Brandstof uit Spinazie?

Oct 19, 2020

Een team van wetenschappers nam dezelfde spinazie die je in de supermarkt kunt kopen, voegde een snufje zout toe en veranderde het in de katalysator voor een schone en efficiënte brandstofcel.

De proof-of-concept brandstofcel is de nieuwste ontwikkeling in een lange geschiedenis van wetenschappers die de hoge dichtheid van energieopwekkende moleculen van spinazie proberen te benutten voor industrieel gebruik, meldt Ars Technica .

Plant Power

Katalysatoren op koolstofbasis presteren doorgaans niet beter dan platina. Maar licht gezouten spinazieblaadjes die werden gemengd, gevriesdroogd en met warmte behandeld tot lagen nanobladen waren efficiënter dan platina-brandstofcellen, volgens onderzoek dat vorige maand in het tijdschrift ACS Omega werd gepubliceerd .

“Dit werk suggereert dat duurzame katalysatoren gemaakt kunnen worden voor een zuurstofreductiereactie uit natuurlijke bronnen”, zei hoofdauteur en chemicus van de Amerikaanse universiteit Shouzhong Zou in een persbericht . “De methode die we hebben getest, kan zeer actieve, op koolstof gebaseerde katalysatoren produceren uit spinazie, een hernieuwbare biomassa. We zijn zelfs van mening dat het beter presteert dan commerciële platinakatalysatoren in zowel activiteit als stabiliteit. “

Groene Technologie

Er is nog een lange weg te gaan voordat een spinaziecel echt nuttig is in de echte wereld – het nieuwe onderzoek bewees alleen maar dat het concept werkt, meldt Ars .

Maar op een dag, uitgaande van de technische schaal, suggereren experts dat spinaziecellen kunnen worden gebruikt als een schoner, duurzamer alternatief in allerlei soorten elektronica, zelfs inclusief accu’s voor elektrische auto’s.