Simulaties: Geo-engineering zou de opwarming van de aarde niet stoppen als broeikasgassen blijven toenemen

Nov 18, 2020

Ontvang meer wetenschappelijk nieuws op deze manier …

Word lid van de Connect-nieuwsbrief voor geweldig wetenschappelijk nieuws, features en exclusieve primeurs. Onze duizenden abonnees kunnen het niet mis hebben.

Een team van wetenschappers bouwde modellen die de toekomst van de planeet simuleren – en ze ontdekten dat geo-engineering alleen niet in staat zal zijn om ons te redden van de rampzalige gevolgen van klimaatverandering.

Het onderzoek, maandag gepubliceerd in het tijdschrift PNAS, toont aan dat het koelen van de planeet door middel van geo-engineering niet alle gevolgen van de wereldwijde klimaatverandering zal voorkomen, deels omdat atmosferische broeikasgassen meer veranderen dan alleen de temperatuur.

Duizelig Worden

Hoewel het debat over geo-engineering voortdurend onrustig lijkt, trekt het nog steeds veel aandacht. Bijvoorbeeld, The Verge meldt dat Amazon CEO Jeff Bezos een groot deel van de eerste ronde van zijn $ 10 miljard klimaat belofte in de richting van carbon capture in plaats van de inspanningen om de koolstofuitstoot te verminderen zal zetten.

Hand In Hand

De belangrijkste manier waarop geo-engineering tekortschiet, is volgens de nieuwe studie dat het niet ingaat op hoe broeikasgassen bewolking zouden kunnen uitroeien, wat op zijn beurt zou leiden tot een enorm verwarmde planeet.

Maar de studie suggereert specifiek dat geo-engineering ons niet zal redden als het de enige strategie is die we gebruiken om de klimaatverandering te beperken – het zou een veel nuttiger hulpmiddel kunnen zijn als we ook de uitstoot in samenhang daarmee verminderen.