Hoeveel landen zijn er in de wereld eigenlijk?

Nov 16, 2020

Ontvang meer wetenschappelijk nieuws op deze manier …

Word lid van de Connect-nieuwsbrief voor geweldig wetenschappelijk nieuws, features en exclusieve primeurs. Onze duizenden abonnees kunnen het niet mis hebben.

Een simpele vraag met een ingewikkeld antwoord. Omdat politiek.

Het klinkt misschien als een simpele vraag met een duidelijk antwoord, maar niets is echt eenvoudig als het gaat om staatspolitiek. Als je verschillende landen over de hele wereld vraagt ​​’hoeveel landen zijn er in de wereld’, zul je merken dat de cijfers niet met elkaar overeenkomen.

Inhoud

  • Het aantal landen in de wereld volgens de VN
  • Het aantal landen in de wereld met gedeeltelijke erkenning
  • Meer feitelijke toestanden en micronaties
  • Het aantal landen in de wereld dat deelneemt aan de Olympische Spelen

Het aantal landen in de wereld volgens de VN

Er zijn 193 leden van de Verenigde Naties (VN) en twee derde landen met permanente waarnemersstaten, de Heilige Stoel (het Vaticaan) en de staat Palestina. Dus volgens de VN zijn er vandaag in totaal 195 soevereine staten in de wereld.

Als zodanig varieert het totale aantal afhankelijk van de bron. Om een ​​ogenschijnlijk simpele vraag nog ingewikkelder te maken, gebruiken sommige mensen verschillende definities van wat een land is.

De Oxford Dictionary definieert een land als “een natie met een eigen regering die een bepaald gebied bezet”. Een land kan ook verwijzen naar een bepaalde bevolking met zijn eigen identiteit, tradities en gemeenschappelijke culturele achtergrond. Voor de toepassing van dit artikel definiëren we een soevereine natie als een staat met zijn eigen grenzen en het vermogen om verdragen te ondertekenen, evenals het vermogen om diplomatiek samen te werken met andere landen.

Het meest cruciale van alles is dat een natie moet worden erkend door andere leden van de Verenigde Naties om als land te worden beschouwd. Anders zou iedereen met een eiland zichzelf de soevereine leider van hun eigen verzonnen land kunnen noemen, wat niet wil zeggen dat het nooit eerder is gebeurd.

Sinds 1990 zijn er 29 nieuwe landen op de wereldkaart verschenen. Bijna de helft hiervan is ontstaan ​​door het uiteenvallen van de voormalige Sovjet-Unie en Joegoslavië. De laatste keer dat het aantal volledige VN-leden veranderde, was toen Zuid-Soedan toetrad in 2011, terwijl Palestina in 2012 een VN-waarnemersstaat werd.

Het aantal landen in de wereld met gedeeltelijke erkenning

Er zijn enkele staten in het grijze gebied – laten we ze landkandidaten noemen – die geen lid zijn van de VN, maar die niettemin door ten minste één VN-lid zijn erkend. Officieel wordt dit diplomatieke erkenning genoemd. De reden waarom deze landen niet officieel door alle VN-leden zijn goedgekeurd, is meestal omdat er territoriale geschillen zijn.

De zes staten met gedeeltelijke erkenning zijn Taiwan, Kosovo, Zuid-Ossetië, Abchazië, Noord-Cyprus en de Westelijke Sahara.

Taiwan en de omliggende eilanden regeren zichzelf als de “Republiek China” (ROC), terwijl het vasteland van China wordt aangeduid als de “Volksrepubliek China” (VRC). In feite bekleedde het Taiwanese ROC tot de jaren zeventig de zetel van China bij de VN en werd het dus door de meeste landen ter wereld beschouwd als de legitieme regering van China. De Algemene Vergadering van de VN in 1971 verving het ROC echter door de VRC.

Sinds 2019 erkennen slechts 15 landen die 8% van de VN-leden vertegenwoordigen en één VN-waarnemersstaat (Vaticaanstad) de in Taiwan gevestigde ROC-regering. Tegenwoordig heeft de Taiwanese regering geen formele ambities om erkend te worden als de rechtmatige regering van heel China, maar om erkend te worden als een op zichzelf staande soevereine natie.

