Word je ethischer op het werk als je religieus of spiritueel bent?

Oct 2, 2020

Kunnen religie en spiritualiteit ethisch gedrag op de werkplek bevorderen? Het is een omstreden kwestie, maar onderzoek, dat bestaat uit interviews met veertig Indiase topmanagers, suggereert van wel.

Deugden die zijn ingebed in de verschillende tradities van religie en spiritualiteit (hindoeïsme, jainisme, islam, sikhisme, christendom en zoroastrianisme) spelen een rol bij ethische besluitvorming op de werkplek.

Drieëndertig executives legden uit dat deze tradities deugden bevorderden zoals integriteit, flexibiliteit, morele uitmuntendheid, tolerantie en verantwoordelijkheid. Een leidinggevende in de automobielsector dacht na over de deugd van flexibiliteit:

… Onze islamitische religie leert ons de deur niet te sluiten voor de standpunten van anderen. Ik gebruik deze filosofie of waarde of hoe je het ook in mijn werk wilt noemen. Ik luister naar mijn teamgenoten. We werken onze meningsverschillen uit en komen te allen tijde op een acceptabele middenweg om onze kernopvattingen te waarderen.

Sommige leidinggevenden vonden het zelfs beter af te treden als ze voor een ethisch dilemma stonden.

Ze schreven dit toe aan de ingebedde ethische deugden in hun religieuze en spirituele overtuigingen terwijl ze deze moeilijke beslissing namen. Een leidinggevende uit de IT-sector zei dat hij zijn vorige organisatie had verlaten omdat zijn religieuze achtergrond in strijd was met de voortdurende schendingen van het auteursrecht. Hij bleef bij zijn integriteit:

Ik kon meerdere nachten ‘s nachts niet slapen en benaderde mijn zoroastrische religieuze adviseur die me adviseerde elders werk te zoeken. Ik verliet het bedrijf voor het huidige bedrijf en voelde dat ik een kogel ontwijkde.

Zeven leidinggevenden die zich niet hadden aangemeld bij een religieuze of spirituele groep, suggereerden echter dat niet-religieus gebaseerde deugden met een focus op humanistische ethiek en professioneel pragmatisme moeten worden aangemoedigd.

India is een samenleving met meerdere religies, dus werd gesuggereerd dat een dergelijke visie werknemers zou helpen neutraal te blijven. Een leidinggevende uit de mediasector suggereerde dat werkplekken niet-religieuze en niet-spirituele individuen zouden moeten aanmoedigen om te vertrouwen op hun eigen humanistische geloofssysteem:

Ethiek moet op menselijk niveau worden beoefend. Zodra we het openstellen voor religieuze interpretatie, is er ruimte voor eindeloos debat en verwarring. Ethiek is voor mij een seculier onderwerp. U moet gevoelig zijn en de gevolgen van zakelijke acties afwegen om een ​​code van ethische praktijken op te stellen. Religie kan een model zijn, maar voor mij is het een belemmering.

In religieus gebaseerde spiritualiteit kunnen bepaalde inspiraties uit een of meer religieuze tradities worden gebruikt als een middel om een ​​doel te bereiken.

In niet-religieuze spiritualiteit is er normaal gesproken geen religieus geloof. In plaats daarvan is dergelijke spiritualiteit gebaseerd op seculiere of humanistische waarden, zoals onderlinge verbondenheid met anderen op het werk of in een samenleving en dient een hoger doel in het leven zonder noodzakelijkerwijs naar God of een Schepper te verwijzen.

Recente studies hebben religiositeit en spiritualiteit in verband gebracht met maatschappelijk verantwoord ondernemen , altruïstisch gedrag ; en pro-sociaal en ethisch gedrag .

Andere studies hebben deze conclusies echter aangevochten, met bewijs van tegenstrijdige bevindingen. Sommigen hebben betoogd dat religiositeit en religieuze spiritualiteit onethisch gedrag zouden kunnen bevorderen. Bijvoorbeeld het discrimineren van een andere persoon die zijn geloofssysteem niet deelt. Het kan zelfs uitmonden in wervingspraktijken en hoe men een andere collega op het werk behandelt.

Ethische beslissingen koesteren

Een artikel dat in mei 2017 werd gepubliceerd, isoleerde de rol van religiositeit bij de ontwikkeling van ethische deugden in India. Deze deugden omvatten empathie, rechtvaardigheid, matigheid, transparantie, nauwgezetheid, wijsheid en morele vastberadenheid.

