds alsof het zijn volledige potentieel niet heeft bereikt. Maar nu reguliere merken als Nike , IKEA en Estée Lauder steeds meer AR-functionaliteit benutten – en nu Apple actief de AR-prestaties van zijn nieuwe iPhone 12 aanprijst – wordt 2021 misschien het jaar waarin AR eindelijk volwassen wordt. Marketeers moeten echter verder gaan dan nieuwigheid en AR gebruiken om tastbaar nut en waarde te leveren. Denk aan ‘help’, niet ‘hype’.
 • De volgende ontwrichtende innovatie: het is meer dan een decennium geleden dat sociale media en smartphones de laatste golf van grootschalige marketingverstoringen veroorzaakten, en het voelt alsof het ‘volgende grote ding’ al lang had moeten duren. Er zijn een paar interessante kanshebbers, van verbonden ‘slimme’ brillen tot gedecentraliseerde financiën , of misschien een soort draagbaar of slim apparaat voor thuisgebruik . Deze dingen bestaan ​​echter al een paar jaar in een of andere vorm, en het huidige momentum wijst er niet op dat een van hen doorbreekt om in 2021 wereldwijd mainstream te worden. Als gevolg hiervan is de kans groter dat de echte disruptor iets onverwacht zal zijn.

Eventuele trends of voorspellingen die jij aan deze lijst zou toevoegen? Laat het me weten op Facebook of Linkedin.