De politieke situatie rondom Taiwan is op zijn zachtst gezegd glad, aangezien het vasteland van China volhoudt dat zijzelf en Taiwan onafscheidelijk zijn. Als zodanig is bekend dat China de banden verbreekt met elk land dat diplomatieke betrekkingen met Taiwan opzet. Door deze druk neemt het aantal landen dat Taiwan ‘erkennen’ elk jaar gestaag af. Enkele van de laatste landen die de banden met Taiwan hebben verbroken, zijn Panama (2017), Dominicaanse Republiek (2018), Burkina Faso (2018), El Salvador (2018), Salomonseilanden (2019) en Kiribati (2019).

Kosovo heeft ook te maken gehad met herroepingen van de erkenning als gevolg van internationale druk van Servië en Rusland. De zelfverklaarde staat Kosovo verklaarde zich in 2008 onafhankelijk van Servië. Vanwege de oppositie van Servië hebben 15 staten de erkenning van Kosovo echter ingetrokken. Tegenwoordig erkennen 98 van de 193 VN-lidstaten (51%) Kosovo als een soeverein land.

Abchazië en Zuid-Ossetië zijn betwiste gebieden in de Kaukasus, die zich in de nasleep van de Russisch-Georgische oorlog in 2008 hebben afgesplitst van Georgië. De gebieden worden door Rusland, Venezuela, Nicaragua, Nauru en Syrië erkend als onafhankelijke staten.

Noord-Cyprus wordt alleen door Turkije erkend. Het noordelijke deel van het eiland werd bezet door Turkije na een mislukte staatsgreep in 1974, gepleegd als poging om het eiland bij Griekenland te annexeren.

De Westelijke Sahara is een betwist gebied dat wordt opgeëist door zowel het Koninkrijk Marokko als het Volksfront voor de Bevrijding van Saguia el Hamra en Rio de Oro (Polisario-front), een onafhankelijkheidsbeweging in Algerije. Sinds eind 2019 hebben tien Afrikaanse staten diplomatieke diensten geopend in de Westelijke Sahara in het kader van hun missie naar Rabat. De Republiek Westelijke Sahara wordt ondersteund door een aantal landen over de hele wereld, waaronder Algerije, Mexico, Libië, Jamaica, Iran en Guatemala.

Als je deze landen toevoegt aan de VN-ledenlijst, kom je uit op 201 landen .

Meer de facto staten en micronaties

Naast deze zes gedeeltelijk erkende landen zijn er nog meer “de facto staten” – politieke entiteiten die geen internationale erkenning hebben – die door geen enkel VN-lid worden erkend.

Deze omvatten Transnistrië, Somaliland, Cabinda en Artsakh (Nagorno-Karabach), evenals de separatisten Volksrepubliek Donetsk en de Volksrepubliek Lugansk in Oekraïne.

Transnistrië is een dunne strook land ingeklemd tussen Moldavië en Oekraïne, waar meer dan 500.000 mensen wonen. Het kleine stukje betwist gebied splitste zich in 1992 van Moldavië na een kort militair conflict, waarin de separatisten lijken te zijn geholpen door Rusland . Maar zelfs Rusland, dat nog steeds troepen in de regio heeft gestationeerd en daar regelmatig militaire oefeningen houdt, erkent Transnistrië niet.

Somaliland, officieel bekend als de “Republiek Somaliland”, is een zelfverklaard land aan de kust van de Golf van Aden. Somaliland riep de onafhankelijkheid uit na de omverwerping van de Somalische militaire dictator Siad Barre in 1991. Tienduizenden mensen kwamen om bij de gevechten tijdens de afscheiding. Hoewel Somaliland door geen enkele andere staat ter wereld wordt erkend, heeft het werkende overheidsinstellingen en zelfs een eigen munteenheid. Velen geloven ook dat Somaliland stabieler is en minder vatbaar voor geweld dan het grotere Somalië, dat lid is van de VN.

