Waterstof producerende levende druppeltjes die de weg vrijmaken voor een alternatieve toekomstige energiebron

Nov 27, 2020

Ontvang meer wetenschappelijk nieuws op deze manier …

Word lid van de Connect-nieuwsbrief voor geweldig wetenschappelijk nieuws, features en exclusieve primeurs. Onze duizenden abonnees kunnen het niet mis hebben.

Door fotosynthetische algen in suikerachtige druppeltjes water te verpakken, bouwen wetenschappers mini-biologische fabrieken die waterstof produceren dat kan worden gebruikt als een bron van koolstofneutrale energie.

Onder nauwkeurig afgestelde omstandigheden in de waterdruppel zullen de algen stoppen met het produceren van zuurstof en in plaats daarvan energierijke waterstof afgeven, blijkt uit onderzoek dat woensdag is gepubliceerd in het tijdschrift Nature Communications. Hoewel de minuscule fabriekjes voorlopig veel te klein zijn om onze huizen of auto’s van stroom te voorzien , wijst het onderzoek op een mogelijke bron van duurzame schone energie als het proces opschaalt.

Alternatieve Route

Doorgaans zet fotosynthese kooldioxide om in zuurstof. Maar de wetenschappers achter de studie, aan de Universiteit van Bristol en het Harbin Institute of Technology in China, ontdekten dat algen die samengeperst zijn in een waterdruppel in plaats daarvan waterstof produceren. Dat komt omdat er niet genoeg zuurstofatomen zijn om typische fotosynthesereacties te laten plaatsvinden, wat betekent dat waterstofproducerende enzymen het overnemen.

Om nog een stap verder te gaan, bedekten de wetenschappers hun biologische fabrieken met zuurstofconsumerende bacteriën, waardoor meer algen in plaats daarvan op betrouwbare wijze waterstof produceren.

Brandstofcellen

Nogmaals, fabrieken ter grootte van waterdruppels zullen onze energiecrisis niet op eigen kracht beëindigen of de uitstoot van broeikasgassen stoppen. Maar de wetenschappers verwachten dat het idee op grotere schaal werkt, wat mogelijk de kosten van waterstofbrandstofcellen kan verlagen .

“Het gebruik van eenvoudige druppeltjes als vectoren voor het beheersen van de algencelorganisatie en fotosynthese in synthetische microruimten biedt een potentieel milieuvriendelijke benadering van waterstofproductie die we hopen te ontwikkelen in toekomstig werk”, zei co-auteur en bioloog uit Bristol Stephen Mann in de pers.