De deugden vertalen zich in competenties die helpen bij het bevorderen van ethische acties. Empathie heeft bijvoorbeeld betrekking op de verschillende manieren om contact te leggen met werknemers en kwaliteitsvolle werkrelaties te bevorderen. Acties zijn onder meer ‘een bepaald individu koesteren’, ‘vriendschappelijke relaties opbouwen’ en ‘geen anciënniteit gebruiken om ondergeschikten iets onethisch te laten doen’.

Bovendien is matigheid gericht op persoonlijke integriteit en helpt het bij het ‘vermijden van contact met iemand met een twijfelachtig karakter’ en ‘niet aarzelen van iemands ethische principes’.

Nauwgezetheid belichaamt het vermogen om ethisch te handelen in het licht van verleiding. Een leidinggevende in de technische sector verklaarde dat toen zijn collega hem adviseerde de prijs van producten te manipuleren om onredelijke markeringen op te nemen, hij dit weigerde en adviseerde:

Bij mijn klanten zal ik altijd proberen om ze niet te bedriegen. Ik zal ervoor zorgen dat ze een goede kwaliteit krijgen.

Ethische dilemma’s en paradoxen

Ondanks het rijke tapijt van religies en spiritualiteiten, lijken onethisch gedrag zoals corruptie, omkoping, vriendjespolitiek en nepotisme in India wijdverbreid te zijn.

Een conclusie zou kunnen zijn dat bepaalde individuen hun onethische gedrag rationaliseren als gevolg van externe druk om zich aan te passen. Zulke druk in combinatie met persoonlijke hebzucht overschrijdt aantoonbaar elke intentie om ethisch te blijven.

Voortdurend onderwijs in de vorm van seminars, workshops, training en casestudy’s met betrekking tot ethische deugden is belangrijk. Een executive met een consultancybedrijf legde bijvoorbeeld uit:

“Ons bedrijf heeft workshops die we regelmatig bijwonen en we lezen veel boeken en tijdschriften. We komen veel praktijkgerelateerde problemen tegen en wat er allemaal gebeurt in de wereld. Zo proberen we onszelf bij te werken en proberen een positieve mentaliteit te hebben tegenover ethische praktijken. ”

Deze initiatieven bevorderen bijgevolg ethische besluitvorming op de werkplek wanneer de religieuze grondslagen voor die deugden worden verwijderd.

Verschillende Indiase multinationals doen zaken in meerdere overzeese landen en ethische normen en verwachtingen kunnen per land en cultuur verschillen .

Een leidinggevende uit de IT-sector suggereerde dat emotionele intelligentie nuttig zou kunnen zijn voor mensen die met een ethisch dilemma worden geconfronteerd in een interculturele context. Dat houdt ook in dat je je bewust bent, in harmonie bent met anderen en vooruitziet hoe iemands acties anderen beïnvloeden. Emotionele intelligentie kan inderdaad de duidelijkheid verschaffen die nodig is om te onderscheiden of de beslissing ethisch is of niet. Het is ook een vaardigheid die hard nodig is voor leiderschapsontwikkeling.

Aantoonbare consistentie in ethische besluitvorming en het goede voorbeeld geven zijn noodzakelijk om ervoor te zorgen dat de ethiek wordt versterkt. Een inconsistente besluitvormingsstijl met veel respect voor ethiek door leiderschap op een dag en het negeren van de volgende dag, geeft alleen maar aan dat compromissen acceptabel zijn.

Globalisering en arbeidsbewegingen maken werkplekken in zowel ontwikkelde (Australië, Singapore) als opkomende economieën (Brazilië, Maleisië) divers. Op dergelijke multi-faith werkplekken kan het hebben van een ethische benadering die inclusief is en vertrouwen op de kerndeugden die zijn ingebed in religiositeit, spiritualiteit en menselijkheid, zorgen voor consistentie in ethische besluitvorming.

Goede en waardevolle verslagen brengen aan onze lezers kost ons inspanningen, energie en heel vaak financiën. Connect brengt haar verslagen zonder bias of inmenging van politieke voorkeuren aan de lezers. Stel jij onze inspanningen op prijs, dan kun jij het werk misschien ook ondersteunen. Odersteun ons werk