Enorme machine vangt energie op uit oceaangolven

Oct 5, 2020

Teams van wetenschappers over de hele wereld proberen opnieuw apparaten te perfectioneren die elektriciteit opwekken uit de kracht van de golven van de oceaan .

Het is een idee dat binnen de energiegemeenschap wegebt en vloeit, maar nu proberen teams de nieuwe bron van schone energie commercieel te realiseren, aldus Greentech Media . Velen worden nog steeds getest, maar één bedrijf, Ocean Wave Technology, exploiteert sinds begin 2019 met succes een enorme golfgenerator – een bemoedigend succesverhaal voor de jonge industrie.

Turbulent Verleden

Verschillende bedrijven en teams van wetenschappers hebben in het verleden geprobeerd om golfenergie te realiseren, maar zoals Greentech opmerkt, vielen veel van hun projecten uit elkaar of raakten ze zonder geld. Maar met hernieuwde interesse – en financiering – in de branche, beginnen meer bedrijven hun apparaten uit te testen.

“We zijn in die vallei van de dood, we klimmen daar op dit moment uit,” vertelde scheepsarchitect Christopher Ridgewell, CEO van AW-Energy, een Fins bedrijf dat werkt aan een golfenergie-apparaat genaamd WaveRoller, tegen Greentech .

Drijvend Blijven

Volgens Greentech Media hoopt AW-Energy zijn WaveRoller volgend jaar in de oceaan te ploffen . Andere bedrijven zoals het Zweedse CorPower Ocean, dat hoopt tegen 2024 golfenergiegeneratoren in bedrijf te hebben, sluiten zich daarbij aan.

Het is een bemoedigend teken voor de toekomst van schone energie. Maar de industrie zal nog steeds voor uitdagingen staan, zelfs tegen andere hernieuwbare energiebronnen zoals zon en wind, die in prijs blijven dalen .

“Het blijft ongelooflijk uitdagend om golfenergie te benutten of om te zetten in elektriciteit in grote hoeveelheden”, vertelde CorPower-CEO Patrik Möller aan Greentech Media .