Nagorno-Karabach haalde dit jaar de krantenkoppen nadat in het betwiste gebied een oude vete tussen Armenië en Azerbeidzjan weer oplaaide. De geheel door land omgeven regio in de zuidelijke Kaukasus, die zich uitstrekte over 4.400 vierkante kilometer (1.700 vierkante mijl), claimde in 1992 onafhankelijkheid van Azerbeidzjan en brandde zichzelf als de “Republiek Nagorno-Karabach”. Sindsdien heeft de voormalige autonome regio verschillende verkiezingen gehouden, evenals een referendum in 2006 waarin een nieuwe grondwet werd goedgekeurd. Het heeft echter nooit internationale erkenning gekregen. Op 27 september waren Armenië en Azerbeidzjan verwikkeld in een gewapend conflict over dit betwiste gebied, dat snel eindigde op 9 november met een door Rusland bemiddeld staakt-het-vuren. Het verwoeste Armenië stemde ermee in zijn controle over Nagorno-Karabach op te geven. Russische vredeshandhavers zullen de regio de komende vijf jaar bewaken.

De Volksrepubliek Donetsk en de Volksrepubliek Loehansk hebben zich onafhankelijk verklaard van Oekraïne na een onofficieel statusreferendum in mei 2014. De twee separatistische bewegingen leidden tot een gewapend conflict met Oekraïne, dat nog steeds aan de gang is. Hoewel geen ander land de twee zelfverklaarde staten erkent, accepteert Rusland identiteitsdocumenten, diploma’s en andere certificaten die zijn uitgegeven door de twee regeringen.

De Republiek Cabinda ligt in de huidige provincie Cabinda in Angola. Het Front voor de Bevrijding van de Staat Cabinda-Exercito de Cabinda (FLEC) riep in 1975 de onafhankelijkheid van Angola uit. De niet-erkende enclavestaat voert sindsdien een guerrillaoorlog met de regering van Angola om zijn autonomie uit te oefenen.

Als je ook deze de facto staten zou toevoegen, zouden er 207 landen in de wereld zijn .

Bovendien zijn er meer dan 400 “micronaties” – gebieden die beweren onafhankelijke of soevereine naties te zijn, vaak met een bevolking variërend van een klein dorp tot een enkel huishouden, maar die niet formeel erkend zijn door andere staten. Deze omvatten het Prinsdom Seborga, dat een klein dorp op de grens van Frankrijk en Italië omvat, opgericht in 1963 op initiatief van Giorgio Carbone, een bloemenboer, die toen bekend werd als Prins Giorgio I.

Sommige micronaties zijn opgericht als sociale experimenten, zoals het Gay and Lesbian Kingdom of the Coral Sea Islands , dat in 2004 zelf werd uitgeroepen als reactie op het niet erkennen van homohuwelijken door de Australische regering. Andere micronaties begonnen als kunstprojecten, zoals The Grand Duchy of the Lagoan Islands , opgericht in 2005 door een onderwijzeres uit Portsmouth en bestaande uit een vijver en drie kleine eilanden. Het meer recent gevormde Liberland werd in 2015 gesticht als een libertair paradijs op een niet opgeëist perceel land nabij de Kroatisch-Servische grens. De Vrije Republiek Liberland heeft een regering van 10 leden en een economie gebaseerd op bitcoins en andere cryptocurrencies.

Het aantal landen in de wereld dat deelneemt aan de Olympische Spelen

Elke twee jaar komen atleten uit alle landen van de wereld samen om deel te nemen aan de Olympische Winterspelen of Olympische Zomerspelen. Voor veel mensen is dit monumentale sportevenement hun eerste ontmoeting met enkele van de kleinere, minder bekende landen van de wereld.

Het Internationaal Olympisch Comité als Nationale Olympische Comités claimt 206 leden, hoewel er slechts 195 door de VN erkende landen zijn. Dat komt omdat de Olympische Spelen minder rigide zijn in de definitie van wat een natie vormt, en sommige afhankelijke gebieden die gedeeltelijk zelfbestuur hebben, mogen deelnemen aan de spelen.

Deze omvatten Amerikaans Samoa, Aruba, Bermuda, Britse Maagdeneilanden, Kaaimaneilanden, Cookeilanden, Guam, Hong Kong, Palestina, Puerto Rico en de Amerikaanse Maagdeneilanden.

Evenzo erkent de FIFA – de belangrijkste autoriteit voor voetbal (voetbal) en de organisator van het WK – 211 aangesloten verenigingen. Dat is iets meer dan de Olympische Spelen, want naast afhankelijke gebieden omvat FIFA ook Gibraltar, evenals Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland, die als afzonderlijke teams mogen strijden, ondanks het feit dat ze allemaal deel uitmaken van de UK