Natuurkundigen hebben zojuist licht opgeslagen en getransporteerd

Oct 16, 2020

Een team van Duitse natuurkundigen slaagde erin om licht in te pakken – en op 1,2 millimeter afstand uit te pakken, zonder het daarbij te veranderen.

Het is een eenvoudig concept, maar buitengewoon moeilijk om daadwerkelijk uit te voeren. Om dit te doen, moest het team van de Johannes Gutenberg Universiteit Mainz (JGU) rubidium-87-atomen afkoelen tot bijna het absolute nulpunt.

“We hebben het licht opgeslagen door het als het ware in een koffer te stoppen, alleen dat in ons geval de koffer was gemaakt van een wolk van koude atomen”, zei Patrick Windpassinger, professor aan JGU, onderzoeksleider, in een verklaring . “We hebben deze koffer over een korte afstand verplaatst en daarna het licht er weer uit gehaald.”

Quantumcommunicatie

Het experiment zou een nieuw tijdperk in quantum computing kunnen inluiden, omdat gegevensopslag in sommige systemen het vastleggen en manipuleren van quantuminformatie die door licht wordt gedragen, vereist.

“Dit is niet alleen heel interessant voor de natuurkunde in het algemeen, maar ook voor kwantumcommunicatie, omdat licht niet zo gemakkelijk te ‘vangen’ is, en als je het op een gecontroleerde manier ergens anders naartoe wilt transporteren, gaat het meestal verloren” voegde hij toe.

Hun experiment toont ook aan dat het licht slechts een “klein effect op de coherentie van de opslag” had, zoals het team schrijft in een paper gepubliceerd in het tijdschrift Physical Review Letters.

Licht Geheugen

De prestatie bouwt voort op eerder onderzoek waarin hetzelfde team koude atomen wist te transporteren langs een “optische transportband” geproduceerd door twee laserstralen.

Het team hoopt dat hun onderzoek ooit kan leiden tot geheugenopslag op basis van licht – “optische racebaanherinneringen” – in kwantumcommunicatienetwerken.