Nieuwe aanwijzingen over het verband tussen stress en depressie

Oct 7, 2020

Onderzoekers van het Karolinska Institutet in Zweden hebben een eiwit in de hersenen geïdentificeerd dat belangrijk is voor zowel de functie van de stemmingsregulerende stof serotonine als voor het vrijkomen van stresshormonen, althans bij muizen. De bevindingen, die zijn gepubliceerd in het tijdschrift Molecular Psychiatry, kunnen gevolgen hebben voor de ontwikkeling van nieuwe medicijnen voor depressie en angst.

Na het ervaren van trauma of ernstige stress, ontwikkelen sommige mensen een abnormale stressreactie of chronische stress. Dit verhoogt het risico op het ontwikkelen van andere ziekten zoals depressie en angst, maar het blijft onbekend welke mechanismen erachter zitten of hoe de stressreactie wordt gereguleerd.

De onderzoeksgroep van Karolinska Institutet heeft eerder aangetoond dat het eiwit p11 een belangrijke rol speelt bij de functie van serotonine, een neurotransmitter in de hersenen die de stemming reguleert. Depressieve patiënten en slachtoffers van zelfmoord hebben lagere niveaus van het p11-eiwit in hun hersenen, en laboratoriummuizen met verlaagde p11-waarden vertonen depressie- en angstachtig gedrag. De p11-spiegels bij muizen kunnen ook worden verhoogd door sommige antidepressiva.

De nieuwe studie toont aan dat p11 de initiële afgifte van het stresshormoon cortisol bij muizen beïnvloedt door de activiteit van specifieke neuronen in de hypothalamus van het hersengebied te moduleren. Via een totaal andere signaalroute die afkomstig is uit de hersenstam, beïnvloedt p11 ook de afgifte van twee andere stresshormonen, adrenaline en noradrenaline. Bovendien toonden de tests aan dat muizen met p11-deficiëntie sterker reageren op stress, met een hogere hartslag en meer tekenen van angst, vergeleken met muizen met normale p11-waarden.

“We weten dat een abnormale stressreactie een depressie kan versnellen of verergeren en angststoornissen en hart- en vaatziekten kan veroorzaken”, zegt eerste auteur Vasco Sousa, onderzoeker bij de afdeling Klinische Neurowetenschappen, Karolinska Institutet. “Daarom is het belangrijk om erachter te komen of het verband tussen p11-deficiëntie en stressrespons die we bij muizen zien, ook bij patiënten kan worden gezien.”

De onderzoekers zijn van mening dat de bevindingen gevolgen kunnen hebben voor de ontwikkeling van nieuwe, effectievere medicijnen. Er is een grote behoefte aan nieuwe behandelingen omdat de huidige antidepressiva bij veel patiënten niet effectief genoeg zijn.

“Een veelbelovende benadering betreft de toediening van middelen die de gelokaliseerde expressie van p11 versterken, en er worden al verschillende experimenten uitgevoerd met diermodellen van depressie”, zegt Per Svenningsson, professor aan de afdeling Klinische Neurowetenschappen, Karolinska Institutet, die het onderzoek leidde. “Een andere interessante benadering die verder onderzoek behoeft, betreft de ontwikkeling van medicijnen die het begin van de stresshormoonreactie in de hersenen blokkeren.”