Zijn elektrische auto’s te duur? 5 veelvoorkomende mythen, ontkracht

Oct 2, 2020

Elke dag verlaten meer mensen benzineauto’s voor plug-in-voertuigen, en de aankopen zullen in de nabije toekomst exponentieel stijgen : recente voorspellingen laten zien dat de wereldwijde Electrische auto – markt naar verwachting tegen 2040 320 miljoen voertuigen zal bereiken.

Verschillende factoren zijn verantwoordelijk voor de stijging van de verkoop van elektrische voertuigen, waarbij de noodzaak om de koolstofemissie te verminderen bovenaan de zorgen van de meeste kopers staat. Veel chauffeurs zijn ook van mening dat de aanschaf van een elektrische auto hen zal helpen om al dat geld te besparen dat normaal gesproken naar het bijvullen van brandstof zou gaan. Nog een ander voordeel van elektrisch rijden is het aantal stimuleringsmaatregelen dat deze voertuigen toegankelijker maakt. 

Ondanks dat er voldoende bewijs is dat de aanschaf van een elektrische auto een economische en milieuvriendelijke keuze is, zijn er nog steeds genoeg mythen en halve waarheden die voorkomen dat elektrische auto’s de norm worden.

Veel van deze mythen zijn voortgekomen uit controverses uit het verleden; In 2019 meldde Politico dat de American Fuel and Petrochemical Manufacturers, een handelsgroep voor benzinemakers, zich verzette tegen het systeem van laadplannen en betaalde incentives voor elektrische voertuigen voor typische kopers, en beweerde dat ze alleen ten goede komen aan de rijken die zich luxe plug-in voertuigen kunnen veroorloven. Deze claim werd door de olie-industrie bestempeld als een truc om de bloeiende EV-beweging te verpletteren. 

Noorwegen, dat wordt beschouwd als de ultieme bestemming voor EV-liefhebbers, heeft ook behoorlijk wat controverse gehad over plug-in-voertuigen: hun vrijstelling van veerboottarieven, belastingvoordelen en het recht van EV om op busbanen te rijden zouden van invloed zijn op andere transportsystemen, en de wetten moesten worden aangepast om aan de behoeften van andere weggebruikers te voldoen.

Als gevolg van dit soort ruzies en verschillende andere, hebben de mythen over elektrische voertuigen vaste voet gekregen – deze voertuigen zouden te duur, gevaarlijk en niet zo milieuvriendelijk zijn als de fabrikanten het publiek graag zouden willen laten geloven. 

Na zoveel jaren van innovatie wordt de electrische auto in 2020 nog steeds met veel scepsis bekeken. Is er enige waarheid in?

1. Electrische auto‘s hebben niet zoveel bereik als voertuigen op benzine

Als de batterij leeg raakt, betekent dit een andere situatie voor gebruikers van elektrische voertuigen, in tegenstelling tot het gemak van het bijvullen van een lege brandstoftank in een voertuig met benzinemotor. De angst om zonder elektriciteit te zitten terwijl je onderweg bent, heeft de term ‘bereikangst’ in het reguliere gebruik gebracht, en voor bestuurders die niet betrokken zijn bij het gesprek over elektrische voertuigen, heeft deze factor de gedachte om er een aan te schaffen uitgeschakeld. 

Als gevolg van constante innovaties in de Electrsche auto – industrie is deze veronderstelling niet langer juist. Nieuwe EV-modellen zoals de Polestar 2 hebben een actieradius van 400-500 km per oplaadbeurt, wat volgens  Andrew Lytheer , de Global Head of PR bij Polestar , niet alleen een veel beter alternatief is voor benzineauto’s, maar ook een groot stap over eerdere elektrische voertuigen die alleen tussen de 100-200 km op een lading konden rijden. 

“Als je hun rijpatronen kwantificeert, zul je je realiseren dat het bereik van een moderne elektrische auto zoals de Polestar 2 meer dan voldoende is voor je wekelijkse behoeften”, legt Lytheer uit. “Met een eenvoudige oplaadroutine, zoals wekelijks opladen op een zondagavond, kunt u aan uw bereikvereisten voldoen.”

2. EV’s zijn te duur

Veel autofabrikanten beginnen met de productie van elektrische voertuigen, maar de verkoopcijfers zijn nog niet waar ze verwacht worden, aangezien veel chauffeurs worden afgeschrikt door hun hoge prijzen. 

De kostenfactor wordt langzamerhand minder relevant, aangezien meer fabrikanten op zoek gaan naar goedkopere modellen die gemakkelijk toegankelijk zijn voor de meeste bestuurders. Voor merken als Polestar is de productie van betaalbare versies van hun elektrische voertuigen een belangrijk aandachtspunt dat al wordt gerealiseerd.

Er is ook een toenemend aantal financiële prikkels van overheden om mensen te helpen de overstap naar elektrisch te maken: veel Europese landen en Amerikaanse staten bieden bijvoorbeeld kortingen en belastingvrijstellingen.  

3. Zijn elektrische voertuigen zo milieuvriendelijk als ze beweren te zijn?

In 2019 bracht een rapport van Forbes opnieuw het argument aan de orde of elektrische voertuigen net zo veilig zijn voor het milieu als fabrikanten beweren dat ze zijn. Het rapport benadrukte het feit dat de productie van EV-batterijen de winning en exploitatie van zeldzame aardmetalen inhoudt op een manier die een veel grotere impact heeft op de koolstofemissies dan dieselmotoren.

