Bliksem doodde 2 giraffen in Zuid-Afrika: waren ze gedoemd door hun lengte?

Oct 14, 2020

Elk jaar raken duizenden dieren wereldwijd (niet alleen giraffen) gewond door bliksem.

De bliksem heeft onlangs twee giraffen gedood in Zuid-Afrika; een van de giraffen – een 5-jarig vrouwtje – had een schedelbreuk en een gebroken ossicoon (knopachtige hoorns van giraffen), wat aangeeft dat ze stierf na een blikseminslag direct op het hoofd.

De giraffen werden op 2 maart gevonden na een onweersbui in Rockwood, een privé-natuurreservaat op ongeveer 180 kilometer ten westen van Kimberley, Zuid-Afrika. 

Ciska PJ Scheijen, een student bij de Department of Animal, Wildlife and Grassland Sciences aan de University of the Free State in Bloemfontein in Zuid-Afrika, beschreef de fatale gebeurtenis op 8 september in de African Journal of Ecology. Zij geeft aan dat de lengte van de dieren mogelijk hun risico op elektrocutie tijdens de storm heeft vergroot, waardoor ze in levende bliksemafleiders zijn veranderd.

Geen peer-reviewed studies hebben echter aangetoond dat giraffen gevoeliger zijn voor blikseminslagen dan andere dieren, meldde WordsSideKick.com in 2017 en Scheijen presenteerde geen nieuwe gegevens over het onderwerp.

De uitzonderlijke lengte van giraffen kan hun kwetsbaarheid voor bliksem vergroten.De uitzonderlijke lengte van giraffen kan hun kwetsbaarheid voor bliksem vergroten.( Afbeelding: © Shutterstock)

Volgens het artikel van Schiejen zijn er vier manieren waarop blikseminslagen een dier kunnen doden. Het kan het dier direct raken of het kan als een “zijflits” inslaan, die in het lichaam van het dier schiet nadat het een voorwerp in de buurt heeft geraakt. Het kan ook dodelijk zijn door “aanraakpotentiaal”, wanneer de elektrische stroom door een dier gaat dat in direct contact staat met een door de bliksem getroffen object. Ten slotte kan bliksem ook een dodelijke stroom leveren door “stappotentiaal”, dat het dier door de grond elektrificeert.

De giraffen in Zuid-Afrika stierven omringd door struiken en grassen, maar er waren geen bomen in de buurt; een volwassen mannelijke giraf is ongeveer 5,5 meter lang, terwijl vrouwtjes ongeveer 4,3 meter lang zijn; dus de giraffen zouden gemakkelijk de hoogste doelen in het gebied zijn geweest. Het lichaam van de tweede giraffe, een vrouwtje van ongeveer 4 jaar oud, lag ongeveer 7 meter verwijderd van de giraf met de gebarsten schedel. Er waren geen zichtbare tekenen van verwonding bij de jongere giraf, wat erop duidt dat hij een dodelijke dosis elektriciteit via de grond ontving, meldde Scheijen.

“Beide giraffen hadden een zeer sterke ammoniakachtige geur”, voegde Scheijen toe. Onderzoekers hadden eerder een soortgelijke geur rond een door bliksem getroffen giraf genoemd, in een studie die in 2014 in het tijdschrift Vulture News werd gepubliceerd .

Dood van bovenaf

Duizenden dieren raken elk jaar gewond door bliksem, blijkt uit een studie die in 2012 is gepubliceerd in het International Journal of Biometeorology. En sommige dieren zijn kwetsbaarder dan andere. Degenen met “een grote afstand tussen hun voorpoten en achterpoten” hebben meer kans op aanzienlijke bliksemschade omdat hun poten kunnen fungeren als punten in een circuit die spanning kunnen kanaliseren, nadat de bliksem de grond of een object in de buurt heeft geraakt, aldus het onderzoek.

Aardstroomelektrocutie is de meest voorkomende oorzaak van groepssterfte bij dieren tijdens elektrische stormen. Bij een uitzonderlijke gebeurtenis in 2016 doodde de bliksem 323 rendieren – waaronder zeven kalveren – door grondstroom, terwijl de rendieren dicht bij elkaar zaten tijdens de storm.

In het geval van de Zuid-Afrikaanse giraffen concludeerde Scheijen dat een directe blikseminslag het oudere vrouwtje doodde, “terwijl het andere vrouwtje, dat ongeveer 7 meter verderop werd gevonden, waarschijnlijk stierf door een zijwaartse flits”, zegt Scheijen. 

“Gezien het feit dat bliksemschichten de neiging hebben om hoge objecten te raken, vooral in open gebieden, kan de hoogte van giraffen ze bijzonder kwetsbaar maken voor fatale elektrocutie,” aldus Scheijen.

Oorspronkelijk gepubliceerd op WordsSideKick.com.