Onder de microscoop – Nikon selecteert de beste foto’s van het jaar

Oct 19, 2020

Foto: 1e plaats Wedstrijd fotomicrografie 2019, Credit: Teresa Zgoda

Bekijk enkele indrukwekkende foto’s van fotografen en wetenschappers

Fotografen en wetenschappers van over de hele wereld werden door Nikon gekend met hun Small World Photomicrography Competition, waarbij de beste beelden werden geselecteerd van dingen die onder een microscoop werden gezien. Het bedrijf ontving meer dan 2.000 inzendingen uit 90 landen in wat de 46e editie van de wedstrijd was.

Hier is een selectie van enkele van de meest adembenemende foto’s, te beginnen met de eerste prijs. Daniel Castranova, bijgestaan ​​door Bakary Samasa in het laboratorium van Dr. Brant Weinstein van de National Institutes of Health. Zij namen deze foto van een jonge zebravis.

De foto is gemaakt als onderdeel van lopend onderzoek om erachter te komen of zebravissen, in hun schedels lymfevaten hebben, die helpen bij het verwijderen van gifstoffen en afvalstoffen uit het lichaam. Het antwoord was in feite ja. De foto is een dorsaal aanzicht van de vis, met een fluorescerend ‘getagd’ skelet (blauw) en lymfestelsel (oranje).

Afbeeldingscredits: Nikon / Daniel Castranova

De Duitse fotograaf Daniel Knop behaalde de 2e plaats. Negen dagen lang zag hij een embryo uitgroeien van een opvallende gouden dooierzak tot een baby clownvis ( Amphiprion percula ) om de foto te maken. De afbeelding is gemaakt door meerdere foto’s op elkaar te stapelen die zijn gemaakt terwijl het embryo in beweging was.

Afbeeldingscredits: Nikon / Daniel Knop

Neurobioloog Igor Siwanowicz behaalde de derde plaats in de competitie. Toen het aquarium van zijn laboratoriumgenoot werd overgenomen door zoetwaterslakken, besloot hij een foto te maken van een deel van de tong van een slak. Het aanhangsel, 40 keer vergroot, werd in lagen gefotografeerd met een laser om de tong in drie dimensies te reconstrueren.

Afbeeldingscredits: Nikon / Igor Siwanowicz

Een andere indrukwekkende foto werd gemaakt door neurowetenschapper Karl Koehler en biochemicus Jiyoon Lee, beiden van het Boston Children’s Hospital en de Harvard Medical School. Ze legden het beeld vast van menselijke haarzakjes die ontluiken uit een cluster van in het laboratorium gekweekte huidcellen, in het algemeen een organoïde genoemd, in een laboratoriumschaal.

Afbeeldingscredits: Nikon / Karl Koehler

Jonard Corpuz Valdoz, Pam Van Ry en Richard Robison, drie onderzoekers van de Brigham Young University, combineerden meer dan 2.200 foto’s gemaakt met een confocale microscoop om een ​​levendige opname te maken van een muizenpoot van 1 centimeter lang die was geïnfecteerd met het Chikungunya-virus. Dit is een ziekte die kan leiden tot slopende gewrichtspijn.

Ontvang meer wetenschappelijk nieuws!

Word lid van Connect voor geweldig wetenschappelijk nieuws en exclusieve primeurs. Onze duizenden abonnees kunnen het niet mis hebben.

Afbeeldingscredits: Nikon / Jonard Corpuz Valdoz

Een andere geweldige foto is gemaakt door Vanessa Chong-Morrison, een ontwikkelingsbioloog van de Universiteit van Oxford. Ze nam deel aan een cursus embryologie en bereidde het beeld van een kortstaartfruitvleermuis ( Carollia perspicillata ) embryo voor op de fotodag. Ze maakte momentopnamen van het skelet van de zich ontwikkelende vleermuis, waarbij ze kleine gebieden tegelijk vastlegde

Afbeeldingscredits: Nikon / Vanessa Chong-Morrison

Alle foto’s zijn beschikbaar op Nikon’s Small World-website , met een verdere beschrijving van elk ervan. Je kan bladeren door de galerijen van de winnaars van elk jaar. En als dit jouw  interesse wekt, kun je er zelfs aan denken om een ​​foto te sturen voor de wedstrijd van volgend jaar, die meestal vroeg in het jaar wordt geopend.