De bodem van de aarde bereikt haar vermogen om koolstof vast te houden

Nov 3, 2020

Ontvang meer wetenschappelijk nieuws op deze manier …

Word lid van de Connect-nieuwsbrief voor geweldig wetenschappelijk nieuws, features en exclusieve primeurs. Onze duizenden abonnees kunnen het niet mis hebben.

Als de temperatuur van de planeet slechts twee graden Celsius boven het pre-industriële niveau stijgt, kan dit leiden tot een catastrofale uitstoot van nog meer koolstof dat momenteel in de bodem is opgeslagen.

Nieuwe studies, die maandag in het tijdschrift Nature Communications zijn gepubliceerd, suggereren dat het scenario 230 miljard ton koolstof zou vrijgeven – meer dan twee keer zoveel als de VS de afgelopen eeuw in de atmosfeer heeft uitgestoten. Onnodig te zeggen dat die grimmige gebeurtenis ons in een stroomversnelling zou kunnen brengen naar een planetaire ramp .

Vuilbom

Twee graden Celsius boven pre-industriële temperaturen is de bovenste drempel van de opwarming van de aarde die de overeenkomst van Parijs – waaruit de Amerikaanse president Trump in 2019 terugtrok – probeert te vermijden.

De studie van de Universiteit van Exeter onderzocht de gevoeligheid van de bodem van de planeet, die twee tot drie keer meer koolstof vasthoudt dan de atmosfeer, en ontdekte dat stijgende temperaturen het vermogen om de koolstof vast te houden snel zouden verminderen.

Het onderzoek hield helaas niet eens rekening met alle koolstofuitstoot die stijgende temperaturen zouden veroorzaken. Andere enorme koolstofputten, zoals de Arctische permafrost en de oceanen , zouden tegelijkertijd ook hun koolstofreserves vrijgeven.