Mensen zijn niet de enige prosociale wezens – Vogels delen hun voedsel met de minder bedeelden

Oct 15, 2020

We zijn niet de enigen die eten delen met onze vrienden in nood.

Anderen helpen is een belangrijk kenmerk van menselijk gedrag, maar volgens een nieuwe studie is het niet noodzakelijk iets exclusiefs voor mensen. Onderzoekers ontdekten dat vogels geven om het lot van soortgenoten, door op te merken hoeveel voedsel anderen hebben en hun voedsel te delen met mensen die honger lijden.

Het delen van voedsel werd waargenomen bij mensen tijdens dagelijkse gebeurtenissen zoals diners, en er zijn aanwijzingen dat dit zelfs bij prehistorische mensen aanwezig was. Maar het delen van voedsel komt ook relatief vaak voor in het wild, vooral tussen individuen en hun nakomelingen.

“Mijn eerdere onderzoek heeft uitgewezen dat vogels soms ook iets voor iemand anders doen”, zegt Jorg Massen, hoofdauteur, in een verklaring. “De vraag was echter of dit een instinctief gedrag is dat ingebakken zit, of dat dit gedrag flexibel is, en of deze vogels ook rekening mogen houden met hoe groot de behoefte van het andere dier is.”

Om de socialiteit bij vogels te onderzoeken, werkte Massen in een experiment met eksters met blauwe vleugels . Hij gaf één vogel een overvloed aan meelwormen, een populaire lekkernij voor deze vogels, terwijl de rest beperkte toegang had of helemaal niets kreeg. De ekster kreeg de kans om de meelwormen te delen via een gaas.

De onderzoekers ontdekten dat de vogels geneigd waren voedsel te delen met hun soortgenoten. Ze maken echter onderscheid tussen anderen die wel of geen voedsel hebben, en spelen vervolgens in op dat gebrek. Vrouwtjes deelden met degenen die niets hadden, terwijl mannen altijd deelden, waarschijnlijk als een manier om te laten zien dat ze vrijgevig waren.

De eksters waren meer geneigd om voedsel te delen als reactie op bedelen, maar zouden delen met de minder bedeelden, zelfs als hen niet werd gevraagd. Dit laat zien dat ze misschien echt de behoefte van anderen opmerken, zelfs zonder specifiek gedrag van andere vogels. Ze kunnen volgens Massen zelfs sympathie tonen.

De studie toont aan dat eksters net als mensen prosociaal gedrag kunnen vertonen, en dat ze wellicht dezelfde motivatie hebben als wij om aan dergelijk gedrag deel te nemen. Dit kan erop duiden dat ze zich kunnen inleven in de situatie waarin hun leeftijdsgenoten zich bevinden en ernaar handelen. Toch is er nog meer werk nodig om te bepalen of dit het geval is.

Tegelijkertijd bevestigde het onderzoek ook wat wetenschappers eerder vonden bij andere diersoorten: coöperatieve fokkers die samen hun jongen grootbrengen, hebben een sterke neiging om elkaar te helpen.

“Doordat we onze kinderen in groepen hebben laten opgroeien, zijn we prosociaal geworden en kunnen we goed samenwerken. Dat zien we nu ook bij de azuurvleugelige eksters ”, aldus Massen.

De studie is gepubliceerd in het tijdschrift Scientific Reports.