Blootstelling aan verkeerslawaai bevordert overgewicht

Aug 25, 2020

Wonen in gebieden met veel verkeer heeft verschillende nadelige gezondheidseffecten, voornamelijk als gevolg van de luchtvervuiling die door voertuigen wordt veroorzaakt. Maar zelfs het geluid is behoorlijk slecht voor je gezondheid, meldt een nieuwe studie.

Nieuw onderzoek aan de Universiteit van Oxford en de Universiteit van Leicester wees uit dat langdurige blootstelling aan verkeerslawaai een stimulans kan zijn voor obesitas. Mensen die in dergelijke gebieden woonden, hadden een grotere kans op een verhoogde body mass index en middelomtrek, legt de studie uit. Dit effect was meer uitgesproken in gebieden met meer verkeerslawaai.

Druk verkeer

“Hoewel bescheiden, onthulden de gegevens een verband tussen mensen die in gebieden met veel verkeerslawaai leven en obesitas, met een toename van ongeveer 2% in de prevalentie van obesitas voor elke 10 dB extra geluid”, zegt hoofdauteur Dr. Samuel Yutong Cai, een senior epidemioloog aan de Universiteit van Oxford.

“De associatie bleef bestaan, zelfs toen we rekening hielden met een breed scala aan levensstijlfactoren, zoals roken, alcoholgebruik, fysieke activiteit en voeding, en ook wanneer we rekening hielden met de sociaaleconomische status van zowel individuen als het hele gebied. Er werd ook rekening gehouden met luchtverontreiniging, vooral die in verband met het verkeer. “

De studie werkte met gegevens van meer dan 500.000 mensen, gegevens die werden gewonnen uit drie Europese biobanken in het VK, Nederland en Noorwegen.

De auteurs omschrijven het geïdentificeerde verband als ‘bescheiden’ omdat ze een wisselwerking tussen verkeerslawaai en indicatoren van obesitas blootlegden bij personen uit het VK en Noorwegen, maar niet in Nederland. Op zichzelf zijn deze resultaten niet voldoende om een ​​oorzaak-gevolgrelatie tussen de twee betrouwbaar te noemen. De auteurs merken echter op dat de bevindingen worden ondersteund door eerdere vergelijkbare bevindingen in andere landen in Europa.

Toch kunnen de bevindingen op dit moment niet worden gebruikt als bewijs dat de een de ander veroorzaakt. Ze bieden echter voldoende bewijs om verder onderzoek naar het onderwerp te rechtvaardigen.

“Het is algemeen bekend dat ongewenst geluid de kwaliteit van leven kan beïnvloeden en de slaap kan verstoren”, zegt coauteur professor Anna Hansell, directeur van het Centre for Environmental Health and Sustainability van de University of Leicester.

“Recente studies hebben de bezorgdheid geuit dat het ook de algemene gezondheid kan beïnvloeden, en sommige studies suggereren een verband met hartaanvallen en diabetes. Wegverkeerslawaai kan het stressniveau verhogen, wat kan resulteren in gewichtstoename, vooral rond het middel. “

De meeste van onze inspanningen om gezond te blijven en de extra kilo’s te vermijden, werken alleen op individueel niveau – denk bijvoorbeeld aan lichaamsbeweging of een dieet. En dat moeten we zeker blijven doen, want het zijn nog steeds de meest effectieve instrumenten die we hebben tegen obesitas. Maar beleid dat verkeerslawaai vermindert (of in ieder geval de blootstelling eraan) kan helpen om dit probleem “op populatieniveau” verder aan te pakken, stelt dr. Cai.

“Nu we terugkomen en herstellen van COVID-19, moedigen we de regering aan om te kijken naar beleid dat het verkeer beter kan beheren en onze openbare ruimtes veiliger, schoner en stiller kan maken”, voegt hij eraan toe.

Het team test nu hoe blootstelling aan andere geluidsbronnen, zoals die van vliegtuigen, de gewichtstoename beïnvloedt.

Wetenschappers, onderzoekers en studenten.
Een onderzoek gestart of afgerond? Daar melding van maken op connect.sr?
Geen kosten aan verbonden. Stuur maar een email naar
info@connect.sr of bel/whatsapp naar +597 8853681