Zijn melkalternatieven milieuvriendelijker dan de echte?

Aug 28, 2020

Dit is wat de wetenschap zegt.

In de afgelopen jaren is er een gevarieerd aanbod aan zuivelvrije alternatieven op de markt gekomen. Of het nu soja, amandel, haver, kokos, hazelnoot, rijst of wat dan ook is, melkalternatieven zijn een bekend verschijnsel geworden. Voor veel van de meer dan 4,7 miljard mensen die lactose-intolerant zijn, was dit een goede uitkomst. Velen geven er de voorkeur aan om de inname van dierlijke producten te verminderen, terwijl het bij anderen gaat om het verminderen van de impact op het milieu.

Maar zijn melkvervangers echt milieuvriendelijker dan de alternatieven? Het korte antwoord is ‘ja’. Het lange antwoord is echter ingewikkelder. Laten we eens kijken wat de wetenschap zegt.

Inhoud

  • 1 Wat is plantenmelk eigenlijk?
  • 2 Plantaardige melk is milieuvriendelijker dan koeienmelk
  • 3 Dus welke is het meest duurzaam?
  • 4 Hoe zit het met de andere, zoals kokos?
  • 5 Maar wacht, ik las een artikel dat anders zei
  • 6 Hoe zit het met de voedingswaarde?
  • 7 Waar het op neerkomt

Wat is plantenmelk eigenlijk?

Plantaardige melk (of alternatieve melk, plantendrank, of hoe je het ook mag noemen) is een overkoepelende term voor niet-zuiveldranken gemaakt van plantenextracten die enigszins op melk lijken – althans in hun gebruik. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is plantenmelk geen nieuw idee. De Spaanse drank horchata (of orxata ) was 1000 jaar geleden al populair, en sojamelk wordt al sinds de 3e eeuw voor Christus in historische teksten genoemd .

In zeer recente tijden is plantenmelk gediversifieerd en gebruikelijker geworden, vooral als een manier voor mensen om hun consumptie van dierlijke eiwitten te verminderen, maar ook voor mensen die lijden aan lactose-intolerantie of gewoon een alternatief voor melk willen hebben. Uit recente consumentenrapporten blijkt dat plantenmelk elk jaar in populariteit toeneemt, waarbij 50% van de mensen in de VS en Europa zegt dat ze het minstens af en toe consumeren, uitsluitend of naast koeienmelk. In Groot-Brittannië consumeert bijvoorbeeld 1 op de 4 bijna uitsluitend plantenmelk .

Omdat er zoveel variatie is, moeten we verschillende soorten plantenmelk apart bekijken – net zoals koeienmelk zelf een andere milieu-impact kan hebben op basis van hoe koeien worden gevoerd. Zoals we echter gaan zien, is plantenmelk vrijwel altijd milieuvriendelijker dan koeienmelk.

Een klein voorbeeld van de plantmelkvariëteit die tegenwoordig veel in de schappen te vinden is. Afbeeldingscredits: Tiia Monto.

Plantaardige melk is milieuvriendelijker dan koeienmelk

Als het gaat om hoe milieuvriendelijk of duurzaam een ​​product is, staan ​​meestal drie belangrijke zaken centraal: emissies, landgebruik en watergebruik.

Omdat er zoveel variabiliteit bij betrokken is, kunnen onderzoeken verschillende waarden opleveren. Daarom moet je, als je het grote geheel wilt begrijpen, naar meerdere onderzoeken kijken. Een studie van de Universiteit van Oxford deed precies dat: ze analyseerden wereldwijde gemiddelden voor meerdere soorten voedsel, waarbij niet alleen naar de mediaanwaarden werd gekeken, maar ook naar de reikwijdte van emissies, land- en watergebruik. In alle gevallen gedroegen alle geanalyseerde soorten plantenmelk (rijst, soja, amandel, haver) zich beter dan zuivelmelk.

Om een ​​jaar lang elke dag een glas melk te drinken, zou 650 vierkante meter land nodig zijn – het equivalent van twee tennisbanen. Havermelk heeft in vergelijking 10 keer minder nodig. Soja, amandel en rijst doen het in dit opzicht nog beter. Wat de uitstoot betreft, deed alle plantenmelk het ongeveer 3 keer beter dan zuivelmelk. Watergebruik is waar de grootste verschillen waren, waarbij amandelmelk de meest dorstige was van de niet-zuivelproducten, maar nog steeds ver onder wat koeienmelk nodig heeft.

“Het meest opvallende is dat de effecten van dierlijke producten met de laagste impact doorgaans groter zijn dan die van plantaardige vervangers, wat nieuw bewijs levert voor het belang van verandering van voedingspatroon”, concluderen de onderzoekers.

