Bacteriën schreeuwen als zij dood gaan

Aug 27, 2020

Hier is een gedachte voor de volgende keer dat je je aanrecht besproeit – wetenschappers zeggen dat bacteriën “schreeuwen” als ze doodgaan en chemische alarmen afgeven die hun broeders waarschuwen voor gevaar.

Specifiek blijken zwermen bacteriën zoals E. coli in staat te zijn om de aanwezigheid van gevaar op te sporen, zoals antibiotica, en door te spelen naar hun lotgenoten als zij sterven, zodat ze kunnen beginnen met het muteren van een weerstand.

WordsSideKick meldt dat de onderzoekers aan de Universiteit van Texas in Austin achter dit nieuw onderzoek, gepubliceerd in het tijdschrift Nature, geïntrigeerd waren door het feit dat antibiotica vaak slechts een deel van een bacteriezwerm lijken te doden.

Bij verder onderzoek ontdekten ze dat wanneer antibiotica een zwerm E. coli treffen , de stervende bacteriën een chemisch signaal uitzenden dat hun buren in de zwerm ertoe aanzet zich snel aan te passen aan de dreiging, waardoor hun overlevingskansen toenemen.

Het is een intrigerend microscopisch voorbeeld van pro-sociaal gedrag – een aanpassing die een individu niet helpt te overleven, maar het zijn dood wel laat gebruiken om anderen te helpen, waardoor de hele zwerm waarschijnlijker zal overleven en zich voortplanten.