Rijke landen geven niet wat ze zouden moeten uitgeven aan klimaatverandering

Nov 10, 2020

Ontvang meer wetenschappelijk nieuws op deze manier …

Word lid van de Connect-nieuwsbrief voor geweldig wetenschappelijk nieuws, features en exclusieve primeurs. Onze duizenden abonnees kunnen het niet mis hebben.

Ze moeten arme landen helpen de klimaatverandering te bestrijden, maar ze schieten tekort.

Volgens een nieuw rapport leveren rijke landen niet het bedrag op dat ze beloofden om arme landen te geven om klimaatverandering te bestrijden. Van de $ 100 miljard per jaar die had moeten worden verdeeld, werd in 2018 slechts $ 78,9 miljard toegewezen. 2018 is het laatste jaar met beschikbare gegevens.

In 2009 was de wereld het erover eens dat armere landen, die onberispelijk zijn voor klimaatverandering maar het meeste risico lopen, $ 100 miljard per jaar zouden krijgen om hen te helpen hun ecologische voetafdruk te verkleinen en om te gaan met de klimaateffecten. Maar waar het geld vandaan zou komen en hoe het zou worden verdeeld, was toen niet gespecificeerd.

Uit een rapport van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) bleek dat het geld uit alle bronnen voor klimaatgerelateerde projecten in 2018 in totaal $ 78,9 miljard bedroeg – een verbetering van 11% ten opzichte van het jaar ervoor. Het meeste geld kwam uit openbare klimaatfinanciering ($ 62,2 miljard).

“Klimaatfinanciering is een reddingslijn voor gemeenschappen die te maken hebben met recordhittegolven, angstaanjagende stormen en verwoestende overstromingen”, zegt Tracy Carty, co-auteur van het OESO-rapport, in een verklaring. “Zelfs als regeringen worstelen met COVID-19, mogen ze de toenemende dreiging van de klimaatcrisis niet uit het oog verliezen.”

Donoren rapporteerden in 2017 en 2018 bijna $ 120 miljard aan openbare klimaatfinanciering, zo bleek uit het rapport. Maar zodra de aflossingen van leningen, de rente en andere vormen van overrapportage zijn weggenomen, bleef er slechts ongeveer $ 20 miljard per jaar over aan klimaatspecifieke “nettohulp”, amper een derde van wat rijke landen meldden.

Volgens de OESO waren bijna driekwart van de overheidsfinanciën die in 2018 werden verstrekt, leningen, waarvan enkele “concessioneel” of tegen lagere rentetarieven dan de markt. Slechts een vijfde waren de regelrechte subsidies die ontwikkelingslanden consequent hebben geëist. Dit toont aan dat er nog een lange weg te gaan is voor klimaatfinanciering.

Frankrijk behoorde tot de ergste overtreders, zo bleek uit het rapport, aangezien het 97% van zijn bilaterale klimaathulp verstrekte in de vorm van leningen en andere niet-schenkingsinstrumenten. De overgrote meerderheid van de hulp van Zweden, Denemarken en Groot-Brittannië daarentegen was in de vorm van subsidies. Ongeveer 70% van de financiering ging naar middeninkomenslanden en niet naar de meest behoeftigen. Een al lang bestaande klacht van armere landen is hoe de fondsen worden verdeeld tussen het helpen van landen om hun uitstoot te verminderen (mitigatie) en het omgaan met klimaateffecten die al in de pijplijn zitten (aanpassing). Uit het rapport bleek dat 70% van de financiering in 2018 naar mitigatie ging, waardoor er niet veel geld overbleef om zich aan te passen aan de klimaateffecten.

Niet genoeg actie

In een recent interview zei de Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg dat verdere onmiddellijke maatregelen tegen klimaatverandering nodig zijn om de huidige uitstoot te verminderen. Ze zei dat er geen enkele politicus ter wereld was op wie ze zou stemmen en riep op tot een grote verandering in de samenleving om de klimaatnoodsituatie aan te pakken.

“Het eerste dat we moeten doen, is begrijpen dat we in een noodsituatie verkeren [en] toegeven dat we hebben gefaald – de mensheid heeft collectief gefaald – omdat je een crisis die je niet begrijpt niet kunt oplossen,” vertelde Thunberg aan The Voogd. “De klimaatcrisis is slechts één symptoom van een veel grotere crisis, [inclusief] het verlies aan biodiversiteit.”

Een klimaattop van de Verenigde Naties zou vandaag in het Verenigd Koninkrijk beginnen, maar is vanwege Covid-19 een jaar uitgesteld. Thunberg zei dat ze niet teleurgesteld was door de vertraging. Conferenties doen er niet echt toe, het zijn maar lege woorden, mazen in de wet en greenwash, betoogde ze. De klimaatactivist verwees ook naar de recente klimaatbeloften van het VK, China en Japan om tegen 2050 of 2060 een netto-nuluitstoot te bereiken:

“Ze betekenen iets symbolisch, maar als je kijkt naar wat ze feitelijk inhouden, of nog belangrijker uitsluiten, dan zijn er zoveel achterpoortjes. We zouden ons niet moeten concentreren op datums 10, 20 of zelfs 30 jaar in de toekomst.