De voedselproductie is verantwoordelijk voor een kwart van alle door de mens geproduceerde broeikasgasemissies en, wat calorieën betreft, zijn dierlijke producten over het algemeen de belangrijkste boosdoeners. Hoewel melk niet zo’n groot probleem is als vlees, levert het toch een belangrijke bijdrage aan onze uitstoot.

Amandelmelk is het meest problematisch in deze categorie, vooral omdat amandelen meestal worden verbouwd in droogtegevoelige gebieden zoals Californië, Spanje en Italië. Rijst is ook veeleisend: er is meer dan 50 liter water per glas voor nodig, terwijl soja en haver veel minder nodig hebben.

Amandelmelk is de meest dorstige van het stel, vooral omdat amandelen meestal worden verbouwd in droge gebieden zoals Californië, Spanje en Italië. Rijst is ook veeleisend: er is meer dan 50 liter water per glas voor nodig, terwijl soja en haver veel minder nodig hebben.

Dit is waar de verschillen opvallender worden – geen alternatief komt zelfs maar in de buurt van koeienmelk.

Het is vermeldenswaard dat zelfs als we naar het volledige scala aan situaties kijken, de studie vrijwel geen scenario vond waarin koeienmelk duurzamer is. Hoewel er gelokaliseerde uitzonderingen zouden kunnen zijn, verbruikte plantenmelk in het algemeen minder middelen in alle scenario’s.

Aangepast overgenomen uit Poore en Nemecek (2018). Naast watergebruik, landgebruik en emissies komen ook verzuring en eutrofiëring aan bod.

Dus welke is het meest duurzaam?

Alle niet-zuivelmelk is veel beter voor het milieu dan koeIENmelk. Ze gebruiken allemaal minder land en water en genereren minder uitstoot. De belangrijkste reden hiervoor zijn koeien: hoe inefficiënt de productie van plantenmelk ook is, levende organismen zijn nog inefficiënter. Koeien hebben veel land en water nodig en ze produceren veel uitstoot, waaronder methaan, dat een veel krachtiger broeikasgas is dan kooldioxide.

Als jij geïnteresseerd bent in het kiezen van de meest milieuvriendelijke optie, hangt het allemaal af van wat jij prioriteit geeft. Als je het meest geïnteresseerd bent in het verminderen van emissies, is amandel het beste, maar denk aan het verbruikt van veel water. Rijst lijkt over het algemeen het minst milieuvriendelijk, terwijl soja een goede allround optie is (we zullen zo zien, het is ook de gezondste). Haver is een andere veilige optie, ook omdat het vaak wordt gekweekt in koelere klimaten zoals Noord-Amerika, waar ontbossing niet zo ernstig is als in ontwikkelingslanden.

De discussie over welke het beste zou zijn, kan erg complex worden, maar uiteindelijk zijn alle soorten plantenmelk veel beter voor het milieu dan zuivel.

Hoe zit het met de andere, zoals kokos?

Niet alle soorten plantenmelk worden in de bovenstaande studie gepresenteerd, alleen de meest voorkomende. Het is vermeldenswaard dat er andere alternatieven zijn (zoals horchata, kokosnoot of hazelnoot). Omdat ze minder populair zijn, zijn er ook minder onderzoeken, maar dit is wat we weten.

Kokosmelk is geen bijzonder milieuvriendelijke optie en in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is het ook niet erg voedzaam. Horchata is meestal een lokale specialiteit. Erwtenmelk kan een duurzaam alternatief zijn, vooral omdat het rijk is aan eiwitten, maar het komt niet vaak voor, terwijl hazelnoten een van de meest milieuvriendelijke noten zijn en arme bodems verdragen. Er zijn tal van andere alternatieven, beide met hun voor- en nadelen.

Over het algemeen doen deze het echter allemaal beter dan zuivelmelk in de bovengenoemde categorieën.

Maar wacht, ik las een artikel dat anders zei

Er zijn hier een paar dingen te zeggen. Zoals vermeld, is er een grote variatie in de manier waarop verschillende soorten melk (zowel zuivel als niet-zuivelproducten) worden geproduceerd. Een glas melk in New York kan heel anders zijn dan een glas melk in Singapore. Hoewel er uitzonderingen kunnen zijn, is dit verschil over het algemeen nog niet voldoende om van zuivelmelk een duurzamer alternatief te maken.

Plantenmelk is echter niet zonder schuld. Emissies, landgebruik en watergebruik zijn de grootste milieumaatstaven, maar ze zijn niet de enige. Haver wordt bijvoorbeeld meestal geteeld in monocultuur, wat kan worden geassocieerd met een hoger gebruik van pesticiden en een lagere biodiversiteit. Amandelen zijn afhankelijk van bestuiving door bijen, wat belastend kan zijn voor de bestuivers, en kokosnootwinning wordt soms in verband gebracht met misbruik van werknemers.

