Vrouwen zijn even goed als mannen in computervaardigheid, maar hebben minder zelfvertrouwen

Oct 6, 2020

Op de werkvloer zijn vrouwen net zo goed als mannen als het gaat om computerprestaties, maar volgens een nieuwe onderzoek is er nog steeds een genderkloof als het om zelfvertrouwen gaat.

Er is onderzocht hoe goed mannen en vrouwen in zakelijke banen op het middenniveau presteerden bij computertaken. Onderzoekers vroegen hen ook om te beoordelen hoe ze dachten dat ze het deden.

Deelnemers aan de studie kregen willekeurig, halfgevorderde of geavanceerde problemen toegewezen op laptops, tablets of mobiele apparaten, terwijl ze zaten, stonden of langzaam liepen.

De onderzoekers vonden geen verschil in de prestaties tussen mannen en vrouwen in het totaal aantal correct beantwoorde vragen of de tijd die nodig was om de vragen te beantwoorden. In slechts één scenario presteerden mannen iets beter – terwijl ze een basistaak voltooiden, op een tablet, zittend (76,3% correct voor mannen versus 64% correct voor vrouwen). Anders presteerden vrouwen en mannen gelijk.

Er was echter een statistisch significant verschil in de manier waarop mannen en vrouwen hun eigen prestaties beoordeelden. Vrouwen hadden minder vertrouwen in hun antwoorden in alle scenario’s – 3,5 voor vrouwen versus 3,88 voor mannen op een schaal van 1 tot 5 – ondanks ze in alle scenario’s op één na gelijk presteerden als mannen.

Waarom het uitmaakt

Met een snelle groei van de werkgelegenheid in STEM-gebieden is het tekort aan gekwalificeerde arbeidskrachten gestegen. Toch blijft het aandeel vrouwen in STEM-carrières rond de 24%, hoewel vrouwen bijna 50% van de totale beroepsbevolking uitmaken. De oorzaken van deze genderkloof worden vaak toegeschreven aan culturele en institutionele vooroordelen jegens vrouwen op technologisch gebied, en regeringen en andere instellingen hebben aanzienlijke inspanningen geleverd om deze kloof te verkleinen.

Wat nog steeds niet bekend is

Niemand weet zeker waarom vrouwen met aantoonbaar dezelfde computervaardigheden als mannen minder zelfvertrouwen hebben. Dit gebrek aan vertrouwen is gevonden in andere STEM-gerelateerde gebieden. Uit een onderzoek onder universiteitsstudenten bleek bijvoorbeeld dat onder mannen en vrouwen die even goed presteerden in wiskundecursussen, vrouwen zichzelf significant slechter vonden in wiskunde dan hun mannelijke tegenhangers. Een andere studie die zich richtte op de acceptatie van mobiele leertechnologie toont aan dat, hoewel de genderkloof vrijwel verdwenen is, er nog steeds een aanzienlijke kloof is tussen hoe vrouwen hun vertrouwen in deze technologie ervaren versus hoe mannen het zien. Uit sommige onderzoeken bleek dat technische vaardigheden consequenter werden gestereotypeerd door zowel mannen als vrouwen. Verder onderzoek is nodig om de redenen voor het gebrek aan vertrouwen bij vrouwen te onderzoeken, zodat effectieve mitigatiebenaderingen kunnen worden ingevoerd.

Wat is het volgende

Velen hebben beweerd dat bedrijven een betere deelname van vrouwen aan de STEM-beroepsbevolking nodig hebben voor meer innovatie en productiviteit  Deze inspanningen hebben enig succes gehad, maar er zijn andere wegen nodig om STEM-carrières bij vrouwen te promoten en hen te helpen geloven in hun capaciteiten.

We zullen blijven werken aan het begrijpen hoe de genderkloof kan worden verkleind en we zullen manieren blijven zoeken om de deelname van vrouwen aan computervelden te vergroten.

Foto: Freepik