Ook al zijn electrische auto’s misschien nog niet de absolute oplossing in termen van hun totale ecologische voetafdruk, ze blijken consequent veel beter te zijn dan hun traditionele tegenhangers.

Het is al vastgesteld dat elektrische voertuigen bij dagelijks gebruik minder uitstoot veroorzaken, ongeacht de energiebron, en autofabrikanten hebben erkend dat elektrische voertuigen over het algemeen minder vervuilend zijn voor het milieu dan voertuigen op benzine.

4. EV’s zijn duurder in onderhoud en reparatie dan voertuigen op benzine

Laat de brandstofprijzen even aan een kant. Er is ook een misvatting onder mensen die niet bekend zijn met elektrische voertuigen dat deze auto’s duurder zijn om te onderhouden, gezien het feit dat sommige van hun onderdelen nieuw zijn op de markt. Maar dit is gewoon niet waar. In feite hebben plug-in voertuigen minder componenten nodig om goed te functioneren, en dit betekent minder slijtage in vergelijking met traditionele voertuigen.

In feite hebben EV’s zoals de Polestar 2 maar één keer per twee jaar een onderhoudsbeurt nodig, wat het dubbele is van het gebruikelijke onderhoudsinterval van een traditionele auto. Ze bieden daarom een ​​veel kosteneffectiever onderhoudsvoorstel.

Velen zijn ook van mening dat het ongelooflijk duur zou zijn als er iets zou mislukken, omdat elektrische voertuigen zo nieuw en duur kunnen zijn – batterijen zijn bijvoorbeeld een van de duurste onderdelen van elektrische voertuigen. Maar dat is niet het geval. 

De meeste merken van elektrische auto’s bieden behoorlijk uitgebreide garanties die specifiek betrekking hebben op batterijstoringen en defecten. Polestar biedt bijvoorbeeld alle auto’s een batterijgarantie van acht jaar (of 160.000 mijl) wat betekent dat als er iets misgaat, het gratis wordt gerepareerd. 

5. Er is simpelweg niet genoeg openbare laadinfrastructuur voor elektrische voertuigen

Hoewel dit in de olierijke Suriname nog geen issue is, let’s talk about it. Met de verwachte toename van de verkoop van elektrische auto’s zal ook de vraag naar openbare laadinfrastructuur toenemen. Om het aanbod aan de vraag te laten voldoen, doen verschillende landen meer inspanningen om laadpalen in de openbare ruimte te plaatsen. Zo heeft de Canadese overheid in 2019 $ 4,6 miljoen ingezet voor de installatie van DC-laders, en in Californië is een financiering van $ 900 miljoen voorgesteld voor de inzet van 250.000 laadpunten tegen 2025.

Nederland heeft een aantal succesvolle beleidsmaatregelen op het gebied van laadinfrastructuur waardoor elektrisch rijden soepeler is geworden dan rijden met een dieselauto – ze hebben nu het snelst groeiende laadnetwerk voor elektrische voertuigen ter wereld. Om de kosten van openbare laadinfrastructuur te verlagen is al in 2014 de Stichting Kennisplatform Laadinfrastructuur (NKL) opgericht. Langs de Nederlandse snelwegen en op openbare parkeerterreinen zijn inmiddels snellaadstations beschikbaar.

Afgezien van overheidsinspanningen, bouwen verschillende electrische auto – fabrikanten ook partnerschappen met autolaadbedrijven om de openbare laadinfrastructuur uit te breiden. De samenwerking van Polestar met laadnetwerk Plugsurfing is een voorbeeld van hoe het gedoe met openbare infrastructuur kan worden weggenomen.

Deze infrastructuur breidt zich voortdurend uit, en het komt erop neer dat Polestar-eigenaren de meest effectieve manier krijgen om toegang te krijgen tot en gebruik te maken van de infrastructuur. “Door één toegangstag en één account aan te bieden, hebben Polestar-chauffeurs toegang tot meer dan 200.000 openbare oplaadpunten.

De toekomst van elektrische voertuigen

Ondanks de verkeerd geïnformeerde meningen die nog steeds het EV-gesprek omringen, tonen hun groeiende populariteit en overduidelijke efficiëntie aan dat ze bijdragen aan een duurzamere toekomst. Fabrikanten van elektrische voertuigen kunnen voorop blijven lopen door maatregelen te nemen om ervoor te zorgen dat hun voertuigen niet in deze cyclus van verkeerde informatie terechtkomen.

Bij Polestar komt het erop aan nieuwe en potentiële klanten op te leiden en te informeren over hoe het leven met een elektrische auto gemakkelijk en leuk kan zijn. Er zijn veel misvattingen over de vroege EV’s op de markt van wel tien jaar geleden. 

Goede en waardevolle verslagen brengen aan onze lezers kost ons inspanningen, energie en heel vaak financiën. Connect brengt haar verslagen zonder bias of inmenging van politieke voorkeuren aan de lezers. Stel jij onze inspanningen op prijs, dan kun jij het werk misschien ook ondersteunen. Odersteun ons werk