Ondertussen kunnen koeien worden gevoerd op duurzame natuurlijke weiden waar niets anders wordt verbouwd, dus er kunnen situaties zijn waarin zuivelmelk milieuvriendelijker is – maar deze zijn over het algemeen zeldzaam, en zelfs waar zuivelmelk het beste presteert, is het meestal alleen in vergelijking met de ergste van de plantenmelk. Voor soja is het belangrijkste milieunadeel dat het over de hele wereld in enorme hoeveelheden wordt verbouwd om vee te voeren voor de vlees- en zuivelproductie – maar als de vraag naar melk afneemt, zal de vraag naar soja ook afnemen.

Je wordt misschien voor de gek gehouden door te denken dat het kopen van lokale melk milieuvriendelijker is dan alternatieven die van ver komen – maar transport vormt meestal een zeer klein deel van de totale uitstoot van het product.

Afgezien van enkele nichesituaties, zijn alternatieven zoals soja, haver of hazelnoten betere milieuopties dan zuivelproducten, maar het gesprek is niet altijd eenvoudig en duidelijk.

Hoe zit het met de voedingswaarde?

Je zult merken dat de bovenstaande vergelijkingen per glas zijn. Critici van plantenmelk wijzen er graag op dat plantenmelk niet zo voedzaam is als koeienmelk, maar dat is niet echt het geval. Pond per pond bevat koeienmelk meer calorieën dan plantaardige alternatieven, maar dat is niet per se een goede zaak.

Qua voedingswaarde suggereren studies dat sojamelk de meest voedzame plant is. Het bevat ongeveer 2 keer minder calorieën dan zuivelproducten, evenveel proteïne en veel minder verzadigde vetten en suikers – en geen cholesterol. Dit is hoe planten- en koemelk qua voedingswaarde te vergelijken zijn:

Voedingswaarde van koeien-, soja-, amandel- en havermelk
Voedingswaarde
per beker van 243 g
Koemelk
(vol, vitamine D toegevoegd)
Sojamelk  (ongezoet;
calcium, vitamine A en D toegevoegd)
Amandelmelk
(suikervrij)
Havermelk
(suikervrij)
Energie, kJ (kcal)620 (149)330 (80)160 (39)500 (120)
Eiwit (g)7,696,951.553
Vet (g)7,933.912,885
Verzadigd vet (g)4,550,500,5
Koolhydraten (g)11,714.231.5216
Vezel (g)01.202
Suikers (g)12.32107
Calcium (mg)276301516350
Kalium (mg)322292176390
Natrium (mg)10590186140
Vitamine B 12 (µg)1.102,7001.2
Vitamine A (IE)395503372267
Vitamine D (IU)124119110144
Cholesterol (mg)24000

Er zijn voor- en nadelen. Als je bang bent voor cholesterol en suiker, is koeienmelk misschien niet het beste. Als je van eiwitten houdt, lijken koe en soja erg op elkaar, en als je op zoek bent naar calcium, zijn amandel (of soja) misschien betere opties.

Waar het op neerkomt

Als het om voeding en het milieu gaat, zijn de dingen zelden eenvoudig en duidelijk – dit is geen uitzondering.

Hoe je de dingen ook bekijkt, zuivelmelk lijkt gemiddeld genomen veel minder milieuvriendelijk. Dierlijke producten (inclusief melk) maken een belangrijk deel uit van de totale uitstoot van de samenleving. Volgens Dr. Adrian Camilleri, een psycholoog aan de University of Technology Sydney, geciteerd door de BBC, onderschatten consumenten de uitstoot van melk enorm ; water- en landgebruik zijn ook niet ver weg.

Er is een grote variatie tussen de omgevingskenmerken van verschillende plantenmelk. Sommige, zoals soja, haver of erwten, zijn meestal milieuvriendelijker dan amandel, kokosnoot of rijst, maar het hangt er specifiek vanaf waar je naar kijkt.

Nutritioneel heeft zuivelmelk enkele voordelen, maar het is moeilijk te zeggen dat het strikt beter is dan alternatieven – het doet het in sommige opzichten goed en in andere opzichten slecht. Hoewel het een belangrijke voedingswaarde heeft, is het ook rijk aan suiker en cholesterol, en qua proteïne lijkt het op sojamelk. Zuivelmelk bevat ook meer calorieën per pond dan gewone melk – wat als een voordeel of nadeel kan worden beschouwd, afhankelijk van wat jij zoekt in melk.

Al met al, als jij zorgen je maakt over het milieu, is overschakelen naar plant (of afwisselen tussen plant en zuivel) al een stap in de goede richting.