Toekomstige klimaatveranderingen in natuurgebieden

Oct 9, 2020

Vooral tropische natuurgebieden worden getroffen

De natuurreservaten op aarde vormen de basis voor het behoud van de wereldwijde biodiversiteit. Ze zullen op heel verschillende manieren worden beïnvloed door toekomstige klimaatverandering. Gedetailleerde lokale kennis van de gevolgen van klimaatverandering kan daarom een ​​belangrijke bijdrage leveren aan het beheer van beschermde gebieden en het behoud van hun ecologische functie. 

Een biogeografische studie door de Universiteit van Bayreuth in het tijdschrift ” Diversity and Distributions ” vestigt de aandacht op dit feit. Het is gebaseerd op klimaatvoorspellingen voor meer dan 130.000 natuurgebieden wereldwijd.

Voor hun nieuwe studie onderzochten prof. Dr. Carl Beierkuhnlein en dr. Samuel Hoffmann van de onderzoeksgroep Biogeografie in totaal 137.735 natuurgebieden op zes continenten. Hun focus lag op de vraag aan welke afwijkingen van de huidige klimaatomstandigheden deze gebieden de komende vijf decennia zullen worden blootgesteld, en hoe dit de lokale plant- en diersoorten zal beïnvloeden. 

“Algemene voorspellingen over klimaatverandering zijn niet specifiek genoeg om de dreiging van verder verlies aan biodiversiteit tegen te gaan. Dat kan alleen lukken als we precies weten welke lokale klimaatverandering – bijvoorbeeld in natuurgebieden – veroorzaakt wordt door mondiale trends.” Zoals onze studie op indrukwekkende wijze aantoont, kunnen deze lokale effecten heel verschillend zijn, zelfs in aangrenzende gebieden ”, zegt Beierkuhnlein.

Tegen 2070 worden bijzonder ernstige klimaatveranderingen verwacht, vooral in beschermde gebieden van tropische landen. Deze zijn tegenwoordig van groot belang voor de instandhouding van wereldwijd met uitsterven bedreigde plant- en diersoorten, en staan ​​onder grote druk omdat ze tegelijkertijd intensief door mensen worden gebruikt. Deze beschermde gebieden bevinden zich in bergen hoog boven zeeniveau. In de bergen wordt verwacht dat de temperatuur merkbaar stijgt als gevolg van klimaatverandering. Bijgevolg zullen sommige bedreigde diersoorten waarschijnlijk proberen te migreren naar hogere en dus koelere berggebieden. Hier zou de bedreiging voor individuele soorten snel kunnen toenemen omdat er op grotere hoogte minder hulpbronnen beschikbaar zijn. 

“Voor trekkende soorten kunnen hogere berggebieden een doodlopende weg blijken te zijn”, legt Hoffmann uit.

De nieuwe studie toont echter ook aan dat beschermde gebieden waarin de toekomstige klimaatomstandigheden met name zullen verschillen van het heden, enkele kenmerken hebben die een gunstig effect kunnen hebben op het behoud van soorten. Ze zijn vaak erg groot, hebben zeer verschillende landschapsprofielen en bieden daarom diverse omgevingsomstandigheden die weinig worden beïnvloed door directe menselijke tussenkomst of versnipperd door verkeersroutes. Deze omstandigheden bevorderen de aanpassing van soorten, bijvoorbeeld door genetische uitwisseling en een grotere beschikbaarheid van hulpbronnen. Bovendien kunnen sommige soorten die vanwege de klimaatverandering gedwongen worden hun huidige habitat te verlaten, dankzij deze diversiteit aan landschappen nieuwe habitats vinden in hun buurt,

Prognoses van de wereldwijde klimaatverandering zijn altijd vol onzekerheid. Daarom werkten de Bayreuth-onderzoekers bij hun onderzoek naar natuurgebieden met tien verschillende mondiale modellen van klimaatverandering. Bovendien hebben ze twee significant verschillende scenario’s van wereldwijde broeikasgasemissies in hun beoordelingen opgenomen. In elk van de onderzochte natuurgebieden is gekeken naar kleine vierkante gebieden van ongeveer een vierkante kilometer. Karakteristieke eigenschappen van deze ‘cellen’ werden vervolgens in verband gebracht met klimaatverandering die tegen 2070 op wereldschaal te verwachten is. Deze kenmerken omvatten bijvoorbeeld hoogte boven zeeniveau, landschapsprofiel, neerslag en temperatuur, lokale flora en fauna, en menselijke interventie. Met deze onderzoeken